Responsabilitatea socială: trei moduri practice prin care poţi să te implici şi tu mai mult
Dimensiune font:
Când vorbim de responsabilitate socială, deseori ne gândim la acţiunile unei companii în favoarea comunităţii în mijlocul căreia activează. Cu toate acestea, responsabilitatea socială este şi o atitudine individuală, un cod etic şi moral de a exista în comunitatea din care facem parte, care se bazează pe faptul că fiecare dintre noi poate avea o contribuţie la bunul mers al societăţii şi că impactul fiecăruia contează. Dacă şi tu vrei să te implici mai mult şi să te simţi util în cadrul comunităţii tale, iată câteva idei care te pot ajuta.
Manifestă-ţi solidaritatea
În caz de criză, şocul iniţial trebuie să lase loc rapid manifestărilor de solidaritate. În paralel cu acțiunile administraţiei publice, ale asociaților, fundațiilor şi companiilor, persoane obişnuite, ca fiecare din noi, pot lua măsuri pentru a identifica nevoile prioritare ale semenilor aflaţi în dificultate. Cum îţi poţi manifesta concret solidaritatea în astfel de situaţii? În primul rând, trebuie să te informezi cu privire la necesităţile care trebuie acoperite cât mai urgent. În al doilea rând, îţi poţi manifesta solidaritatea oferindu-ţi timpul, ca voluntar în cadrul unor acţiuni structurate, sau poţi dona diferite produse care sunt considerate de prim ajutor. În al treilea rând, dacă timpul nu îţi permite, poţi fi solidar contribuind la efortul financiar de susţinere a persoanelor vulnerabile. De exemplu, în acest moment suntem în plină criză umanitară, în contextul conflictului din Ucraina. Dacă timpul nu-ţi permite să îţi manifeşti solidaritatea altfel, poţi sprijini familiile care fug din calea războiului prin intermediul campaniei United Way România, care a creat, în acest sens, un fond de urgență. Acesta va permite organizației să intervină cu promptitudine și să asigure cele necesare refugiaților, adulți și copii. Fiecare donatie pentru refugiati le face șederea în țara noastră mai confortabilă și îi reasigură că puterea umanității învinge orice război!
Devino voluntar
Cu siguranţă există cel puţin o cauză socială care te sensibilizează în mod special. Poate că este situaţia animalelor fără stăpân sau cea a femeilor abuzate. Indiferent care ar fi această cauză, interesează-te despre modalităţile în care poţi să te implici. De multe ori, asociaţiile au nevoie de voluntari pentru diferite activităţi şi este foarte posibil ca abilităţile tale specifice să le fie de ajutor. Asta înseamnă să fii disponibil să dedici din timpul tău celorlalți şi să te dedici cauzei pe care o susţii. Poate părea complicat într-o lume în care fiecare dintre noi avem atât de multe de făcut, însă este cât se poate de important să ne cultivăm solidaritatea, empatia şi înţelegerea şi să conștientizăm cât de mult contăm unii pentru alţii, dar mai ales ce schimbări uimitoare pot genera cele mai simple gesturi de bunătate şi deschidere.
Adoptă o atitudine prietenoasă cu mediul
Chiar dacă au fost puse într-un con de umbră de situaţia sanitară din ultimii ani, precum şi de cel mai recent conflict din Ucraina, schimbările climatice reprezintă în continuare o ameninţare severă la adresa întregii planete. Efectele încălzirii globale se resimt din ce în ce mai puternic, de la deşertificare accelerată în unele zone, la fenomene meteo extreme în altele, inclusiv în ţara noastră. În lupta cu efectele schimbărilor climatice, fiecare gest contează, inclusiv cele pe care le poţi face tu. Micile eforturi precum reciclarea plasticului şi hârtiei, folosirea unor becuri economice, consumul responsabil şi evitarea risipei alimentare sau renunţarea la plasticul de unică folosință pot avea un impact semnificativ. Nu este nevoie să faci schimbări majore ale stilului de viaţă, ci să acorzi mai multă atenţie unor aspecte precum cele menţionate anterior. În plus, dacă simţi nevoia, te poţi oricând alătura unei campanii de reîmpădurire sau de susţinere a proiectelor care prioritizează sustenabilitatea.
Sursa foto: Pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau