Dan Ungureanu:Revolta unui profesor din Timișoara: România, țara în care politicienii cer și obțin ce diplome vor
Dimensiune font:
România este în continuare o țară autoritară, totalitară, în care politicienii cer și obțin ce diplome vor. Iar toți ceilalți devin cinici, spune Dan Ungureanu, profesor la Facultatea de Litere a Universității din Timișoara. România are cel mai mic procent de populație cu studii superioare din Europa și are și populația cu cele mai slabe și inconsistente studii superioare. E cea mai slab educată populație din Europa
Predau de 24 de ani încoace, dintre care 13 în străinătate. Am predat pe două continente, în trei limbi (română, franceză, engleză), în patru țări (România, Franța, Canada, Cehia), de la clasa zero, la gimnaziu, la liceu, la universitate, la învățământul pentru vârsta a treia.
Am avut elevi și studenți cam din toate țările (și din Honduras, și ciuvași, și nogai, și druzi, și afgani) și de toate condițiile sociale, umile femei indiene din afara castelor sau înfipte brahmane la Crips.
Cred, prin urmare, că știu ceva despre învățământ.
Sunt vreo două sute de mii de profesori în România. Nu le poți cere tuturor să fie harismatici. E o prostie. Se tot vorbește despre profesori „cu har” care „farmecă” și care „fac materia să fie interesantă”. E o prostie, e pură retorică politică și mediatică, absolut toxică pentru bunul mers al educației.
Dintre toți predictorii pentru rezultate școlare bune, unul singur a fost mereu fiabil în orice condiții: veniturile părinților. Copiii de părinți bogați au rezultate școlare bune. Punct.
Doctorate transformate în breloc pentru politicieni
Școala nu mai funcționează fiindcă nu mai e un ascensor social.
Între 1955-1975, grosso-modo, România se industrializează, ceea ce duce la urbanizare. În aceeași perioadă, trei milioane de copii din mediul rural merg la școli și ajung maiștri, ingineri, profesori, medici – 150.000 pe an. Avea rost să înveți, învățătura te făcea maistru sau inginer, te ducea la oraș.
După 1990, România a încetat să se urbanizeze. Proporțiile între urban/rural sunt în 2024 cele din 1990.
Singurul ascensor social e plecarea în străinătate.
Proporția copiilor fii de agricultori care ajung la facultate în 2023 e foarte mică.
Abandonul școlar e endemic și grav. E doar vina politicienilor că au creat acest haos în educație, schimbând des miniștrii educației, făcând reforme inutile după reforme inutile și transformând doctoratele în simple brelocele. Și au creat zeci de universități de carton.
Nimeni nu mai crede în învățământul românesc
Nimeni nu mai crede în învățământ și în capacitatea lui de a crea o societate educată politic, un corp de cercetători științifici cu influență sau tineri cu idei noi valorificabile în industrie.
Cei mai buni, crème de la crème, primii 1%, pleacă să studieze la universități în străinătate și rămân acolo.
Pur și simplu, învățământul nu mai e un domeniu separat și autonom de politică, ci e complet la cheremul partidelor politice. Oamenii intră în politică, și, pe măsură ce urcă politic, adună și diplome. De licență, de bacalaureat.
Paradoxal, deși România are cel mai mic procent de populație cu studii superioare din Europa, are și populația cu cele mai slabe și inconsistente studii superioare. E cea mai slab educată populație din Europa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau