Pericolele dietei Keto pe care trebuie să le știi înainte de a începe acest regim alimentar
Dimensiune font:
Chiar dacă dieta ketogenică, sau dieta keto, a crescut în popularitate în ultimii ani, aceasta există de fapt în domeniul medical de aproape un secol. Cu toate acestea, dieta keto nu a fost creată sau studiată inițial pentru pierderea în greutate.
Credeți sau nu, a fost concepută pentru a trata epilepsia, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Neuroscience. Cu toate acestea, odată ce oamenii au început să promoveze ideea că keto este o opțiune excelentă pentru a pierde în greutate în timp ce se consumă alimente precum unt și șuncă, a devenit ca o opțiune de dietă la modă. Și mulți oameni raportează rezultate de succes.
Singura problemă? Ei bine, nu există studii privind efectele pe termen lung ale acestui mod de alimentație, subliniază Penn Medicine. Așa că, deși oamenii sunt entuziasmați de scăderea cifrelor de pe cântar, nu se știe ce se întâmplă cu corpul lor în interior. Totul, de la sănătatea inimii lor la sănătatea digestivă, ar putea fi în pericol.
Risc crescut de colesterol ridicat
Lucrul care îi atrage pe cei mai mulți oameni la dieta keto este, probabil, ceea ce o face cea mai periculoasă: este vorba despre un aport ridicat de grăsimi. Mai exact, este vorba despre un aport ridicat de grăsimi saturate. În timp ce fiecare dietă are nevoie de o anumită cantitate de grăsimi, keto necesită ca o persoană să obțină undeva în jur de 90% din caloriile zilnice din grăsimi, potrivit Harvard Medical School.
Deficiențe de nutrienți
Prin limitarea strictă a aportului de carbohidrați, corpul tău intră într-un mod de înfometare cunoscut sub numele de cetoză, în care ficatul tău începe să descompună grăsimea stocată în compuși numiți cetone pe care corpul tău îi poate folosi pentru energie, potrivit Health. Problema este că, atunci când spunem "limitarea strictă", ne referim la strict.
Cei care țin dieta Keto pot avea doar aproximativ 20 până la 50 de grame de carbohidrați pe zi dacă organismul lor va intra în cetoză. Și pentru că este nevoie de câteva zile pentru ca organismul tău să intre în această stare, nu există flexibilitate în ceea ce privește consumul unei cantități moderate de carbohidrați la orice masă, potrivit Healthline.
Menținerea unui aport de carbohidrați atât de limitat înseamnă că trebuie să evitați multe alimente nutritive - multe fructe, legume și cereale integrale sunt scoase de pe această listă. Și, potrivit Health, aceste limitări pe termen lung ale dietei tale ar putea să te expună la riscul unor deficiențe nutritive grave, deoarece nu primești suficiente alimente care conțin vitamine și minerale vitale.
Stres asupra rinichilor și ficatului tău
Deși știința este încă neconcludentă, unii medici au început să teoretizeze că dietele de tip keto pot duce la probleme precum pietre la rinichi și ficat gras din cauza nivelului extrem de ridicat de grăsimi. Business Insider explică faptul că cantitatea de carne și de pește pe care o consumă cei care țin dieta keto poate crea niveluri exagerate de calciu și acid uric în organism. Acest acid uric se poate apoi solidifica în urină și se poate forma în pietre la rinichi. Aceste depozite minerale solide trebuie apoi să fie eliminate din organism prin intermediul sistemului urinar. Acidul uric se poate forma, de asemenea, în cristale de urat, ceea ce duce la gută.
Este important de reținut că aceste afecțiuni nu sunt legate în mod concludent de o dietă ketogenică. Mai exact, medicii nu sunt siguri dacă acest lucru are mai mult de-a face cu echilibrul nutrițional (multe grăsimi și puțini carbohidrați), cât cu consumul mare de carne.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau