Trei profesori ieșeni au câștigat, anul trecut, câte 60.000 de euro din meditații!
Dimensiune font:
* aceștia au declarat, la ANAF, venituri de câte 300.000 de lei * în total, în anul 2024, „meditatorii” ieșeni au încasat peste 1 milion de euro * anul trecut, profesorfii meditatori au declarat sume mai mici decât în anul precedent, când un profesor din Iași câștigase din aceste activități peste 115.000 de euro! * cele mai căutate discipline pentru pregătiurea elevilor cu ora rămân Matematica și Limba română, ambele însumând trei sferturi din numărul total al orelor plătite
Peste un milion de euro au câștigat profesorii ieșeni din meditații la diferite obiecte de studiu, anul trecut. Nu toți profesorii din județ, evident, ci doar 327, câți au răspuns „recomandării” ANAF de a declara veniturile încasate lunar.
Interesant este faptul că 5 dintre cei 327 de profesori înregistrați la ANAF au realizat mai bine de un sfert din suma totală declarată.
Cel mai bine le-a mers, anul trecut, unor cadre didactice din Iași și Hârlău, trei la număr, înregistrate, fiecare, cu un venit de 300.000 lei din meditații.
În total, cele 327 cadre didactice care au depus declarație de venit la ANAF au însumat 5.143.535 de lei.
Ca localizare, 306 profesori provin din zona Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, 13 au domiciliul în zona Unității Fiscale Orășenești Hârlău, iar câte 4 provin din zona Unităților fiscale din Pașcani și Târgu Frumos.
Din nefericire, cele mai multe sume obţinute din meditaţii nu sunt declarate, susţin autorităţile, şi rămân neimpozitate.
Totuși, spre deosebire de anii precedenți, veniturile declarate de cadrele didactice din județul Iași în anul 224 au fost mai mici decât cele din anii precedenți. În 2023, de exemplu, primii trei „contribuabili” în domeniu declarau venituri de 538.957 lei, 163.109 lei și 317.627 lei.
Cele mai căutate discipline pentru pregătiurea elevilor cu ora rămân Matematica și Limba română, ambele însumând trei sferturi din numărul total al orelor plătite, urmate de Limba engleză, Istorie, Limba franceză, Fizică și Chimie.
De cele mai multe ori, pentru a-și asigura „serviciile” unui cadru didactic foarte bun, unii părinți se înscriu pe liste de așteptare cu termene de peste 1 an, existând chiar și o „bursă” a celor mai cotizați profesori.
Dar, în această categorie se înscriu mai puțiun de 10 la sută dintre cei care dau ore de pregătire, restul luptând din greu pentru a-și câștiga reputația pe piața meditațiilor.
La Iași, „mercurialul” meditațiilor oscilează între 50 de lei ora și 250 de lei o ședință de 2 ore, în funcție de prestigiul profesorului și de obiectul de studiu.
în România sunt, în acest moment, conform estimărilor specialiștilor, în jur de 175.000 de profesori care pot oferi meditații.
Baza legală care reglementează impozitarea veniturilor din meditaţii
Conform legislației în vigoare, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente (meditaţii), impuse pe bază de norme de venit, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real. „Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani”, se arată în Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute din meditaţii acordate în particular de persoanele fizice.
În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net care reprezintă norma anuală de venit ajustată, impozitul fiind final.
Pentru veniturile realizate din activități independente, contribuabilul datorează contribuția de asigurări sociale dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul. Nu se datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activitatea independentă dacă contribuabilul este asigurat în sisteme proprii de asigurări sociale și nu are obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii sau are calitatea de pensionar.
Daniel BACIU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau