Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale

Dimensiune font:

| 01-02-2025 07:10

Diminețile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele în care apelăm la alimente reconfortante, familiare și hrănitoare. Dar ce se întâmplă atunci când primele ore ale zilei sunt întâmpinate cu mic-dejunuri care sfidează orice așteptări? Călătoria noastră culinară ne poartă astăzi prin câteva dintre cele mai neobișnuite mic-dejunuri din lume, fiecare reflectând cultura și tradițiile unice ale locurilor respective.

1. Fertilizarea matinală: „balut” - Filipine
Când vine vorba de mâncăruri neobișnuite, „balut” din Filipine ocupă un loc fruntaș. Acest ou de rață fertilizat, care conține un embrion parțial dezvoltat, este fiert și consumat în mod obișnuit la micul dejun. Pentru mulți filipinezi, balutul nu este doar o sursă bogată de proteine, ci și un adevărat deliciu. Textura combină crocantul oaselor embrionului cu gălbenușul cremos și albușul tare, iar gustul său este intens, asemănător cu cel al unui ou foarte aromat. Deși poate părea șocant pentru necunoscători, balutul este considerat un adevărat simbol al mândriei naționale.

2. Gustul mării la primele ore: „hákarl” - Islanda
Pentru locuitorii Islandei, micul dejun poate include ceva care ar face pe oricine să tresară: carne de rechin fermentată, cunoscută sub numele de „hákarl”. Această delicatesă islandeză este făcută din carne de rechin Groenlandez, care, pentru a fi comestibilă, trebuie să treacă printr-un proces lung de fermentație. Mirosul său puternic de amoniac este un test de rezistență pentru majoritatea oamenilor, dar pentru islandezi, hákarlul este o parte importantă a moștenirii lor culturale și este adesea însoțit de un păhărel de Brennivín, o băutură tradițională tare, pentru a atenua intensitatea gustului.

3. Conservare extremă: „casu marzu” - Italia
În Sardinia, Italia, există un mic dejun care provoacă fiori chiar și celor mai experimentați gurmanzi: „Casu Marzu”. Acest „brânză cu viermi” este un tip de brânză pecorino infestată în mod deliberat cu larve de muște de brânză. Larvele ajută la descompunerea brânzei, transformând-o într-o pastă cremoasă. Ceea ce este cu adevărat ciudat nu este doar prezența larvelor, ci și faptul că acestea sunt consumate vii, adăugând o textură crocantă inedită. Deși este considerat ilegal în Uniunea Europeană din cauza riscurilor sanitare, Casu Marzu continuă să fie produs și consumat pe scară mică, ca un simbol al tradiției sardiniene.

4. Dulce-amărui: „vegemite” - Australia
Mic dejunurile australiene arată complet diferit de cele din alte părți ale lumii datorită Vegemite-ului, o pastă întunecată și sărată, făcută din extract de drojdie. Deși are un gust pronunțat, amar și sărat, mulți australieni adoră să își înceapă dimineața întinzând un strat subțire de Vegemite pe pâine prăjită, adesea acompaniat de unt. Pentru cei neobișnuiți cu acest gust unic, experiența poate fi șocantă, dar Vegemite-ul este considerat un aliment esențial în Australia, fiind bogat în vitamine din complexul B.

5. Simplitatea extremă: „natto” - Japonia
Natto, un aliment tradițional japonez, este făcut din boabe de soia fermentate, având o textură lipicioasă și un miros puternic. Acest mic dejun este adesea consumat împreună cu orez și sos de soia, iar pentru mulți japonezi, natto este un aliment esențial datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Cu toate acestea, consistența sa vâscoasă și gustul său puternic îl fac un adevărat test pentru gusturile mai conservatoare. Este un mic dejun considerat extrem de sănătos, fiind bogat în proteine și probiotice, dar în același timp este unul dintre cele mai puțin atractive la prima vedere.

6. Zorii zilei cu un strop de alcool: „full irish breakfast” - Irlanda
Deși nu pare neapărat ciudat la prima vedere, „Full Irish Breakfast” se evidențiază printr-un ingredient special: „black pudding” sau „pudră neagră”, un cârnat făcut din sânge de porc, grăsime și fulgi de ovăz. Acesta este servit alături de cârnați, bacon, ouă, roșii prăjite, fasole și pâine prăjită. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu ideea de a consuma sânge la micul dejun, acest preparat poate părea bizar, însă în Irlanda este un element indispensabil al unui mic dejun copios, care oferă energie pentru întreaga zi.

Această călătorie printre cele mai ciudate mic-dejunuri din lume ne arată cât de diversă poate fi mâncarea de dimineață și cum ceea ce unii consideră neobișnuit, pentru alții este o delicatesă tradițională. Cultura fiecărei țări se reflectă adesea în preparatele sale matinale, iar ceea ce poate părea ciudat sau neplăcut pentru unii, este adesea o sursă de mândrie și identitate națională pentru alții. Fie că ești un aventurier culinar sau doar curios, aceste mic-dejunuri neobișnuite ne provoacă să ne lărgim orizonturile și să încercăm noi experiențe. 

Teoana SOARE

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
Comuna Sipote concesioneaza terenuri in extravilan. Continut: 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in sat Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote @yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -Lotul nr. 1 -teren situat in extravilanul comunei Sipote, sat Sipote, in suprafata de 41.880,00 mp, nr. cadastral 62525, identificat in T14, parcela 220/1/1; -Lotul nr. 2 -teren situat in extravilanul comunei Sipote, sat Chiscareni, in suprafata de 36.936,00 mp, nr.cadastral 61621, identificat in T53, parcela 843/1/43; -Lotul nr. 3 -teren situat in intravilanul satului Mitoc, comuna Sipote, F.N., in suprafata de 25.000,00 mp, nr.cadastral 61863, identificat in T81, parcela 1248/1/1; -Lotul nr. 4 -teren situat in extravilanul comunei Sipote, sat Halceni, in suprafata de 40.000,00 mp, nr. cadastral 61633, identificat in T77, parcela 1183, 1179/5, 1181/1; -Lotul nr. 5 -teren situat in extravilanul comunei Sipote, sat Halceni, in suprafata de 10.000,00 mp, nr.cadastral 61620, identificat in T77, parcela 1179/1, apartinand domeniului public al Comunei Sipote, judetul Iasi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 25/27.02.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Sipote. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Sipote, sat Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul: RO95TRE Z24A705000 200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.03.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 25.03.2025, ora 12.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Sipote, sat Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original si 1 exemplar in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 26.03.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Sipote, sat Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judet Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 28.02.2025.
Gustul Postului. Rețete celebre și poveștile lor
28/02/2025 10:57

Postul nu inseamnă doar restrictii alimentare, ci si o redescoperire a unor retete traditionale savuroase, transmise din generatie in generatie. De la mancăruri simple, dar pline de savoare, la deserturi surp ...

Pastele, povestea unui fir de aur în istoria bucătăriei
22/02/2025 10:14

Într-o farfurie de paste se ascunde o istorie care se intinde pe continente si milenii. Fie că sunt servite simple, cu unt si parmezan, sau intr-o retetă complicată, cu sosuri elaborate si condimente e ...

Rețete-fulger pentru femei ocupate: 15 minute și gata!
21/02/2025 09:20

 Retetele-fulger reprezintă antidotul perfect pentru zilele aglomerate in care n-ai timp nici să respiri, darămite să gătesti o masă sănătoasă si gustoasă. Ideea se bazează pe un principiu simpl ...

Cele mai populare mâncăruri cu legume: o călătorie prin gust și tradiție
21/02/2025 08:06

Legumele reprezintă o sursă esentială de nutrienti si joacă un rol central in bucătăriile lumii. Fie că sunt gătite simplu sau transformate in preparate elaborate, ele sunt baza unor retete delicioase s ...

Coliva, dulcele memoriei și al speranței
21/02/2025 07:45

Putine preparate traditionale poartă o incărcătură simbolică la fel de profundă precum coliva. Modestă in aparentă, dar bogată in semnificatii, acest desert funerar romanesc este mai mult decat o si ...

Cele mai populare feluri de mâncare cu brânză: O călătorie prin gust și tradiție
15/02/2025 10:00

Branza este unul dintre cele mai versatile si iubite ingrediente din bucătăria mondială, avand o istorie indelungată si fiind prezentă in numeroase retete traditionale. Gustul său bogat, textura variabil� ...

Cele mai populare rețete de mic dejun: Tradiție, savoare și echilibru
15/02/2025 08:30

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, oferind energia necesară pentru a incepe ziua cu vitalitate si claritate mentală. De-a lungul timpului, diferite culturi au dezvoltat retete sp ...

Cele mai populare fripturi. O călătorie culinară în lumea gustului
15/02/2025 07:02

Friptura este, fără indoială, unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din lume. De la steak-ul suculent de vită pană la friptura fragedă de porc sau cea aromată de miel, fiecare cultură a dezv ...

De ce bucătăresele din Moldova adaugă mălai în omletă
14/02/2025 07:20

Romania este plină de retete regionale delicioase, pe care ar trebui să le incercăm măcar odată in viată. De exemplu, in Moldova, există o metodă cu totul inedită de a pregăti o omletă! In această r ...

Cele mai cunoscute rețete indiene
02/02/2025 11:00

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei