Ce se întâmplă atunci când un elev este depistat cu COVID-19. Când intră în carantină colegii lui și când sunt scutiți și de cursurile online

+ 18  47764044891_n

Dimensiune font:

| 17-09-2021 09:08

Școala a început în acest an cu prezența fizică la cursuri iar infectarea cu SARS-CoV-2 nu poate fi evitată, chiar dacă mulți dintre cei cu vârste de la 12 ani sunt vaccinați. Astfel, dacă un copil prezintă simptome trebuie testat, iar în cazul în care este pozitiv și a fost în colectivitate, trebuie anunțată imediat unitatea de învățământ respectivă.

Conform legii, toți contacții direcți, care vor fi stabiliți în urma anchetei epidemiologice trebuie să stea în carantină 14 zile. Ce se întâmplă mai departe?

”Ceilalți din clasa respectivă desfășoară procesul de învățământ online, sunt testați în ziua a opta, cei minori cu acordul părinților și revin la școală în cazul rezultatului negativ. Dacă vorbim despre copiii vaccinați, aceștia vin la școală în continuare”, a explicat pentru Ziare.com dr. Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București.

În cazul profesorilor, conform, dr. Oana Niculescu, aceștia își vor desfășura în continuare activitatea, dacă nu au simptome, deoarece ”profesorul nu este contact direct pentru că: poartă mască și stă la distanță de copii, nu are voie să se plimbe printre bănci!”.

De asemenea, părinții copilului infectat nu sunt obligați să stea în carantină dacă sunt vaccinați. Însă la nevoie pot solicita concediu medical

 

Pașii de urmat, conform legii, dacă este depistat un caz COVID-19 într-o clasă

 

Conform Ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației din 3 septembrie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, suspendarea cursurilor cu prezență fizică școlile respective se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Ordinul comun al Ministereleor Educatiei si Sanatatii

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line.

Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin excepție elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Ancheta epidemiologică va fi făcută de Direcția de Sănătate Publică. Aceasta va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă dacă un profesor este infectat cu SARS-CoV-2

În cazul apariției cazurilor de îmbolnăvire la profesori, la personalul auxiliar sau personalul nedidactic, aceștia au obligația să anunțe conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP. Se va face anchetă epidemiologică care va stabili contacții direcți iar împreună cu conducerea școlii se va stabili dacă se impune suspendarea cursurilor la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate cu prezența fizică, procesul de învățământ continuă în sistem on-line.

Când un profesor sau angajat nedidactic s-a infectat cu SARS-CoV-2, are obligația de a anunța conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP care va face ancheta epidemiologică și va decide împreună cu directorul școlii dacă și cum se va dispune suspendarea cursurilor. Aceeași obligație o au personalul unității de învățământ, dar și părinții sau aparținătorii legali ai elevului confirmat pozitiv.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate fizic, trec în sistemul online.

Cei care au fost declarați contacți direcți ai unor cazuri confirmate și care nu au simptome, în situația în care refuză testarea, nu vor fi primiți în școală 14 zile și vor continua învățarea în sistem on-line.

Școala 75 din București, cursuri suspendate până vineri

47 de clase, din totalul de 57, de la Şcoala 75 din Bucureşti, în total 1.307 de elevi atât din ciclul primar, cât şi din cel gimnazial, învață în sistem online, după ce o angajată a fost confirmată cu COVID-19. În cursul zilei de miercuri s-a făcut nebulizare în şcoală, iar joi s-a făcut dezinfectarea. Astfel că vineri, 17 septembrie se vor relua cursurile în format fizic.

Numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor a crescut în ultima perioadă. COnform celui mai recent raport al autorităților, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.271. Dintre acestea, 741 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 182 sunt minori, 170 fiind internați în secții și 12 la ATI.
Ads
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Hotărârea de guvern prin care se suspendă cursurile cu prezență fiică în școlile și grădinițele private, publicată după 9 ore în Monitorul Oficial
25/10/2021 23:36

 Hotărarea de Guvern prin care se suspendă cursurile cu prezentă fizică si in scolile si grădinitele private a fost publicată in Monitorul Oficial luni seară, la aproximativ 9 ore de la adoptare. Pr ...

Decizie finală în România. Se aplică pentru toată lumea. E obligatoriu Decizia finală legată de școlile private!
25/10/2021 16:45

  Decizia finală legată de scolile private! Prezenta fizică, interzisă si aici Raed Arafat a declarat luni, 25 octombrie, că situatia a fost prevăzută in hotărarea CNSU, insă „nu s-a trans ...

Școala de prieteni și de caractere
25/10/2021 13:31

  Mai mult decat să predea, profesorii construiesc caractere, iar aceasta este si misiunea organizatiei Teach for Romania, care aduce oameni noi, competenti si motivati in invătămant si ii pregăteste ...

 Teach for Romania - Povești pentru minte, inimă și învățătură
25/10/2021 13:30

  Potrivit rezultatelor de la testul PISA 2018, publicate de către Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică, peste 40% dintre copiii de 15 ani (care incă frecventează scoala) suferă de an ...

Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din orașul Comănești, județul Bacău, cu echipamente TIC necesare pentru derularea activităților didactice în mediul on-line”
25/10/2021 09:00

25.10.2021  ANUNT PRIVIND ÎNCEPEREA PROIECTULUI ”Dotarea unitătilor de invătămant preuniversitar din orasul Comănesti, judetul Bacău, cu echipamente TIC necesare pentru derularea ac ...

Hotărârea cu noile restricții va fi corectată – Se închid și școlile private!
25/10/2021 08:56

 Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vilceanu, a declarat că in cursul zilei de luni va fi remediată „scăparea” din hotărarea de Guvern referitoare la grădiniţele şi şcolile private ...

Revoltă la Liga Studenților
24/10/2021 21:17

Tot mai nemultumiti in ultima vreme de lipsa de reactie la problemele cu adevărat importante cu care se confruntă, sute de studenti s-au revoltat in ultimele zile, pe retelele sociale, solicitandu-le celor ...

After-school-urile vor fi închise timp de două săptămâni, începând de luni - decizia CNSU
24/10/2021 09:51

 Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a decis vineri că, odată cu intrarea in vacanta de două săptămani pentru toti elevii, se vor inchide si unitătile de tip after-school, incepand de luni ...

 Toți elevii intră în vacanță de luni / Decizie după ședința de criză de la Cotroceni
21/10/2021 08:43

 Toti elevii intră in vacantă de luni, pentru două săptămani, a anuntat presedintele Klaus Iohannis după o sedintă de criză la Cotroceni, pe tema pandemiei. La discutii a participat si ministrul Ed ...

Opt unități școlare din Iași au suspendat cursurile din cauza infecției cu SARS-CoV2
19/10/2021 09:23

Avand in vedere prevederile Ordinului privind asigurarea asistentei medicale a prescolarilor, elevilor din unitătile de invătămant preuniversitar si studentilor din institutiile de invătămant superior pent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei