Megadosar finalizat de DNA
Dimensiune font:
* în urma unei anchete fără precedent, 152 de ieşeni sunt acuzaţi că au înşelat AJOFM * potrivit procurorilor, ei au încasat ilegal subvenţii şi ajutoare de şomaj * paguba totală este socotită la 2,3 milioane de lei
Procurorii DNA au finalizat ieri un megadosar de corupţie. Un număr record de ieşeni - 152, printre care afacerişti şi funcţionari, vor ajunge pe mâna judecătorilor pentru că au înşelat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Potrivit procurorilor, capii reţelei au fost Lucian Daniel Lupu şi Gabriel Barbălată, atunci consilieri locali la Răducăneni, respectiv Gorban.
Angajări doar pe hârtie
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007–2010, Gabriel Barbălată şi Lupu „au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume cu titlu de subvenţii prin inducerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM, prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive”. Se cereau subvenţii în baza Legii 76/2002, pentru firmele care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane peste 45 ani.
Au fost implicaţi afaceriştii Vasilică Apetrei, Marius Augustin, Cristian Baciu, Claudiu şi Romică Barbălată, Vasilică Drăgan, Marcel Lupu, Ionică Panţîru, Valeriu Pricop, Aurel Ionel Tomulescu, care au solicitat subvenţiile. Pentru a le obţine, s-au folosit de contracte de muncă, tabele nominale şi foi de prezenţă false. Anchetatorii au mai spus că Adrian Ristea, Ana Maria şi Anca Isidora Baciu, Marilena Cosma, Costică Toma şi Maria Pintile „au pus la dispoziţia membrilor grupului mai multe documente necesare îndeplinirii formalităţilor în vederea încasării subvenţiilor”. Angajările fie se făceau doar pe hârtie, fie se plăteau oamenilor sume mai mici decât cele declarate.
Pagubă de milioane
Au fost încheiate 53 de convenţii între AJOFM şi firme ca Adicons Trust SRL, Agrodrag Bazga SRL, Carny-Cons SRL, Euro Roca Construct SRL, Green Construct SRL, Inter Roka SRL, Nico Pan Comp SRL, Panti Comp SRL, Piramida Green SRL sau Piramida Oil SRL. Pentru fiecare angajat, patronii primeau, timp de 12 luni, între 500 şi 750 de lei. „Membrii grupării au încasat în mod ilegal subvenţii în valoare de 1.759.288,5 lei, bani care au fost ulterior folosiţi în alte scopuri, în majoritatea situaţiilor fiind însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către unii dintre liderii grupării”, spun procurorii DNA. Afaceriştii ar fi trebuit să-i menţină pe post pe cei peste 45 de ani timp de doi ani, iar pe absolvenţi - trei ani. Însă, după 16-18 luni, oamenii îşi dădeau demisia.
Referenţilor AJOFM Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Mavocei, Marieana Mândru şi Lucia Sună li se reproşează că nu au respectat procedurile privind înregistrarea şomerilor. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. „Alături de Toma Costică, Baciu Anca Isidora şi Barbălată Romică, alte 117 de persoane, care au fost trimise în judecată, au încasat, în mod ilegal, 606.120 lei cu titlu de ajutor de şomaj”, au adăugat procurorii. AJOFM s-a constituit parte civilă în proces cu 2.365.408 lei. Dosarul a fost trimis la Tribunal.
Tăcere totală la AJOFM
Doar doi din cei şapte angajaţi ai AJOFM Iaşi trimişi în judecată şi-au postat declaraţiile de avere. Astfel, Marieana Mândru nu are de declarat decât un venit de 19.045 de lei din salarii şi un apartament de 56 de metri pătraţi în zona Ţuţora. Lucia Sună şi-a completat declaraţia de avere cu venitul obţinut din indemnizaţia de creştere a copilului în valoare de 12.600 de lei, un credit în valoare de 60.000 de franci elveţieni contractat în 2008 de la BancPost şi cu un apartament de 52 de metri pătraţi cumpărat în acelaşi an. Cu toate acestea, nimeni din conducerea instituţiei nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia abuzului în serviciu.
(Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau