„Blestemul” resurselor: 110 dolari ne-ar putea costa pe fiecare afacerea Roșia Montană
Dimensiune font:
Profesorul în economie Cristian Păun susține că situația aurului și argintului de la Roșia Montană este una cu potențiale consecințe grave pentru populația României. Cu aproximativ 300 de tone de aur și 1500 de tone de argint încă în pământ, se estimează că fiecare cetățean român ar putea fi obligat să plătească în jur de 110 dolari drept despăgubiri către RMGC, compania care a obținut licența pentru exploatarea aurului și care deține o jumătate din terenurile aurifere de la Roșia Montană.
Acest lucru devine o problemă urgentă, având în vedere că statul român ar datora foarte curând aproximativ 2 miliarde de dolari către RMGC, ceea ce echivalează cu construirea a aproximativ 200 de kilometri de autostradă.
Profesorul Păun subliniază că aurul și argintul de la Roșia Montană valorează în prezent aproximativ 18 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari. Statul ar trebui să primească redevențe în valoare de 1,14 miliarde de dolari (echivalentul a 6% din valoarea totală), însă în cazul unei eventuale despăgubiri, aurul ar fi dat spre exploatare fără să aducă statului român beneficii substanțiale.
Prin urmare, conform analizei lui Păun, politicienii români par să încurajeze o situație în care aurul de la Roșia Montană este oferit RMGC fără să fie obținute redevențe adecvate și fără să se asigure un profit considerabil pentru statul român, care deține o cotă de 25% din acțiunile RMGC.
Această situație ar putea fi un exemplu ilustrativ al ceea ce se numește „blestemul resurselor”, iar profesorul Păun avertizează că aceeași abordare ar putea fi adoptată și în cazul gazelor din Marea Neagră, iar deja s-a întâmplat cu cuprul, care a fost „dăruit” Turciei de către aceiași politicieni.
Guvernul României a răspuns deja cu primele declarații în legătură cu decizia iminentă în arbitrajul dintre Gabriel Resources și România pe subiectul Roșia Montană. Aceste declarații vin în contextul unei posibile despăgubiri estimate la 2 miliarde de dolari pe care România ar putea fi obligată să o plătească companiei miniere. Tribunalul arbitral a ajuns la o decizie, comunicând-o deja ambelor părți. În cazul în care părțile sunt de acord, decizia va fi publicată în întregime, în caz contrar, vor fi publicate doar extrase din aceasta. Se așteaptă ca anunțul oficial să fie făcut pe data de 10 februarie 2024.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau