Dinți Ficși în 24 de ore. Totul despre sistemul de implant dentar All-On-4/All-On-6

Dimensiune font:

| 07-06-2021 12:32

Ce înseamnă sistemul de implant dentar All-On-4/All-On-6
Sistemul de implant dentar cu încărcare imediată All-On-4 (sau All-On-6) reprezintă o soluție minim invazivă ce presupune restaurarea rapidă și completă a arcadei superioare sau inferioare, pentru o satisfacție imediată a pacientului. În funcție de caz, se pot insera 4 sau 6 implanturi dentare la maxilarul superior (întrucât maxilarul are o densitate osoasă scăzută) și 4 implanturi dentare la mandibulă (maxilarul inferior). Din considerente funcționale, în general sistemul cu 6 implanturi dentare este indicat atunci când este posibil, pentru că ne dorim să avem o mai bună stabilitate.

Acest sistem presupune o tehnică de fixare a unei lucrări protetice temporare în aceeaşi zi cu inserarea implanturilor dentare sau în maximum 48 de ore. Prin urmare, pacientul nu mai trebuie să poarte o proteză mobilă, ci poate avea o soluție estetică și funcțională imediată, care îi permite să zâmbească fără probleme la ieşirea din clinică și să-și reia de a doua zi activitatea.

Sistemele cu încărcare imediată se utilizează în cazul restaurărilor de pe întregul maxilar superior sau inferior, caz în care lucrarea provizorie este ataşată pe 6/4 implanturi drepte şi angulate la 35 grade. Intervenția poate fi realizată și simultan pe ambele arcade, pentru a se reabilita complet întreaga gură.

Când se aplică lucrarea definitivă?

Lucrarea dentară definitivă se aplică în medie la 6-12 luni după inserarea implanturilor dentare.

All-On-4 și All-On-6 versus sistemul clasic de implant dentar

Sistemele All-On-4 și All-On-6 sunt sisteme derivate din sistemele clasice convenționale, fiecare sistem având rolul lui și fiind destinat anumitor nevoi. Sistemul clasic se poate folosi pentru un implant dentar, 2 sau mai multe aflate în zonele laterale, nevizibile, și presupune aplicarea lucrării protetice definitive după o perioadă de 4-6 luni, timp în care implantul este în os, acoperit de gingie, locul corespunzător de pe arcadă rămânând așadar gol. Acesta este un dezavantaj pentru pacienții care doresc restabilirea imediată a zâmbetului și masticației.

Sistemul All-On-4 și All-On-6 presupune de la bun început că nu mai există dinți naturali restanți pe arcadă sau dacă aceștia există, au deja probleme mari din cauza cărora nu mai pot fi salvați (resturi radiculare, dinți parodontotici cu mobilitate mare) și vor fi extrași în cadrul intervenției de aplicare a implanturilor.

Căror pacienți le este recomandat sistemul pe implant All-On-4/All-On-6?

Sistemele All-On-4 și All-On-6 sunt adresate în special pacienților care au pierdut toți/majoritatea dinților din diferite cauze. Cu All-On-4 putem avea dinți ficși pe mandibulă într-o singură zi, iar cu All-On-6 dinți ficși pe maxilar într-o singură zi. 

Cum va decurge recuperarea după intervenție?

Recuperarea după intervenție durează între 7 și 14 zile, în funcție de caracteristicile individuale ale persoanei, existând câteva recomandări de care pacientul este bine să țină cont pentru o recuperare rapidă.

Imediat după intervenție pot apărea: dureri minore, edem (în funcție de fiecare persoană în parte, poate dura 3-7 zile), sângerare ușoară în zona intervenției chirurgicale. Pacientul poate mânca după câteva ore de la intervenție, alimentația fiind de consistența unui „ou fiert tare”. Se evită dulciurile și lactatele, băuturile fierbinți și acidulate.

Care sunt avantajele sistemului All-On-4/All-On-6 comparativ cu metodele clasice?

Sistemul All-On 4/All-On-6 prezintă multe avantaje comparativ cu metodele clasice, cele mai importante sunt:

     Refacerea danturii în totalitate în 24-48 de ore cu un cost mai redus în comparație cu alte modalități convenționale de tratament cu implanturi;

            Oferă pacienților o îmbunătățire imediată a funcției masticatorii, a esteticii și foneticii;

●    Ajută la evitarea procedurilor de adiție de os complexe și nesigure, crescând rata de reușită a tratamentului;

            Lucrarea este fixă, mult mai confortabilă pentru pacient comparativ cu protezele mobile;

           Stabilitate foarte ridicată cu doar 4 sau 6 implanturi.

De ce să optezi pentru această intervenție la clinica OZONO?

●      La OZONO lucrăm cu sistemele producătorului elvețian de implanturi dentare Straumann: Neo ARCH® 4/6 & PRO ARCH® 4/6, datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă pentru pacienți: garanție pe viață, calitate și precizie ridicate, o varietate de soluții de implantare, versatilitate, osteointegrare rapidă în organism, posibilitatea de aplicare la pacienții cu osteoporoză și diabet etc.

●   În clinica noastră pacienții beneficiază de condiții speciale: bloc operator propriu acreditat, aparatură de top, intervențiile  fiind realizate de medici specialiști chirurgi cu competențe în implantologie și proteticieni, cu experiență vastă în rezolvarea cazurilor complexe.

●    Există posibilitatea de realizare a intervenției cu sedare conștientă asigurată de medic specialist ATI, pentru a-ți oferi un confort maxim în cadrul intervenției.

●     Beneficiezi de garanția lucrărilor protetice. Implanturile Straumann au garanție pe viață oferită de producător, ceea de dovedește calitatea înaltă a produselor. Implanturile Straumann sunt considerate de către medicii stomatologi din toată lumea ca fiind dintre cele mai sigure implanturi existente. 

*Planul de tratament presupune o consultație stomatologică în prealabil, în care se vor stabili toate detaliile intervenției, în funcție de necesitățile și particularitățile specifice fiecărui caz clinic. Venim în sprijinul fiecărui pacient cu beneficii financiare personalizate. Te așteptăm cu drag la o consultație la OZONO!

Vizită virtuală a clinicii OZONO: https://www.ozono.ro/tur-virtual

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Alertă alimentară la Lidl: Produs retras urgent din magazine. Clienții sunt sfătuiți să nu-l consume
01/05/2025 20:04

 Un lot de produse comercializae in supermarketurile Lidl a fost retras de la vanzare din cauza unor suspiciuni de contaminare cu Salmonella, bacterie care poate provoca boli gastrointestinale severe, in s ...

„Inflamația tăcută”, boala care ne obosește, ne balonează și ne fură pofta de viață. Cum o oprim prin alimentație
01/05/2025 17:01

Putini stiu că oboseala persistentă, balonarea fără motiv, durerile difuze, anxietatea si ceata mentală pot avea o cauză comună: inflamatia din organism. Nu vorbim despre inflamatia acută – cea ca ...

Minivacanța de 1 Mai: spitale și farmacii care asigură urgențele”
01/05/2025 12:17

Iesenii au parte, in perioada 1 – 4 mai 2025, cu prilejul Zilei Muncii, de mai multe zile libere. Durerile si afectiunile nu tin cont, insă, de zilele libere si pot apărea din senin. Prin urmare, trebui ...

Cum pot influența suplimentele cu Omega 3 valorile tensiunii arteriale
30/04/2025 10:01

  Sursa foto: Aronia-charlottenburg.ro    Hipertensiunea arterială afectează tot mai multe persoane, de aceea găsirea solutiilor eficiente pentru gestionarea ei este esentială. Suplimente ...

Carnea
30/04/2025 05:40

8 din 10 romani caută pui crescut natural, la sol, cu cereale bio, chiar dacă asta inseamnă să plătească dublu sau triplu pe kilogram, arată un studiu Eurostat. De multe ori sunt induşi, insă, in eroar ...

Carnea de mici din piaţă şi supermarket, la analize de laborator. Rezultatele, fără precedent
30/04/2025 05:39

Mancarea preferată a romanilor, de 1 Mai, sfaraie pe grătare cu de toate - Salmonella, E. coli, soia şi carne de porc in loc de oaie. In pragul sărbătorii care scoate Romania la iarbă verde, am mers cu m ...

Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
29/04/2025 11:40

In ultimii ani, s-a discutat mult despre „incărcătura mentală a mamelor”. Desi tot mai multi oameni constientizează această problemă, multe familii incă se luptă cu impărtirea echitabilă a respons ...

Ce este important să verificăm la mici și bere atunci când facem cumpărăturile pentru minivacanța de 1 Mai
27/04/2025 19:48

 Directorul general al Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atentie deosebită la aspectul produselor din carne tocată si la c ...

Revoluție medicală: Aurul injectabil, noua soluție pentru boli greu de tratat
27/04/2025 19:21

Aurul, noua sperantă pentru refacerea vederii: injectiile revolutionare testate in SUA Desi poate părea desprins dintr-un scenariu SF, pulberea de aur injectată in ochi ar putea deveni un tratament viabil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei