Peștele spadă, un deliciu pentru pofticioși
Dimensiune font:
Pestele-spada (Xiphias gladius) apare in oceanele din regiunile tropicale, subtropicale si temperate, in anotimpul verii ajunge pana in Marea Barents. Numele sau vine de la forma speciala, lunga si turtita a rostrului, care se aseamana cu o sabie ascutita – ce poate masura cam o treime din lungimea totala a pestelui.
Pestele-spada este un inotator excelent, foarte rapid, poate atinge chiar si 130 km/ h.
Inoata solitar, face calatorii lungi, doar in sezonul de reproducere (care tine de obicei din luna aprilie pana in luna septembrie) este interesat de femele. Este foarte agil, un vanator formidabil, strapunge victima violent, o taie in bucati si apoi o inghite. Hrana sa consta din calamari, rechini, ton si alte specii de pesti.
Uneori ataca si ambarcatiunile mici dar si navele mai mari, iar rezultatele sunt devastatoare. Avand in vedere atacurile acestui peste care poate cantari o jumatate de tona am putea spune ca este o amenintare serioasa pentru transportul maritim.
Acest peste rapitor este o specie foarte apreciata in pescuitul sportiv, dar si in gastronomie, avand carnea delicioasa si oase putine. El face parte din clasa pestilor nobili, alaturi de calcan, homar, ton, biban de mare sau ficatul de morun. Deseori acest peste se consuma crud tocmai pentru a se simti mult mai bine aroma sa naturala, gustul delicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau