Folie cu bule vs. hârtie umplutură: care este prevalența și procentul companiilor care le aleg?
Dimensiune font:
Folie cu bule vs. hârtie umplutură: care este prevalența și procentul companiilor care le aleg?
Nevoile, dorințele și interesele companiilor care activează în sectorul de e-commerce sunt particular orientate spre eficiență, cost și conformitate cu reglementările de mediu. Totodată, acestea caută să mențină echilibrul între a-și proteja conținutul coletelor și a le oferi clienților o experiență de unboxing cât mai plăcută.
Deși există o multitudine de produse de ambalare pe piață, două rămân în prim-planul preferințelor: folia cu bule și hârtia umplutură. Trebuie subliniat că alegerea materialelor de umplutură și protecție poate fi strâns legată (și) de valorile companiei: brandurile care pun accent deosebit pe sustenabilitate vor alege materiale reciclabile, biodegradabile sau ușor de revalorificat, în timp ce companiile focusate pe protecția maximă ar putea opta pentru materiale mai populare, cum este cazul foliei cu bule (bubble wrap).
Folia cu bule: Avantaje și limitări
Folia cu bule – cunoscută popular sub denumirea de ”bubble wrap” – a devenit, încă de la apariția sa în anii ’50, un reper în domeniul protecției și ambalării obiectelor sensibile, casante. Fabricată dintr-un plastic flexibil și dotată cu mici compartimente de aer, folia cu bule oferă o protecție excelentă împotriva șocurilor, fiind folosită pe scară largă în numeroase industrii.
Practic, bulele de aer care compun folia funcționează ca mici pernuțe individuale, ce distribuie uniform loviturile și reduc semnificativ impactul. Una dintre particularitățile foliei cu bule este transparența: se pot vedea obiectele ambalate, permițând operatorilor de logistică sau angajaților din depozite să verifice rapid conținutul fără a dezambala complet pachetul. Acest lucru este util în special în industriile în care este necesară o manipulare atentă și unde veridicitatea produselor înainte de expediere este esențială (de exemplu, electronice costisitoare, obiecte de artă etc.).
Deși cele mai multe modele de folie cu bule sunt fabricate din plastic, acestea pot fi reutilizate de câteva ori, atâta timp cât bulele de aer nu sunt sparte. Totuși, acest aspect este condiționat de modul în care este despachetat coletul și de gradul de deteriorare din timpul transportului.
Hârtia umplutură
Hârtia umplutură a revenit puternic în atenția companiilor în ultimii ani, mai ales pe fondul preocupării crescute pentru sustenabilitate. Folosită încă dinainte de apariția foliei cu bule, acest material de umplutură a fost văzut o bună soluție în ambalarea mărfurilor, dar a căzut într-un con de umbră când plasticul și polistirenul au devenit populare.
Unul dintre motivele pentru care hârtia umplutură (re)câștigă teren este faptul că este ușor de reciclat. Mai mult, multe companii aleg variante de hârtie produse din materiale reciclate, un aspect ce subliniază angajamentul brandului față de protejarea mediului. În prezent, conform unor estimări, peste 40% din companiile orientate spre politici „verzi” încurajează clienții și partenerii să folosească hârtie umplutură, tocmai pentru a susține economia circulară.
Versatilitatea sa provine din posibilitatea de a fi ajustată în funcție de forma și mărimea obiectului protejat: poate fi mototolită, înfășurată sau rulată după necesități. În plus, datorită texturii, poate servi și ca suport anti-alunecare în cutiile în care se împachetează obiecte multiple. Deși, la prima vedere, folosirea hârtiei poate părea mai ieftină, prețul final va depinde de tipul de hârtie și de cantitatea necesară. Pentru firmele mari, care livrează volume însemnate de produse, un parteneriat direct cu producătorii de hârtie poate reduce semnificativ costurile.
Prevalența și procentul companiilor care aleg folie cu bule vs. hârtie umplutură
Atât folia cu bule, cât și hârtia umplutură au susținători loiali în rândul companiilor din diverse industrii. Există o adevărată dezbatere despre protejarea produselor din colete, dincolo de aspectele legate de mediu, branding și costuri.
Un studiu cuprinzător desfășurat de o serie de furnizori globali de soluții de ambalare, bazat pe feedback-ul colectat de la companii de diferite dimensiuni, s-a demonstrat că folia cu bule domină ușor piața, cu aproximativ 55% dintre entitățile B2B care o utilizează în mod regulat. Motivele sunt legate de faptul că folia cu bule prezintă un grad excelent de protecție datorită structurii sale pline de compartimente de aer, este relativ ieftină și foarte ușor de folosit în fluxul de ambalare.
Totodată, dacă analizăm datele mai bine observăm că această preferință urcă spre 60-65% în sectoarele ce manipulează electronice sensibile (laptopuri, telefoane, componente IT), produse de lux (bijuterii, ceasuri scumpe) și chiar obiecte de artă. În aceste situații, siguranța și integritatea produsului devin parametrii esențiali, astfel că aspectul ecologic – deși important – trece pe planul secund.
Pe de altă parte, hârtia umplutură își susține ferm poziția, fiind utilizată de aproximativ 45% dintre companiile care au răspuns sondajului. Ceea ce este foarte interesant este faptul că în jur de 20% dintre acești jucători o folosesc în combinație cu folia cu bule (și alte materiale), adică optează pentru un sistem hibrid, adaptat la specificul fiecărui produs. Restul de 25% optează exclusiv pentru hârtie, eliminând complet plasticul din fluxul de ambalare.
Această abordare exclusivistă se regăsește mai ales în industrii care pun accent major pe imaginea sustenabilă și pe valorile de mediu – de pildă, branduri din sectorul cosmeticelor organice, al produselor artizanale sau al articolelor de fashion eco-friendly. Pentru aceste companii, hârtia – mai ales cea provenită din surse reciclate sau cu certificări de responsabilitate forestieră – devine un instrument de marketing și un diferențiator puternic. În plus, mulți clienți finali apreciază faptul că pachetul este ușor de reciclat, fără a fi nevoiți să sorteze tipuri diferite de deșeuri.
Sursa foto: www.rogri.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau