Adevărata origine a Crăciunului și când a fost împodobit primul brad la români
Dimensiune font:
Crăciunul este, de fapt, o sărbătoare cu origine păgână, iar celebrul Moș Crăciun este o zeitate arhaică întâlnită inclusiv la daci. Un soi de creator vechi, tolerat în creștinism și folosit pentru a face mai ușoară tranziția către noua religie.
Crăciunul este, pentru creștini, sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos. Specialiștii în etnografie spun, însă, că acest personaj, Moș Crăciun, este de fapt o zeitate păgână, întâlnită inclusiv la daci, tolerată în creștinism și inclusă în noul sincretism ca o punte de legătură către noua religie. De altfel, se preconizează că populațiile de pe teritoriul de astăzi al României, contrar părerilor mai vechi, s-au creștinat abia către secolele VIII-IX d Hr, odată cu creștinarea bulgarilor și opera de convertire a lui Chiril și Metodie. Elementele păgâne au rămas în cultura populară până la începutul secolului XX.
Crăciun, un zeu arhaic al indo-europenilor
Moș Crăciun este așteptat de toți copii. Creștinismul i-a creat o poveste proprie. Mai precis, una dintre variante arată că acest personaj, Crăciun, a adăpostit-o pe Fecioara Maria, la Bethleem, în momentul când trebuia să nască. A găzduit-o în faimoasa iesle unde l-a adus pe lume pe Iisus Hristos. De atunc, împarte daruri copiilor. O altă variantă, arată că Moș Crăciun a fost de fapt un cioban rău la suflet care a refuzat să o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul stânii sale.
Dar Maica Domnului a fost primită pe ascuns de soția ciobanului. Supărat, Crăciun i-ar fi tăiat mâinile soției. Fecioara Maria a făcut însă o minune și i-a lipit femeii mâinile la loc. Această minune l-a îmbunat pe Crăciun. De atunci, acesta împarte cadouri nevoiașilor. Se presupune că acest Crăciun creștin a fost răspândit după secolul al V lea d. Hr, ca o continuare a sărbătoririi Sfântului Nicolae și atașată Nașterii Domnului. Specialiștii spun însă că personajul numit Crăciun nu are nicio legătură cu creștinismul. A fost adoptat de creștini pentru a face legătura mai ușoară dintre păgânism și noua religie. De fapt, Crăciun a fost o zeitate păgână. Un idol arhaic indo-european vechi din Epoca Bronzului, poate de acum mai bine de 4500 de ani.
Etnografii de renume, precum Romulus Vulcănescu, spun că moșul Crăciun este un zeu indo-european foarte vechi, o întruchipare a unui strămoș mitic, un fel de creator al lumii, un soi de dumnezeu arhaic.„Imaginea mitică de semizeu a Bătrânului Crăciun oscilează între aceea a unei semidivinităţi arhaice şi semidivinităţi creştinizate. Ca semidivinitate arhaică este înfăţişată printr-un strămoş de o vârstă nedeterminată pe chipul căreia timpul a încremenit o fizinomie de mască milenară”, scria Vulcănescu în ”Mitologie română”. Alți specialiști spun că această zeitate veche europeană era un simbol al Creatorului Suprem. De exemplu, Alexandru Graur sau Alexandru Rosetti credeau că apelativul Crăciun vine din latinescul „creatio”, adică creație. Același atribut l-ar fi avut Crăciun, evident sub diferite denumiri, și la alte popoare indo-europene, precum celți, germani sau daci.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau