Ministrul Agriculturii: Producția de grâu va fi cu 40% mai mică decât anul trecut. Scăderi și la Secară, orz și rapiță
Dimensiune font:
| 04-08-2020 15:27
Producția de grâu a acestui an va fi cu circa 40% mai mică decît anul trecut, de 5,5 - 5,6 milioane tone, față de 9 milioane de tone anul trecut, din cauza secetei, a anunțat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, într-o conferință de presă.
Producția medie la grâu, recoltat în prezent în proporție de 89%, este de 2,9 tone la hectar, față de 4,8 tone la hectar anul trecut.
Recolte mai mici vor fi și la secară, unde producția medie este de 2,5 tone/ha, față de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o producție medie de 2,6 t/ha, față de 5 t/ha anul trecut, precum și la rapiță, cu o producție medie de 1,9 t/ha, față de 2,3 t/ha în 2019.
Ministrul spune că recolta de grâu este în măsură să acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru sămânță, 400.000 de tone pentru furaje și 400.000 de tone pentru industria alcoolului.
Pentru că seceta a afectat doar statele din bazinul Mării Negre, iar marii producători de grâu vor avea recolte record, Oros spune că prețul grâului și implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească.
Fermierii ale căror culturi au fost afectate vor primi despăgubiri după rectificarea bugetară, a adăugat Oros. Ministrul a spus că prevederile ordinului privind despăgubirile a fost extins și pentru culturile de primăvară care au fost afectate de secetă, și că vor primi despăgubiri și proprietarii de livezi și cei de viță de vie.
În context, Oros a spus că a avut întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai ANAF și că a obținut promisiunea fiscului de a ține cont, în controalele pe care instituția le face, de procesele verbale de calamitare a culturilor.
Ministrul spune că în anii anteriori fermierii nici nu au primit despăgubiri în cazul unor calamități și au fost și amendați de ANAF pentru că nu au înregistrat producții.
O altă întâlnire a ministrului a fost cu reprezentanții sistemului bancar, cu care a discutat posibilitatea amânării ratelor la creditele luate de fermieri. Băncile s-au declarat de acord, spune Oros, dar așteaptă o reglementare din partea BNR.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Leul s-a depreciat, miercuri, in raport cu euro, fată de ziua precedentă, Banca Natională a Romaniei anuntand un curs de 5.1036 lei.
Marti, leul s-a apreciat usor, fată de moneda europeană, BNR an ...
Potrivit datelor publicate de Banca Natională a Romaniei, datoria externă totală a Romaniei a crescut cu 514 milioane euro in perioada ianuarie–martie 2025, ajungand la 205,407 miliarde euro. Cresterea ...
BNR a transmis datele despre contul curent al balantei de plăti a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro in perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro ...
Hidroelectrica a avut cea mai mică productie de electricitate din ultimii 10 ani, la nivelul primului trimestru, din cauza secetei severe si a nivelului foarte redus al Dunării. Profitul net al companie ...
„Eu cred că au fost trei factori. Factorul cel mai important inseamnă aceste deficite bugetare care sunt acumulate de ani de zile. Aceasta este realitatea.
In conditiile in care ai niste deficite mari, ai ...
Vanzarea produselor a crescut cu 30%, de cand a intrat in vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale preturilor cuprinse intre 7% si 33% la produsele vizate de această măsură, potri ...
Adauga comentariul tau