Muncitorii străini suplinesc lipsa forței de muncă locală
Dimensiune font:
Plecarea multor români la muncă în străinătate, fenomen frecvent întâlnit în Moldova, a lăsat firmele locale fără angajați. Pentru a nu-și închide afacerile patronii de la noi s-au reorientat către muncitori străini, în special asiatici. Astfel, am găsit la Botoșani srilankezi, la Suceava bengali și srilankezi, la Iași indieni, nepalezi și așa mai departe. Din ce în ce mai multe firme locale angajează străini pentru a-și putea desfășura activitatea. Unii se plâng de ei, însă cei mai mulți sunt mulțumiți de acești oameni.
Cel mai important pas în angajarea de muncitori străini este alegerea unei agenții
Firmele care se hotărăsc să angajeze muncitori străini trebuie în primul rând să acorde o maximă atenție selectării agenției prin care aduc acești oameni. Sunt firme din Bangladesh sau Vietnam care-și trimit în România reprezentanți care umblă din ușă în ușă și întreabă firmele dacă nu doresc muncitorii lor. Aceștia suportă ei toate costurile, inclusiv al avizului de muncă de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), numai pentru a se asigura că obțin viza de România. Din experiența antreprenorilor locali am aflat că aceste agenții sunt cele mai neserioase. Astfel, oamenii aduși de ei ori nu au experiența promisă, ori fug din țară în cel mai scurt timp posibil.
Cele mai bune experiențe cu muncitorii străini le au angajatorii care au apelat la agenții locale de recrutare, care s-au ocupat de întregul proces. Acesta este și cazul unui fermier din Vaslui, care și-a adus în vară 2 muncitori asiatici. ”Am discutat cu mai multe firme si în final am semnat un contract cu o agenție din București. Am intrat pe https://onestaff.ro/muncitori-straini/ și de aici au început lucrurile să se miște. A durat cam 3 luni tot procesul, cu toate actele și prin iunie mi-au venit oamenii. Sunt foarte mulțumit de ei, lucrează tot ce le dau, nu stau la băute și țigări, aici și eu sunt foarte strict. Chiar mai mult, au învățat și română, mai repede decât mă așteptam. Acum vorbim toți în română, ei înțeleg, dar ne răspund mai mult în engleză,” ne-a spus Viorel Cojocaru.
În procesul de recrutare este important ca angajatorul să aibă un interviu măcar online cu candidații, astfel încât să-i poată vedea cum răspund, interacționează, dacă sunt sinceri. Sunt agenții care umblă cu liste de candidați și niște CV-uri, cu greu oferă si materiale video și cer angajatorilor să se decidă asupra muncitorilor fără a interacționa direct cu ei. Acest lucru nu este benefic pentru angajator, deoarece e posibil să-și dorească un mecanic și să se trezească la ușa atelierului cu un absolvent de arte plastice.
Ce naționalități au cei mai buni muncitori străini
De asemenea, angajatorul trebuie să țină cont și de țara de origine a muncitorilor. Vietnamezii erau recunoscuți în construcții, nepalezii în restaurante și hoteluri, indienii în construcții și industrie, și tot așa. Tot țara de origine influențează și durata de sosire în țară a acestor muncitori.
One Staff România selectează și aduce în țară și forță de muncă din India. Indienii sunt apreciați pentru lucrări în construcții, în industrie, de exemplu sunt buni sudori, munci agricole dar și pentru bucătărie. Ei au o atitudine foarte prietenoasă, sunt sociabili și foarte curioși. Pe de altă parte, ei se simt bine în comunități, astfel, e nevoie să stea grupați cel puțin 3-4 indieni pentru a avea un randament bun. Un alt inconvenient legat de muncitorii indieni este reprezentat de timpul de obținere a vizei pentru România. Astfel, cei care aleg să angajeze indieni așteaptă între 4 și 6 luni obținerea vizei, la care se mai adaugă între 1 și 3 luni obținerea avizului de muncă de la IGI.
Din aceste considerente în ultima perioadă au devenit foarte căutați muncitorii din Sri Lanka, unde timpul de aducere în țară variază de la 2 la 4 luni. De asemenea, ei nu au restricții culinare, pe considerente religioase, sunt muncitori, au o atitudine pozitivă și sunt buni meseriași.
Iau muncitorii străini locurile de muncă ale românilor?
Sunt români care se plâng că au ajuns străinii să vină în țara lor și să le ia pâinea de la gură, și au o atitudine ostilă față de acești oameni. Însă, muncitorii străini, la fel cum au făcut și românii în Italia, Spania, Germania sau alte țări, ocupă numai pozițiile pe care românii le refuză. Practic România, are un deficit de forță de muncă de mai bine de jumătate de milion de persoane, conform declarațiilor guvernanților. Deci slujbele românilor nu sunt în pericol.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau