Reguli care încalcă drepturile omului în noul contract educațional. Părinții care nu semnează sunt amendați

8

Dimensiune font:

| 10-09-2024 09:25

Controverse uriașe la începutul noului an școlar! Părinții sunt obligați să semneze un contract educațional, iar cei care vor refuza, ar putea să fie amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei sau ar putea face muncă în folosul comunităţii.

Măsura este prevăzută în noile reguli impuse de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Astfel, de anul acesta părinţii sunt obligați să participe la ședințele periodice de la școală, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală. În plus, părintele, conform contractului, va trebui să fie de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie.

De asemenea, conducerea școlii are mai multe obligații. Trebuie, printre altele, să solicite acordul părinților pentru supravegherea audio/video a elevului în timpul programului școlar, precum și pentru stocarea imaginilor. În cazul în care una dintre părți nu vrea să semneze contractul riscă să fie sancționată de persoana împuternicită de primar. Prevederile apar în articolul 172 din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, fiind contravenții. Astfel apare și prima absurditate din punct de vedere juridic, pentru că un regulament de funcționare aduce modificări la Codul civil, introducând o nouă contravenție, cu sancțiunile aferente, susțin juriștii.

De asemenea, specialiștii în drept susțin că a doua absurditate este că pe lângă amenda care oricum are un cuantum uriaș, raportat la gravitatea faptei și la nivelul salariului minim pe economie din România, se adaugă o măsură specifică doar Codului penal – munca în folosul comunității. Nu se specifică nici cum se va proceda în cazul părinților care sunt în situația de a nu putea să semneze pentru că sunt plecați din țară, nu pot să ajungă la școală sau nu înțeleg prevederile contractului.

Prin noul Regulament de Funcționare a școlilor, ministerul educației a dat posibilitatea de a fi înființate camerele de detenție pentru elevii care sunt indisciplinați. Acestă prevedere nu este obligatorie, susține ministrul educației. Ligia Deca a declarat de mai multe ori că o asemenea măsură poate să fie luată doar de conducerea școlilor, dacă se ajunge la concluzia că este nevoie.

Specialiștii în educație atrag atenția că în privința hainelor purtate de elevi la școală, intervine o problemă legată de posibilitățile reale ale părinților din mediile defavorizate de a le asigura aceste ținute „decente” copiilor lor. Părinții mai trebuie să-și asume și înlocuirea sau plata contravalorii oricărui bun stricat de elev. Obiectele de mobilier, aparatura din laboratoare sau chiar sălile de clasă nu sunt asigurate, părinții vor fi obligați să scoată sume uriașe din buzunar dacă sunt produse stricăciuni.

Prin amenințarea cu o eventuală răspundere pentru bunuri cu valori foarte mari, s-ar putea ajunge și la un abandon școlar fără precedent, în mediile defavorizate, unde profesorii și directorii de școli încă se roagă de părinții copiilor să-i lase să învețe. Chiar la sfârșitul lunii august, un vas vechi de peste 3.500 de ani și de o valoare inestimabilă a fost distrus de un băiețel de patru ani într-un muzeu din Israel. În acest caz, părinții copilului nu vor plăti paguba care se ridică la milioane de euro, iar astfel de întâmplări pot avea loc oricând, dacă este vorba despre copii neatenți, care nici măcar nu înțeleg gravitatea situației sau importanța obiectelor.

În același timp, avocata Mariana Alexandru atrage atenția că amenzile stabilite de ministrul educației sunt nule, iar nimeni nu poate să fie constrâns să semneze un contract cu școala.

Tratatele de drept spun clar că la încheierea unui act juridic…contractul educațional este un act juridic… CONSIMȚĂMÂNTUL părților trebuie să fie liber exprimat și neviciat prin niciuna dintre formele viciului de consimțământ. Altfel contractul este nul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
Preşedintele FSLI Simion Hăncescu: Şcoala românească are nevoie de o voce comună a dascălilor, părinţilor şi a elevilor!
09/09/2024 11:25

Preşedintele FSLI Simion Hăncescu afirmă, in mesajul transmis luni, cu ocazia inceperii noului an şcolar, că şcoala romanească are nevoie de o voce comună a dascălilor, părinţilor şi a elevilor, arg ...

Sună ultimul clopoțel pentru Klaus Iohannis. Mesaj pentru elevi, profesori și părinți
09/09/2024 10:59

Klaus Iohannis a tinut ultimul său discurs pentru elevi, la inceput de an scolar, in calitate de presedinte al Romaniei. Seful Statului a tinut să transmită cate un mesaj atat pentru elevi, cat si pentru pro ...

Premierul Marcel Ciolacu face inspecții neanunțate în școli pentru a verifica pregătirile pentru noul an școlar
07/09/2024 15:11

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat că va efectua, in următoarele zile, mai multe vizite, inclusiv inopinate, in scolile din Romania, pentru a evalua modul in care acestea sunt pregătite pentru debutul noului ...

 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă  pe elevi, părinţi, bunici, învăţători şi profesori să prețuiască educația
05/09/2024 11:50

 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel, ii indeamnă pe elevi, părinţi, bunici, invăţători şi profesori, intr-un mesaj transmis cu prilejul inceperii anului şcolar 2024-2025, să preţu ...

Elevii vor călători gratis cu trenul. Ce condiții a pus Guvernul
04/09/2024 15:43

CFR Călători aminteste, in cadrul unui comunicat de presă, in contextul apropierii startului noului an scolar, că elevii beneficiază de transport gratuit. Elevii din invăţămantul preuniversitar acredit ...

Ungaria interzice accesul elevilor în școală cu telefonul mobil
02/09/2024 08:17

Elevii din Ungaria nu vor mai avea voie cu telefoane la scoală, măsura anuntată oficial de guvern urmand a intra in vigoare chiar de luni, 2 septembrie, cand incepe noul an scolar. Cei 1,5 milioane de elevi ...

Au fost afișate rezultatele Bacului de toamnă
30/08/2024 12:39

Rezultatele finale (după solutionarea contestatiilor), obtinute de candidatii care au sustinut examenul naţional de bacalaureat in sesiunea august 2024, au fost publicate astăzi, 30 august, ora 10:00, pe pag ...

Școala Românească, o povară financiară într-un sistem de educație care eșuează
30/08/2024 03:43

Inceputul noului an scolar este un moment plin de emotie si sperantă pentru elevi si părinti, dar si de dezamăgire si frustrare atunci cand privim in profunzime starea actuală a sistemului de educatie din R ...

'Modelul ungar al învăţământului superior trebuie să fie asigurat şi în Transilvania'. Ministrul Culturii al Ungariei a bătut cu pumnul în masă la Cluj
23/08/2024 09:41

Modelul ungar al invăţămantului superior şi al formării profesionale trebuie să fie asigurat in intreg Bazinul Carpatic, inclusiv in Transilvania: avem nevoie de universităţi competitive cu identitate m ...

USR cere recalcularea recalculări după ce 80% din pensii s-au majorat: Vrea și demiterea ministrului Muncii
20/08/2024 19:58

USR cere recalcularea pensiilor si demiterea ministrului Muncii, asta după ce 80% din pensiile din Romania s-au majorat. „Guvernul lui Ciolacu a făcut si recalcularea pensiilor pe vorbe si i-a dat cu vi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei