Școala de prieteni și de caractere

6C7A6678

Dimensiune font:

| 25-10-2021 13:31

 

„Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Totul trebuie învăţat pe din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi... Nu da povață celui ce nu ți-o cere, căci nu te ascultă. Însetează-l tu mai întâi. Pune-l în situația de a ți-o cere. Și pe urmă spune-i, dacă ai de spus ceva. Stări de spirit, asta trebuie dat altora”, spunea Constantin Cioran, iar vorbele sale pot fi mereu un pas spre o nouă educație.

 

Mai mult decât să predea, profesorii construiesc caractere, iar aceasta este și misiunea organizației Teach for Romania, care aduce oameni noi, competenți și motivați în învățământ și îi pregătește să devină profesori și învățători în școlile din România care se confruntă cu cele mai mari probleme. De asemenea, Teach for Romania susține și pregătește profesori cu experiență din sistem, care își doresc să facă mai mult pentru elevii lor. Profesorii lucrează cu elevii lor pentru a le cultiva abilitățile de viață, necesare integrării lor în societate. Îi ajută să își dezvolte empatia, determinarea și reziliența de a nu renunța atunci când lucrurile devin dificile, încrederea în a-și exprima ideile și în a-și face vocea auzită, gândirea critică și strategică. Organizația își desfășoară activitatea la nivel național, iar din această toamnă va fi prezentă și cu un birou regional în zona Moldovei, cu sediul la Iași. Deschiderea biroului regional este motivată de statisticile îngrijorătoare din zona noastră, care au un impact în ceea ce privește educația copiilor: peste jumătate din copiii cu părinți în diaspora sunt din Moldova, iar unul din trei trăiește la risc de sărăcie, fenomen accentuat în anumite zone din Moldova, potrivit datelor ONG-ului. Deschiderea biroului din Iași a fost posibilă cu sprijinul Lidl România, partener strategic al Teach for Romania, din 2017. Compania își ghidează întreaga activitate după principii de sustenabilitate și își propune să contribuie la un viitor mai bun pentru generațiile viitoare, prin investiții sociale de impact.

Vă prezentăm mai departe două povești ale unor profesori Teach for Romania și ce înseamnă activitatea lor, dincolo de predarea lecțiilor.

Doamna Anca, învățătoare, prieten și medic de suflete

Anca Teodora Bulai este învățătoare Teach for Romania pentru elevii din clasa I la Școala din Hărpășești. Provocările în mediile vulnerabile sunt multe, doamna resimțind acest lucru în încercarea de a comunica în mod constant cu părinții: fie nu au telefon mobil, fie sunt plecați din țară, fie se îngrijesc de frații mai mici și timpul este dificil de gestionat.

Asa s-a întâmplat și în cazul familiei lui P., elevul Ancăi, pe care l-a cunoscut în clasa pregătitoare: la 7 ani nu vorbea deloc, singurul cuvânt pe care îl pronunța era mama, nu reușea să țină un creion în mânuțele încă neobișnuite cu instrumentele de scris, nu deosebea culorile și, de cele mai multe ori, nu îndeplinea sarcinile de la clasă. P. are diagnostic de epilepsie și un chist arahnoidian, iar ultimul control medical de specialitate l-a făcut în urmă cu trei ani. De aici și problemele copilului, pentru care ulterior s-au făcut demersuri în a obține un certificat de orientare școlară.

Pentru Anca, a fost dificil să discute cu familia lui: mama nu avea telefon, la școală nu putea să vină, din cauza distanței, iar tatăl era plecat.

 

Învățătoarea inimoasă a reușit în cele din urmă să contacteze familia, însoțind mama la medicii specialiști, iar apoi ocupându-se cu multă dedicare de acest elev. Prin exerciții care să-l ajute să-și dezvolte vorbirea și musculatura fină a mâinii, jocuri cu plastilină sau sarcini speciale,  P. a progresat mult și de când este integrat în colectiv poate pronunța multe sunete și cuvinte mai simple, lucrează cu puzzle-uri, scrie și desenează după contur, iar ceilalți copii l-au acceptat și îl protejează.

Unicornul de pluș, asistent la clasă și confident

Profesorii Teach for Romania sunt oameni valoroși, inspiraționali, care îndrumă copiii nu doar spre o educație care să le asigure un viitor mai bun, ci le deschid și sufletul și-i sprijină să devină oameni integri, atenți la tot ceea ce se întâmplă în comunitatea lor, unde pot, la rândul lor, să ofere sprijin atunci când este nevoie. Poveștile echipei Teach for Romania sunt inspirate de viața de zi cu zi și pot fi povestea oricăruia dintre noi care este convins că fiecare copil, prin educație, are șansa să-și schimbe viața.

Camelia Lăţcan este învăţătoare în satul Ireşti, judeţul Vrancea, și are o experienţă la catedră de peste 20 de ani, timp în care s-a remarcat prin metodele eficiente de predare pe care le foloseşte. Are patru băieți și nouă fete la clasă și își dedică timp pentru a lucra cu fiecare în parte, respectând ritmul de învățare al fiecăruia.

Deși se vorbește de un regres al elevilor în perioada școlii online, Camelia a observat la Veronica, eleva ei, un real progres datorită inorogului ei de pluș, Maya. La fiecare oră online, Maya era acolo, oferind susținere Veronicăi. La fiecare reușită, Maya era îmbrațișat cu mândrie de către fetiță. Dacă la începutul școlii Veronica nu reușea să își verbalizeze trăirile și nu își putea concentra atenția către sarcini, acum empatizează foarte mult cu Camelia, care a observat că elevei îi este mai confortabil să scrie sau să vorbească alături de inorogul ei și a abordat această metodă pentru a o susține să evolueze.

Sprijin pentru elevii cu Cerințe Educaționale Speciale

Prin acceptarea prietenului de pluș la oră, Veronica a devenit o elevă deschisă, empatică și surprinzător de atentă, iar fiecare pas mic a devenit un motiv de celebrare.

Problematica elevilor cu Cerințe Educaționale Speciale a devenit în ultimii ani prioritară atât pentru sistemul național de învățământ, cât și pentru profesori și, nu în ultimul rând, pentru părinți sau bunici.

Teach for Romania este interesată și de acest subiect, astfel că profesorii din program au o mentalitate deschisă, care implică ideea simplă și onestă de a fi alături de cei din jur, de a avea principii bazate pe valori puternice de adevăr, respect și iubire. Ei sunt atenți la nevoile elevilor, își doresc să le descopere și să le dezvolte talentele, îi încurajează să depășească orice obstacol, să-și înfrângă temerile și să aibă credința că prin educație își pot împlini orice vis.

  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Premierul Ciolacu anunță că finanțează programul școlar „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev
05/04/2024 00:24

Marcel Ciolacu a anuntat la inceputul sedintei de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărarea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finantarea in scoli a programului „Să ...

'Mica Inchiziție' din România: Menstruația, motivul pentru care 3 eleve cu dizabilități au primit interzis la cursuri în acea perioadă a lunii
04/04/2024 13:48

Caz halucinant in Oradea! In Romania educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri in perioada menstuaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Cons ...

România Educată | Elev înjunghiat de un coleg, ÎN TIMPUL ORELOR, într-o școală din București
04/04/2024 08:19

Un nou caz de agresiune foarte gravă are loc intr-o altă scoală din Romania. De data aceasta este vorba de o scoală din sectorul 6 al municipiului Bucuresti, unde un elev a fost injunghiat de un alt coleg, ...

86 elevi şi 21 de profesori de la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie
04/04/2024 06:15

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţtional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simpatome de intoxicaţie. Nu se cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei