Când va deveni România educată
Dimensiune font:
Ligia Deca, consilier prezidențial, a menționat că proiectul „România Educată”, care se va transforma într-o nouă lege a educației până în septembrie 2023, vine cu soluții la problema analfabetismului funcțional.
„Este o cifră alarmantă, dar familiară în același timp, dacă ne uităm la ultimele rezultate ale testului PISA: 44% dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Ținta proiectului «România Educată» este să înjumătățim acest procent până în 2030”, a declarat Ligia Deca.
„Ceea ce m-a îngrijorat pe mine foarte tare este faptul că nu vedem variații în funcție de vârstă. Vedem cam același nivel de literație indiferent de numărul de ani de școală”, a mai punctat Ligia Deca.
„Știm prea puțin despre felul în care învață copiii noștri”
De asemenea, consilierul prezidenţial Ligia Deca a spus că e nevoie de o cercetare asupra felului cum învață elevii din generația nativilor digital.
Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv Youtube sau alte platforme și că știm prea puțin despre modul în care învață copiii noștri. Obiectivul României Educate este acela de a surprinde complexitatea copilului, cu toate valențele sale pentru a putea să ne adaptăm noi, cei din sistem, stilului în care el învață. - Ligia Deca, consilier prezidențial
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că pentru a aprecia corect aceste competenţe de literaţie, în scopul adoptării acelor măsuri care să le îmbunătățească, e nevoie de o evaluare standardizată.
„Știm de mult timp că avem probleme din perspectiva competenţelor de literaţie, din perspectiva alfabetizării. Ne-o spun testele PISA, ne-o spun rezultatele la evaluarea națională, ne-o spun universitățile care deplâng nivelul scăzut de alfabetizare, îndeosebi alfabetizare ştiinţifică, în rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar. Azi ne-o spune și acest studiu”, a declarat ministrul.
„Sigur, rezultatele sunt triste. Pe de altă parte, însă, avem o serie de oportunități”, a mai spus Cîmpeanu.
Una dintre ele o reprezintă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), „unde există 3,6 miliarde de euro pentru a fi investiți”. „Aceşti 3,6 miliarde de euro sunt sub tutela «România Educată». Am lansat deja un prim program al reducerii abandonului şcolar care s-a finalizat cu selecţia unui număr de peste 1.400 de şcoli, considerate a fi cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului şcolar”.
De asemenea, planurile ministrului includ digitalizarea sălilor de clasă, prin înlocuirea tablelor clasice cu cele digitale, interactive și dotarea laboratoarelor de informatică.
„Dacă în scurt timp, prin existenţa acestor resurse, vom reuşi să înlocuim în fiecare din cele aproape 100.000 de clase din România, tabla clasică, o tablă care şi-a adus aportul la formarea noastră, a tuturor, cu cretă şi burete, să o înlocuim cu tabla digitală, interactivă, este deja un mare pas, o mare schimbare”, a mai spus ministrul.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că laboratoarele de informatică din școli vor fi upgradate din punct de vedere tehnic sau construite acolo unde ele nu există, cu 18.000 de euro fără TVA.
Se fac eforturi pentru investiția în infrastructura digitală și pentru formarea profesorilor din perspectiva pedagogiei digitale. Până în septembrie 2023, sistemul va funcționa pe cu totul alte baze. - Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau