Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale

images

Dimensiune font:

| 06-10-2024 08:10

Diminețile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele în care apelăm la alimente reconfortante, familiare și hrănitoare. Dar ce se întâmplă atunci când primele ore ale zilei sunt întâmpinate cu mic-dejunuri care sfidează orice așteptări? Călătoria noastră culinară ne poartă astăzi prin câteva dintre cele mai neobișnuite mic-dejunuri din lume, fiecare reflectând cultura și tradițiile unice ale locurilor respective.

1. Fertilizarea matinală: „balut” - Filipine
Când vine vorba de mâncăruri neobișnuite, „balut” din Filipine ocupă un loc fruntaș. Acest ou de rață fertilizat, care conține un embrion parțial dezvoltat, este fiert și consumat în mod obișnuit la micul dejun. Pentru mulți filipinezi, balutul nu este doar o sursă bogată de proteine, ci și un adevărat deliciu. Textura combină crocantul oaselor embrionului cu gălbenușul cremos și albușul tare, iar gustul său este intens, asemănător cu cel al unui ou foarte aromat. Deși poate părea șocant pentru necunoscători, balutul este considerat un adevărat simbol al mândriei naționale.

2. Gustul mării la primele ore: „hákarl” - Islanda
Pentru locuitorii Islandei, micul dejun poate include ceva care ar face pe oricine să tresară: carne de rechin fermentată, cunoscută sub numele de „hákarl”. Această delicatesă islandeză este făcută din carne de rechin Groenlandez, care, pentru a fi comestibilă, trebuie să treacă printr-un proces lung de fermentație. Mirosul său puternic de amoniac este un test de rezistență pentru majoritatea oamenilor, dar pentru islandezi, hákarlul este o parte importantă a moștenirii lor culturale și este adesea însoțit de un păhărel de Brennivín, o băutură tradițională tare, pentru a atenua intensitatea gustului.

3. Conservare extremă: „casu marzu” - Italia
În Sardinia, Italia, există un mic dejun care provoacă fiori chiar și celor mai experimentați gurmanzi: „Casu Marzu”. Acest „brânză cu viermi” este un tip de brânză pecorino infestată în mod deliberat cu larve de muște de brânză. Larvele ajută la descompunerea brânzei, transformând-o într-o pastă cremoasă. Ceea ce este cu adevărat ciudat nu este doar prezența larvelor, ci și faptul că acestea sunt consumate vii, adăugând o textură crocantă inedită. Deși este considerat ilegal în Uniunea Europeană din cauza riscurilor sanitare, Casu Marzu continuă să fie produs și consumat pe scară mică, ca un simbol al tradiției sardiniene.

4. Dulce-amărui: „vegemite” - Australia
Mic dejunurile australiene arată complet diferit de cele din alte părți ale lumii datorită Vegemite-ului, o pastă întunecată și sărată, făcută din extract de drojdie. Deși are un gust pronunțat, amar și sărat, mulți australieni adoră să își înceapă dimineața întinzând un strat subțire de Vegemite pe pâine prăjită, adesea acompaniat de unt. Pentru cei neobișnuiți cu acest gust unic, experiența poate fi șocantă, dar Vegemite-ul este considerat un aliment esențial în Australia, fiind bogat în vitamine din complexul B.

5. Simplitatea extremă: „natto” - Japonia
Natto, un aliment tradițional japonez, este făcut din boabe de soia fermentate, având o textură lipicioasă și un miros puternic. Acest mic dejun este adesea consumat împreună cu orez și sos de soia, iar pentru mulți japonezi, natto este un aliment esențial datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Cu toate acestea, consistența sa vâscoasă și gustul său puternic îl fac un adevărat test pentru gusturile mai conservatoare. Este un mic dejun considerat extrem de sănătos, fiind bogat în proteine și probiotice, dar în același timp este unul dintre cele mai puțin atractive la prima vedere.

6. Zorii zilei cu un strop de alcool: „full irish breakfast” - Irlanda
Deși nu pare neapărat ciudat la prima vedere, „Full Irish Breakfast” se evidențiază printr-un ingredient special: „black pudding” sau „pudră neagră”, un cârnat făcut din sânge de porc, grăsime și fulgi de ovăz. Acesta este servit alături de cârnați, bacon, ouă, roșii prăjite, fasole și pâine prăjită. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu ideea de a consuma sânge la micul dejun, acest preparat poate părea bizar, însă în Irlanda este un element indispensabil al unui mic dejun copios, care oferă energie pentru întreaga zi.

Această călătorie printre cele mai ciudate mic-dejunuri din lume ne arată cât de diversă poate fi mâncarea de dimineață și cum ceea ce unii consideră neobișnuit, pentru alții este o delicatesă tradițională. Cultura fiecărei țări se reflectă adesea în preparatele sale matinale, iar ceea ce poate părea ciudat sau neplăcut pentru unii, este adesea o sursă de mândrie și identitate națională pentru alții. Fie că ești un aventurier culinar sau doar curios, aceste mic-dejunuri neobișnuite ne provoacă să ne lărgim orizonturile și să încercăm noi experiențe. 

Teoana SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Avocado este fruct sau legumă?
22/11/2024 14:06

Sunt versatile, sănătoase si cea mai gustoasă parte a oricărei mese pe bază de plante. Dar avocado este fruct sau legumă? Desigur, este clar că cea mai bună modalitate de a manca avocado este pe pain ...

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
22/11/2024 13:06

  Consumul de alimente picante poate declansa o serie de reactii: un val de euforie, un ritm cardiac accelerat, o limbă amortită, un dezastru gastro-intestinal, un moment de criză existentială si la ...

Cele mai apreciate rețete de sarmale de post
21/11/2024 15:30

Cu rădăcini adanc infipte in traditia culinară romanească, sarmalele sunt vedetele meselor festive, iar in perioada postului, retetele ingenioase de sarmale fără carne atrag atentia gurmanzilor. În ...

Panettone – Deliciul italian al sărbătorilor
20/11/2024 16:16

Panettone este mai mult decat un desert; este o traditie culinară italiană ce a cucerit intreaga lume. Originar din Milano, acest cozonac cu textură aerată si arome delicate de fructe confiate si citrice ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
20/11/2024 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii de post. Arta simplității în farfurie
19/11/2024 14:05

În timpuri in care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe si arome sofisticate, postul reinvie frumusetea simplitătii. Mancărurile de post, aparent modeste, spun povesti despre rădăcini, cr ...

Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei