A murit Papa Francisc FOTO

Dimensiune font:

| 21-04-2025 11:19

 Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, s-a stins din viață.

La ora 9:45 dimineața, Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta decesul Papei Francisc cu următoarele cuvinte:

„Preaiubiți frați și surori, cu adâncă durere trebuie să vă anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu recunoștință imensă pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic.”

Suveranul pontif a fost internat în spitalul Gemelli din Roma la 14 februarie, și s-a confruntat cu dificultăți de respirație, starea sa de sănătate deteriorându-se treptat.

Papa Francisc a solicitat anterior ca, în eventualitatea decesului său, funeraliile să fie simple și restrânse, renunțând la unele dintre tradiții.

 El a exprimat dorința de a fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, un loc cu o semnificație specială pentru el.
 
Povestea unei vieți dedicate semenilor

Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina, și a reprezentat o nouă eră de conducere în Biserica Romano-Catolică atunci când a fost ales papă în 2013. Fiind primul papă din emisfera vestică, primul din America de Sud și primul din ordinul iezuit, Francisc a adus numeroase reforme în biserică și a câștigat o reputație pentru smerenia sa.

Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si’ („Lăudat fii Tu”; 2015), care a abordat criza climatică și a susținut protejarea mediului; eforturile sale de a promova unitatea între catolici, necatolici și necreștini; precum și scuzele sale istorice adresate supraviețuitorilor abuzurilor comise de cler.

De asemenea, a avut tot timpul poziții în legătură cu războaiele, Ucraina sau Gaza, dar și legate de migrație.

 

papa

 

Papa Francisc Suveranul pontif în vârstă de 88 de ani a fost internat în spitalul Gemelli din Roma la 14 februarie, după ce s-a confruntat cu dificultăți de respirație timp de mai multe zile.

 Ce se întâmplă când Papa moare

 În mod tradițional, sarcina de a confirma decesul unui papă revine camerlengo (un înalt funcționar al Vaticanului). În prezent, această funcție este deținută de cardinalul de origine irlandeză Kevin Farrell, potrivit politico.eu.

Dacă tradiția se menține, Farrell va fi cel care va vizita trupul Papei Francisc în capela sa privată și îi va striga numele pentru a-l trezi. În zilele noastre, acest lucru este în mare parte ceremonial, deoarece medicii vor confirma decesul pontifului prin mijloace medicale standard.

Conform tradiției, atunci când suveranul pontif nu răspunde, inelul său sigilar, care servește drept sigiliu pentru documentele oficiale papale, este deteriorat sau distrus, ceea ce înseamnă sfârșitul domniei sale, iar apartamentele papale sunt sigilate. Camerlengo informează Colegiul Cardinalilor, un organism de conducere format din înalți oficiali ai Bisericii, că papa a murit, înainte ca moartea sa să fie anunțată lumii printr-o declarație a Vaticanului către mass-media. 

Perioada de doliu

Moartea papei va declanșa nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de Novendiale, obicei originar din Roma antică. De asemenea, Italia declară de obicei o perioadă de doliu național.

Trupul său va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de public, unde sute de mii de persoane, inclusiv demnitari străini și lideri mondiali, se vor alinia pentru a-și aduce omagiile. În trecut, cadavrul papei era expus pe o platformă ridicată numită catafalc, însă ritualurile funerare simplificate ale lui Francisc îl vor vedea întins într-un sicriu deschis, fără atât de mult fast și fast.

În timp ce Papa Francisc este înmormântat, la Bazilica Sfântul Petru și în întreaga lume catolică vor avea loc slujbe zilnice de rugăciune și slujbe de reculegere.

Între timp, Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție numită sede vacante, care înseamnă „scaunul este vacant”, în timpul căreia conducerea bisericii este transferată temporar Colegiului Cardinalilor - deși nu pot fi luate decizii majore până la alegerea unui nou papă. 

Înmormântarea

Înmormântarea papei va avea loc cel mai probabil în Piața Sfântul Petru între patru și șase zile de la moartea sa, iar cei îndoliați se vor strânge în Vatican pentru slujbă. Aceasta va fi condusă de decanul Colegiului Cardinalilor, în prezent italianul Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani.

În mod tradițional, papa este apoi înmormântat în Grotele Vaticanului, cripte aflate sub Bazilica Sfântul Petru. Aproape 100 de papi sunt înmormântați acolo, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, care a demisionat în 2013 și a murit în 2022.

 

Alegerea

 

La două-trei săptămâni după înmormântarea papei, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a ține un conclav, procesul extrem de secret de alegere a unui nou papă. În teorie, orice bărbat botezat romano-catolic este eligibil pentru papalitate, dar în ultimii 700 de ani, papa a fost întotdeauna ales din Colegiul Cardinalilor.

Marea majoritate a celor 266 de pontifi aleși de-a lungul istoriei au fost europeni. Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Argentina, este primul pontif non-european din ultimii 1 300 de ani. 

Spre deosebire de politica obișnuită, candidații la funcția de papă nu fac campanie deschisă pentru această funcție. Observatorii Vaticanului îi consideră pe cardinalii care au șanse mari de a deveni papabili, adică „papabili”.

În ziua votului, Capela Sixtină, cu faimosul său tavan pictat de Michelangelo, este închisă fizic și cardinalii, care au depus un jurământ de confidențialitate, sunt închiși înăuntru.

 

papa

 

Papa Francisc  

 

Vizită istorică în România

 

Papa Francisc a vizitat România între 31 mai și 2 iunie 2019. A fost o vizită istorică, desfășurată sub motto-ul „Să mergem împreună”, marcând a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999.

Ceremonia de bun venit s-a desfăşurat la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial Cotroceni. Papa Francisc a făcut o vizită de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni.

Tot la Palatul Cotroceni, papa Francisc s-a întâlnit cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic, unde a susţinut un discurs.

Ulterior, s-a întâlnit privat cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, unde a ținut un discurs.

La Catedrala Naţională, a avut loc o rugăciune în comun în prezenţa papei Francisc şi a Patriarhului Daniel.

Papa Francisc a participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Catolică Sfântul Iosif, unde a rostit o omilie. A fost al doilea papă care a celebrat Sfânta Liturghie în această catedrală, după Ioan Paul al II-lea, în 1999.

Pe 1 iunie, Papa Francisc a fost prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde a prezidat Sfânta Liturghie şi a rostit o omilie.

După aceea, a mers la Iaşi, unde a vizitat Catedrala Sfânta Maria Regină şi a participat la întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii, unde a susţinut un discurs.

În ultima zi a vizitei, pe 2 iunie, papa Francisc a ajuns la Blaj, unde a celebrat cea de-a treia Sfântă Liturghie din cadrul călătoriei sale apostolice în România. Cu această ocazie, a avut loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii.

La Blaj, s-a întâlnit şi cu comunitatea romă.

Vizita papei Francisc s-a încheiat cu o ceremonie de rămas-bun pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal a decolat spre Roma.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com A murit Papa Francisc FOTO

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Horoscop 14 mai. Berbeci – tensiuni, Lei – alegeri grele, Pești – neînțeleși. Zi cu încercări
13/05/2025 21:49

Horoscop 14 mai. Berbeci – tensiuni, Lei – alegeri grele, Pesti – neintelesi. Zi cu incercări. Este o zi in care ne confruntăm cu un simt sporit al datoriei, dar si cu posibile frustrări le ...

Horoscopul ZIlei
13/05/2025 06:00

  Berbec Relatiile profesionale in care esti implicat se vor reformula pe parcursul acestei zile. Este momentul să renunti la cele care au stagnat sau care ti-au adus deja prea multe neplăceri. Taur ...

Papa Leon al XIV-lea a vizitat mormântul Papei Francisc de la Bazilica Santa Maria Maggiore, înainte de prima sa rugăciune la Vatican
12/05/2025 07:01

Papa Leon al XIV-lea merge pe drumul bătătorit, cu discernămant şi profunzime, de Papa Francisc. Noul suveran pontif a cerut marilor lideri să facă pace şi să evite Al Treilea Război Mondial, la prima ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/05/2025 05:02

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Apar primele acuzații la adresa Papei Leon - Ce s-ar fi întâmplat la Chicago și în Peru
10/05/2025 11:56

  Cu sase săptămani inainte ca cardinalul american Robert Prevost să devină Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) a depus o plangere impotriva ...

Când va avea loc Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea
10/05/2025 09:30

Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea va avea loc duminică 18 mai, a anunţat Vaticanul vineri. La eveniment vor asista delegaţii şi şefi de stat din intreaga lume. Noul papă, ale ...

Calendar ortodox, 10 mai. Sfântul Calistrat de la Timișeni și Sfântul Simion Zilotul
10/05/2025 08:45

Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar in Banat. Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 a fos ...

HOROSCOPUL ZILEI
09/05/2025 05:37

 BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. TAUR Sentimenta ...

Cine sunt cardinalii care îl aleg pe noul Papă
08/05/2025 12:25

133 sunt cardinalii electori care il vor alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice, in conclavul care va incepe miercuri, 7 mai a.c. Provin din 71 de natiuni diferite si de pe toate continentele ...

Fum roz la Vatican - Femeile intervin în alegerea noului Papă
07/05/2025 19:59

Un grup de femei din mişcarea The Women’s Ordination Conference a aprins fumigene roz pe un deal in apropiere de de Vatican, miercuri, in semn de protest faţă de o Biserică Catolică dominată de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei