Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane
Dimensiune font:
Părinţi de adolescenţi. Cum abordăm problemele adolescenței contemporane
Pentru a înțelege universul adolescenților, e nevoie să cunoaștem cele 7 probleme mari cu care se confruntă orice adolescent contemporan.
Venim cu unele recomandări pentru părinți, cum să interacționeze și să amelioreze relațiile cu propriul adolescent.
Stări emoționale fluctuante
Adolescența este însoțită mereu de stări emoționale fluctuante. Va trece de la plictiseală la pasiuni, euforie, de la rușine, proastă dispoziție, închidere în sine, apatie, la iritabilitate, furie, violență. Toate astea concentrate într-o perioadă scurtă de timp.
Un loc principal în topul îngrijorărilor părinților îl ocupă deprimarea copilului. Poți recunoaște depresia la adolescenți atunci când o tristețe ușoară capătă forme grave, iar starea de apatie este asociată cu iritabilitate sau nervozitate, lipsa de concentrare, absența poftei de mâncare, neglijarea aspectului fizic, stări apatice etc.
Ce să faci?
• Trebuie să înțelegi că adolescentul trece prin schimbări rapide, fiind nevoit să se adapteze la realități de care se ciocnește prima dată. Au loc schimbări la nivelul corpului, la nivel sentimental și, desigur, cel al relațiilor sociale. El trece cu rapiditate de la o stare emoțională la alta.
• Acceptă aceste schimbări de dispoziție. Nu încerca să le controlezi, e un proces natural de adaptare la mediu.
• Toți adolescenții au momente de deprimare. Numai unii vor experimenta o depresie propriu-zisă. E o perioadă trecătoare.
• Stai de vorbă cu adolescentul, ascultă-l cu atenție, încearcă să-i câștigi încrederea și să afli ce simte și de ce (fără critică!).
• Dacă tentativele tale de a-l ajuta eșuează, apelează la ajutor specializat, du-l la psiholog. Înainte de a merge acolo, explică-i de ce iei aceste măsuri, cum poate psihoterapeutul să-l ajute.
Totul pentru prieteni
Adolescentul se îndepărtează de familie și se aliază cu grupul de tineri de vârsta lui. Grupul de prieteni va lua locul familiei. Tinerii vor accepta suportul emoțional și psihologic pe care i-l oferă grupul de prieteni, dar nu familia.
În această perioadă de tranziție, își va deschide sufletul in faţa unui prieten mai degrabă decât a părinților. Este vârsta cu multe dezvăluiri, apropieri, dar și conflicte, certuri, neînțelegeri. Copilul se poate atașa de cineva de sex opus și dezamăgirile sau despărțirile sunt simțite intens, trăite dramatic.
Ce să faci?
• Este o perioadă și etapă importantă pentru copilul tău, cu învățarea unor noi comportamente, cu acumulare de noi experiențe. Și tu ai fost adolescent(ă)!
• Familia trebuie să rămână locul de siguranță pentru adolescent. Când „fiul risipitor” se va întoarce acasă, nu ridica pretenții, nu-l critica, ascultă-l. E drumul lui firesc. Nu uita: familia rămâne acel loc unde adolescentul își revine mai ușor din dezamăgirile resimțite. Fii umărul pe care se poate plânge, umărul de susținere pentru copilul tău.
Imaginea de sine și propriul corp
Schimbările în organism au fost așa de rapide, încât reprezentarea externă a corpului și imaginea psihică a acestuia nu se mai suprapun. Adolescentul trebuie să învețe să își accepte un corp nou, alături de un alt fel de a gândi, sentimente și dorințe bulversante și senzații sexuale inedite. El se vede nevoit să tolereze un trup care nu îi mai este familiar. De aici conflictul intern.
Al doilea moment care nu trebuie ignorat este faptul, că mulți adolescenți devin dezamăgiți de aspectul lor fie din cauza lipsei posibilităților financiare, fie că nu sunt la fel de frumoși sau „la modă”. Ca urmare scade stima de sine.
Ce să faci?
• Fii lângă copilul tău. Adolescentul își percepe foarte subiectiv modificările din corp, care sunt însoțite de emoţii ca rușine, neliniște sau chiar dezgust.
• Acceptă modul de îmbrăcare. Hainele ample sau lungi vor oferi adăpostul necesar în această perioadă de tranziție. Lungile momente de autoinspecție vizuală, mai ales în fața oglinzii, reflectă aceeași nevoie a adolescentului de a îmblânzi corpul cel nou și incontrolabil.
• Ajută-l să-și construiască o imagine de sine pozitivă, să-și găsească propriul stil vestimentar, să-și accepte unicitatea.
• Ascultă-l fără a-l judeca și evită să le oferi sfaturi atunci când nu sunt pregătiți pentru asta.
Sfidează adulții
Maturizarea adolescentului presupune separarea de părinți – în plan fizic, emoțional și intelectual. Ea, din păcate, are loc prin nesupunere și sfidarea părinților. Tânărul încearcă limitele părinților săi. Părintele nu mai este imaginea perfecțiunii și nici nu-l poate controla complet.
Pe de altă parte, la mulți adolescenți în relația cu părinții apar manifestări agresive, tendința de a se supăra, de a ridica vocea, episoade de isterie. Și aici, e nevoie să reamintim, că părinții nu sunt conștienți că adolescenţa este prin definiție o perioadă tumultoasă, marcată de stres și conflicte.
Ce să faci?
• Acceptă schimbările de vârstă; ajustează-ți pretențiile pe care le ai de la copilul tău, care nu mai este copil – este ADOLESCENT.
• Acceptă aceste forme de violență ca un simptom al vârstei. Amintește-ți că adolescentul luptă cu sine și cu ceilalți pentru a-și menține autonomia, să devină el însuși.
• Poartă o discuție cu adolescentul. Adu-i la cunoștință libertățile și drepturile lui. Îl asculți cu atenție și cu respect. Negociază.
• Învață să fii calm, perseverent și iertător. Nu reacționa emoțional: nu acuza, nu șantaja.
• Când ești sfidat, rămâi calm pe poziție, fără să ameninți. Când încalcă regulile, aplică de fiecare dată o sancțiune rezonabilă. Rezonabilă înseamnă: dacă a întârziat 3 ceasuri, nu va ieși din casă o seară. Să nu iasă o săptămână – este prea mult!
Sănătatea sexuală – sarcină neplanificată, sexul iresponsabil.
Adolescența este momentul în care tinerii au primul sărut. Curiozitatea sexuală începe să capete cea mai mare amploare. Este vârsta la care majoritatea copiilor își încep viața sexuală. Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare în timpul adolescenței dă naștere unor noi sentimente la adolescenți și îi împinge să experimenteze cu corpurile lor. Fără îndrumări adecvate, adolescenții pot deveni activi sexual înainte de a fi pregătiți și bine informați. Acest lucru ar putea duce la sarcini nedorite.
Ce să faci?
• Poartă „discuții” cu copiii tăi despre sexualitate, relații, sentimente.
• Datoria ta ca părinte este aceea de a te asigura că ei înțeleg importanța unui sex protejat. E bine să le vorbești despre metode contraceptive.
• Adolescentului poate să nu-i placă, dar este important să le vorbiți despre consecințele sexului neprotejat și cum le poate schimba viața.
Viciile: fumat, alcool, droguri.
Adolescenții sunt vulnerabili și pot fi ușor influențați de grupul de semeni. Din pură curiozitate sau în urma presiunii anturajului, adolescentul din ziua de azi ajunge să fumeze, să bea sau să consume droguri mult mai ușor și mai repede decât în trecut. Viciile îl tentează și conduc la probleme de sănătate și probleme legale.
Nevoia de a fi cool, tendința de a risca, accesul ușor sau modelele pot fi motive ce împing adolescentul să fumeze sau să bea.
Ce să faci?
• Educația în privința acestor tentații periculoase este indicată să fie făcută încă din copilărie, pentru a-l ajuta să înțeleagă consecințele acestor acțiuni și modul în care îi pot afecta viața.
• Fii atent la comportamentul copilului tău. Observă schimbarea apetitului, a somnului și a stării de spirit sau un comportament diferit neregulat.
• Nu-l spiona și nu-l acuza de vreo greșeală. Încurajează-l să vorbească și să fie sincer. Spune-i despre îngrijorările tale, discută problema cu el.
• Evită să mergi până la un test de droguri, deoarece aceasta confruntare directă agravează situația și ar putea amenința copilul.
Dependența de spațiul cibernetic
Apariția social media a schimbat modul în care interacționăm unul cu celălalt, a afectat cel mai mult stilul de viață adolescent. Dependența de spațiul cibernetic reduce activitățile fizice, ducând la un stil de viață nesănătoasă și sedentar. Adolescentul pare să petreacă ore pe telefon, să scrie, să vorbească sau să joace pur și simplu. Duce o viață solitară, o viață socială mai puțin activă și este fericit să navigheze ore întregi pe internet.
Ce să faci?
• Organizați activități familiale pentru a petrece mai puțin timp la calculator.
• Înscrieți-l în activități care îi încurajează să interacționeze cu alți tineri.
• Nu presupuneți că tânărul este dependent de internet doar pentru că el sau ea petrece mult timp în fața calculatorului.
• Nu spuneți „nu” la internet. Acest lucru îi va revolta.
• Ghidează-l ca părinte, dar niciodată nu lua hotărâri pentru el.
Concluzii
Adolescența este o vârstă de tranziție. Adolescentul are nevoie de susținere în această perioadă, nu de critică și amenințări. Încearcă să-l înțelegi, să-l asculți și să creezi acasă acel mediu de siguranță, care îi va fi ca o oază în furtunile prin care va trece, acumulând experiența de viață și noi competențe. O condiție esențială este renunțarea la atitudinea de a socoti tânărul ca pe un copil și acceptarea problemelor din interiorul adolescentului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau