Amendă de 4.000 de lei pentru românii care sună la acest număr de telefon! Ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați
Dimensiune font:
Amendă de 4.000 de lei pentru românii care sună la acest număr de telefon! Este vorba despre persoanele care sună fără motiv la numărul unic de urgență 112. În ultima perioadă au fost frecvente apelurile fără temei, care sunt efectuate „din glumă” sau din neatenție. Iată ce trebuie să facă românii pentru a nu fi sancționați.
Amendă de 4.000 de lei pentru românii care sună la acest număr de telefon!
Românii care au telefoane mobile pot fi pasibili de o amendă de până la 4.000 de lei dacă sună fără motiv la numărul unic de urgență 112. Aceasta este o linie vitală pentru intervenții rapide, însă unii cetățeni tratează cu superficialitate serviciul, transformând urgențele într-o „joacă” periculoasă. Numărul 112 este destinat situațiilor care necesită intervenția rapidă a autorităților, precum poliție, pompieri, ambulanță sau jandarmerie. Românii care sună fără un motiv întemeiat la 112 riscă să primească o amendă de 4.000 de lei.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 34/2008, două fapte sunt considerate contravenții:
Apelurile abuzive la numărul 112 (apeluri repetate fără motiv real) – sancționată cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei sau între 100 și 200 de ore de muncă în folosul comunității.
Alertarea falsă a agențiilor de intervenție – sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei sau între 200 și 400 de ore de muncă în folosul comunității.
În situația în care fapta se repetă, sancțiunile se dublează automat.
Cum sunt localizate apelurile la 112
Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare. În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât și pe baza GPS-ului, funcțiilor și senzorilor încorporați în telefoanele inteligente.
Noua configurație care se va instala în viitor în cazul unui apel la 112 va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil care ne urmărește, cât și din rețea. Pentru a se obține o localizare cât mai exactă, ar fi util ca utilizatorul să dețină un dispozitiv de tip smartphone cu acces la servicii de internet. Mai mult, românii vor putea folosi voce, text și video când sună la 112. Măsurile vor intra în vigoare până în anul 2027. Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura conformitatea cu cerințele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, adaptate la particularitățile naționale ale serviciului de urgență 112.
Noile modificări adoptate de Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) vizează schimbări tehnice la modul cum se transmit datele din rețelele operatorilor de telefonie mobilă către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care este administratorul sistemului 112, atunci când cineva sună să anunțe o urgență. Scopul este localizarea mai bună a celor care sună la 112, cu o precizie de câțiva metri, prin preluarea datelor din telefoanele mobile de tip smartphone, nu doar a informațiilor din rețea.
Cert este că, românii care sună la 112 fără a avea un motiv întemeiat riscă să primească amenzi uriașe de până la 4.000 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau