Bienala de la Veneţia este alături de Ucraina. Artiștii ruși vor fi acceptați
Dimensiune font:
Bienala de la Veneţia, asociaţie multidisciplinară din domeniul artelor care organizează Festivalul de Film de la Veneţia, a anunţat că, drept răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, festivalul intenţionează să excludă delegaţiile din Rusia, dar nu şi cineaştii ruşi independenţi şi creaţiile acestora.
Bienala „intenţionează să-şi exprime întreaga susţinere pentru poporul ucrainean şi artiştii săi”, a precizat organizaţia într-un comunicat publicat miercuri, anunţând că depune toate eforturile pentru a se asigura că, în ciuda războiului, Ucraina va putea participa la următoare ediţie a Bienalei de Artă, care se va deschide în aprilie.
Curatorul pavilionului Rusiei la Bienala de la Veneţia 2022, precum şi cei doi artişti ruşi implicaţi în acest proiect au demisionat luni.
În ceea ce priveşte interdicţia artiştilor ruşi din toate domeniile, inclusiv film, Bienala a precizat că nu va aplica un boicot total.
„Bienala este de asemenea apropiată de toţi cei din Rusia care se opun în mod curajos războiului. Printre aceştia, artişti şi autori din toate disciplinele, dintre care mulţi au fost oaspeţii Bienalei în trecut”, se mai spune în comunicat.
Aşadar, „nu îşi va închide porţile celor care apără libertatea de exprimare şi demonstrează împotriva deciziei infame şi de neacceptat de a ataca un stat suveran şi populaţia fără apărare a acestuia”, se mai spune în comunicat.
„Pentru cei care se opun regimului actual din Rusia, mereu va exista un loc în expoziţiile Bienalei, de la artă la arhitectură, precum şi în festivalurile sale, de la cinema la dans, de la muzică la teatru”, se mai spune în comunicat.
Poziţia Bienalei privind războiul din Ucraina este similară cu cea exprimată de Festivalul de la Cannes, care a spus marţi că va „fi mereu în slujba artiştilor şi a profesioniştilor din industrie care îşi fac auzite vocile pentru a denunţa violenţa, represiunea şi nedreptăţile, cu scopul principal de a apăra pacea şi libertatea”.
Ediţia de anul trecut a Festivalului de la Veneţia a servit drept rampă de lansare pentru două producţii ucrainene care documentează războiul aflat în desfăşurare: „Reflections”, de Valentin Vasyanovych, un film despre un chirurg ucrainean capturat de forţele militare ruse în zonele de conflict existente anterior în estul Ucrainei; şi „Rhino” de Oleg Senţov, regizorul arestat de autorităţile ruse după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru aşa-zise activităţi teroriste şi eliberat în 2019.
Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 31 august-10 septembrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau