Sărbătorile de iarnă cu alți ochi. Povești din copilărie privite cu ochii adultului

Dimensiune font:

| 21-11-2024 10:45

Sărbătorile de iarnă cu alți ochi. Povești din copilărie privite cu ochii adultului

Țin minte și acum cât așteptam să vină iarna. În niciun caz pentru dorința de a simți frigul, ci cel mai mult pentru joacă, zăpadă și, să nu uităm, cadouri. Ninsorile țin minte că erau mult mai dese și că zăpada acoperea cam tot. Stăteam cu orele afară și de multe ori îmi auzeam părinții de pe geam strigând că sunt îmbrăcat necorespunzător și că ar trebui măcar să-mi schimb hainele. Eram, într-adevăr, un mix de umezeală, gheață și degerături, dar parcă nu simțeam. Mă interesa doar sentimentul de a fi afară cu prietenii, de a face tot felul de construcții din zăpadă și de a râde continuu. Parcă nu conta nimic, nici frigul, nici faptul că e posibil să răcesc, nici că degetele toate erau încrețite de la umezeală. Nu exista niciun gând negativ sau vreun dubiu care să mă scoată din treabă.

Vizitele și reuniunile cu alți copii și membri din jurul familiei erau, de asemenea, așteptate. Ne bucuram pentru cadouri și așteptam să văd dacă cei din jurul meu mi-au citit dorințele. Deși îmi plăcea să primesc lucruri, țin minte că atenția nu îmi cădea prea mult timp pe lucrurile materiale și reveneam, alături de ceilalți copii, la „a face ceva din nimic“ – ne imaginam diverse scenarii, jucam roluri și eram atrași de lucrurile din mediul înconjurător și la cele folosite de adulți. Eram și noi, în universul nostru de sărbători, oameni mari sau cel puțin ne visam astfel.

Bradul de Crăciun era un întreg ritual. Petreceam multe ore căutând toate ornamentele preferate, printre care o cutie pe care o păzeam ca pe ochii din cap. Conținea figurine din lemn speciale pentru a fi puse în brad, cu personaje specifice Crăciunului – Moș Crăciun, reni, îngeri, sănii și tot felul. Îmi curățam temeinic toată încălțămintea, parcă mă pregăteam să devin cel mai mare cizmar. Îi scriam Moșului scrisori în fiecare an, poate-poate reușea să îmi îndeplinească dorințele. Eram, totuși, un copil rezonabil, așa că nu cred că i-am dat de prea multe ori bătăi de cap.

Abia așteptam să particip alături de mama mea la prepararea tuturor bucatelor de pus pe masa de Crăciun. Făceam sarmale, salată boeuf (cu pui, așa ne place nouă) și supă. Uneori, și plăcintă cu mere. Simțeam că fac parte dintr-un tablou perfect al sărbătorilor de Crăciun.
În seara de Moș, îmi propuneam de la un an la altul să nu dorm ca să-l văd cum vine, însă nu am reușit niciodată. Cred că „dimineața cadourilor“ era și singura din an în care mă trezeam atât de devreme, plin de energie și bună-dispoziție, mai ales că nu prea am fost prea matinal, de mic. Eram fascinat de magia prin care apăreau cadourile sub brad – le desfăceam cu grijă, astfel încât să nu ruinez munca moșului și le studiam atent pe fiecare în parte, gândindu-mă la cât de cuminte am fost în anul respectiv astfel încât să le merit.
Desigur că am primit și bățul – simbolul cel mai de temut care îmi arăta că era timpul să re-evaluez mișcările pe care le fac. Supărarea era mare uneori, mai ales când consideram că am făcut mai bine decât judecata Moșului, însă, de cele mai multe ori, intuiam destul e bine dacă în anul respectiv m-am comportat frumos sau nu.

A venit și vremea în care, copil fiind, am devenit curios dacă magia există. Avem numeroase discuții la școală despre „realitatea Moșului“, iar o parte din noi ne-am pus de acord să facem pe detectivii – să cotrobăim prin toate ungherele pentru a vedea dacă există urme de cadouri.
Cu o zi înainte de venirea lui Moș Crăciun, am umblat prin dulapuri și am găsit o cutie cu jucării. Mi-am spus că în mod sigur nu sunt ale mele și sunt pentru alți copii din familie. Sub brad a doua zi, am găsit acea cutie, cu numele meu pe ea. Atunci a fost, poate, cea mai dură senzație pe care am avut-o vreodată – am simțit ca un pumn în piept și o supărare foarte mare. Am vorbit cu părinții care au recunoscut. Le-am povestit și de munca mea de „detectiv“, plănuită în grup-organizat alături de colegi. Ai mei mi-au spus „acum că știi, nu strica și magia altora. Vine un timp când fiecare va trebui să simtă pe pielea lui“. A doua zi, în clasă, în timp ce vorbeam cu colegii, nu am scos un cuvânt despre descoperirea făcută.
Chiar atunci, una dintre cele mai puternice și frumoase credințe, din păcate, se rupsese. Aceea care te făcea să înțelegi că sunt forțe mai presus de tine care te urmează, te acceptă și te răsplătesc. Aceea care îți dădea puterea să ai încrederea în tine și răbdarea de care aveai nevoie ca să faci lucruri bune și să-ți vezi visul în realitate. Venise, în dezvoltarea mea și a altora de-o seamă, vremea „realității“ – dacă nu există, nu cred.

În adolescență, perioadă cu schimbări accelerate și cu crizele identitare de rigoare, părea că nu mai eram deloc interesat de perioada sărbătorilor. Voiam să fac „ce vreau eu“, să mă simt liber și, cumva, să ies din cercul familiei. Puneam accentul doar pe conflictele existente în jurul meu și nu mai reușeam să văd nicio parte bună. Petreceam, în continuare, sărbătorile cu familia, însă voiam să se termine mai repede și să plec, să fiu alături de prieteni și să facem lucruri „cool“. O parte din mine nu mai voia deloc să ia parte la mesele de sărbători.

Pășind și mai mult spre și în viața adultă, am simțit, an de an, un fel de tensiune de reîntoarcere la rădăcini. Simțeam, cumva, fragmente din mentalitatea de copil – nevoia de a fi împreună cu ceilalți, de a fi recunoscător pentru ce ai și mai puțin furios pe ce nu ai, de a împărți și de a lucra împreună pentru a construi o atmosferă de bucurie, indiferent de modul în care au mers lucrurile în anul respectiv. Am început, încet, încet și modest, să mă reîntorc la ideea de Crăciun care mai devreme îmi părea ceva copilăresc și demult pierdut, chiar uitat.
Am început să îmi curăț iar ghetele și să mă asigur că și prietena mea sau familia respectă tradiția. Dacă uitam, cu siguranță se găsea cineva care să-mi spună „vine Moșul“ și mă executam rapid – și pentru faptul că eu însumi ajunsesem să fiu Moșul pentru ceilalți și nu mi-ar fi plăcut să bag cadouri într-un pantof în care se îndoaie bățul.

Mai mult, m-am oferit să merg și să execut rolul de Moș pentru copii. Părinții lor m-au caracterizat ca fiind „stăpân pe situație“, dar realitatea este că am fost străpuns de emoție, mai concret, de emoțiile lor veritabile, neascunse, naturale. Fete sau băieți, nici nu conta cum sunt văzuți de ceilalți, Moșul era acolo.
Mi-am adus aminte de modul cum trăiam și eu astfel de emoții în copilărie, cum îmi pregăteam poeziile, cântecele și dorințele, de cum îmi tremura glasul când mă invita să recit și cum abia așteptam să primesc cadoul și să fug ca să mă liniștesc.

Adult, am început din nou să pregătesc masa alături de mama mea, pentru toată familia. M-am uitat la ea și am văzut o formă de bucurie cum demult nu mai văzusem – cea de a fi alături de mine într-un astfel de moment. Parcă am văzut acea sclipire de copil pe care o văzusem și în rolul de Moș în ochii celor mici. Eu nu îmi închipuiam să se poate bucura din atâta lucru.

Desigur că sunt momente în viața de adult în care nu-ți dorești toată „nebunia de Crăciun“ – trafic, goana după cadouri, vizite una după alta, călătorii și mâncare multă. Parcă vrei să stai și să te odihnești, să faci „ce vrei tu“, ca să spun așa – o variantă mai palidă, poate, a atitudinii din adolescență. Nu te mai bucuri nici de cadouri, nici de Moș, nici de brad – devine uneori „o perioadă ca oricare alta, doar că mai aglomerată și cu cheltuieli“. Uneori, chiar ne supără sau ne dă stări proaste – se vorbește chiar și de „depresia de Crăciun/sărbători“, care pare că ne evită total în copilărie.
Important este să ne păstrăm realiști și să reducem așteptările supradimensionate. Cum ar fi fost sărbătorile în copilărie dacă adulții din jurul nostru nu se ocupau de ele? Ce mai era Crăciunul fără ritualuri și obiceiuri – preparatele, mesele, vizitele, bradul? Cum ar fi sărbătorile fără familia sau prietenii aproape?

În timp, am ales să cred că este mai important să mă focusez pe motivul pentru care facem diverse activități de sărbători și mai puțin pe direcțiile care nu-mi convin – membri din familie care vorbesc mult și se ceartă, probleme în a găsi cadoul perfect, s-a stricat salata boeuf, sarmalele n-au sare etc. Pentru mine, motivele sunt să mă revăd cu persoane dragi, să gătesc ce-mi place alături de alții, să fac cadouri și să îmi pun gândurile în ordine pentru a începe anul în forță.

Iată că în povestea de mai sus a apărut un nou episod, cel al pandemiei care ne-a impus tot felul de reguli noi de conduită. Cred că „statul mai mult în casă“ ne-a dat mai mult timp de gândire vizavi de sinele nostru și de dorințele și aspirațiile noastre reale. Ne-a mai dat timp să ne gândim la oamenii de lângă noi, la modul în care ne influențează și, mai important, la modul în care le permitem noi să ne influențeze, negativ sau pozitiv.

Anul acesta, de sărbători, putem întrerupe fără prea mari eforturi modalitățile de a petrece timpul care nu erau neapărat pe gustul nostru. Putem să ne întâlnim cu cine dorim de cuviință și, dacă nu vrem să alergăm după cadouri, putem crea ceva cu mâna noastră. Perioada pandemiei a dat voie vechilor talente să iasă la suprafață – au ieșit la iveală pictori, scriitori, muzicieni nedescoperiți înainte. Ce poate fi mai personal decât un cadou făcut de mâna unui om?

Privind de sus, s-au schimbat multe, dar, în același timp, puține. Unele în bine, altele în mai puțin bine, important este să decidem ce e important pentru noi. 

Și, mai mult, să ne aducem aminte și acum, adulți, în aceste perioade ciudate, de credințele din copilărie. Acelea că dacă suntem „oameni“ unii cu ceilalți și credem în noi și în ceea ce vrem să îndeplinim, cu puțină răbdare, ne vom întâlni visurile și în realitate. 

 Text preluat: Andrei Alexandrescu, psiholog.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Dimitrie Cantemir, cu sediul in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/485.389, e-mail: primaria.dtcm@yahoo.com, cod fiscal 3394295. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -suprafata totala de 20,00 ha, teren extravilan, pasune comunala, apartinand domeniului privat al Comunei Dimitrie Cantemir, situata in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, conform H.C.L. Comuna Dimitrie Cantemir nr. 27/06.05.2025 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificata astfel: -Lot 1 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 875; -Lot 2 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 873. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Dimitrie Cantemir. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 20 Lei/exemplar, care se achita in numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.05.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00, la sediul Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.05.2025.
Postul cu supă de oase. Cum funcționează și de ce este tot mai recomandat pentru regenerarea intestinală și detoxifiere profundă
16/05/2025 11:42

Bone broth fast, cunoscut ca postul cu supă de oase, este o metodă naturală si eficientă de detoxifiere si refacere intestinală. Practicat pe perioade scurte, acest tip de post devine tot mai popular print ...

Fiscul veghează! Câți bani poți păstra acasă
15/05/2025 22:04

Tot mai multi romani aleg să-si păstreze economiile in casă, in numerar. Motivele? Frica de bănci, lipsa increderii in sistem sau pur si simplu senzatia că asa ai control total asupra banilor tăi. Totusi, ...

Paharele de cafea de unică folosință: soluția practică pentru cafeaua de zi cu zi
15/05/2025 12:46

Paharele de cafea de unică folosintă: solutia practică pentru cafeaua de zi cu zi  Cafeaua face parte din rutina zilnică a milioane de oameni, iar modul in care o consumăm a evoluat odată cu stilul ...

Invitațiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat
15/05/2025 12:41

Invitatiile de botez: primul pas spre o petrecere de neuitat  Botezul este unul dintre cele mai emotionante si importante momente din viata unei familii, iar pregătirile pentru acest eveniment special in ...

Postul care hrănește celulele. Cum funcționează dieta Fasting Mimicking și de ce atrage tot mai mulți adepți
15/05/2025 09:12

Postul mimat, cunoscut international sub denumirea de Fasting Mimicking Diet (FMD), este una dintre cele mai fascinante abordări nutritionale contemporane. Spre deosebire de postul clasic, in care corpul es ...

Top 5 tendințe în sănătate și stil de viață care definesc alegerile românilor în 2025
14/05/2025 09:18

Într-o perioadă in care fiecare decizie legată de corp si minte contează, romanii isi indreaptă tot mai mult atentia spre solutii care combină stiinta cu echilibrul personal. Sănătatea nu mai este ...

Aerul curat și somnul liniștit al bebelușului: ce trebuie să știi
11/05/2025 12:36

  Aerul curat si somnul linistit al bebelusului: ce trebuie să stii    Sursa foto: pexels.com  Aerul curat joacă un rol important in viata oricărui bebelus, avand un impact ...

E oficial! Cel mai mare oraș din România e ascuns în munți, iar puțini români au auzit de el: Suprafața lui e de două ori mai mare decât Capitala
10/05/2025 22:25

 Brosteni a fost declarat oras in anul 2004, prin Legea nr. 83. Are doar 6.795 de locuitori, conform ultimului recensămant, dar se intinde pe nu mai putin de 594,66 kilometri pătrati. Prin comparatie, Ca ...

Care sunt cele mai bune destinații din Europa pentru mâncare delicioasă:
10/05/2025 21:39

 Europa nu este doar o destinatie turistică fascinantă, ci si un adevărat paradis pentru iubitorii de gastronomie. Fiecare oras are propriile sale traditii culinare care spun o poveste despre cultură, ...

Un supercomputer prezice sfârșitul vieții pe Pământ. Când va avea loc Apocalipsa
10/05/2025 12:47

  Desi pare un scenariu de film SF, cercetătorii NASA si ai Universitătii Toho din Japonia au folosit un supercomputer pentru a anticipa cand va deveni imposibilă viata pe Terra. R� ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei