A murit Papa Francisc FOTO
Dimensiune font:
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, s-a stins din viață.
La ora 9:45 dimineața, Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta decesul Papei Francisc cu următoarele cuvinte:
„Preaiubiți frați și surori, cu adâncă durere trebuie să vă anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu recunoștință imensă pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic.”
Suveranul pontif a fost internat în spitalul Gemelli din Roma la 14 februarie, și s-a confruntat cu dificultăți de respirație, starea sa de sănătate deteriorându-se treptat.
Papa Francisc a solicitat anterior ca, în eventualitatea decesului său, funeraliile să fie simple și restrânse, renunțând la unele dintre tradiții.
Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina, și a reprezentat o nouă eră de conducere în Biserica Romano-Catolică atunci când a fost ales papă în 2013. Fiind primul papă din emisfera vestică, primul din America de Sud și primul din ordinul iezuit, Francisc a adus numeroase reforme în biserică și a câștigat o reputație pentru smerenia sa.
Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si’ („Lăudat fii Tu”; 2015), care a abordat criza climatică și a susținut protejarea mediului; eforturile sale de a promova unitatea între catolici, necatolici și necreștini; precum și scuzele sale istorice adresate supraviețuitorilor abuzurilor comise de cler.
De asemenea, a avut tot timpul poziții în legătură cu războaiele, Ucraina sau Gaza, dar și legate de migrație.
Papa Francisc Suveranul pontif în vârstă de 88 de ani a fost internat în spitalul Gemelli din Roma la 14 februarie, după ce s-a confruntat cu dificultăți de respirație timp de mai multe zile.
Ce se întâmplă când Papa moare
În mod tradițional, sarcina de a confirma decesul unui papă revine camerlengo (un înalt funcționar al Vaticanului). În prezent, această funcție este deținută de cardinalul de origine irlandeză Kevin Farrell, potrivit politico.eu.
Dacă tradiția se menține, Farrell va fi cel care va vizita trupul Papei Francisc în capela sa privată și îi va striga numele pentru a-l trezi. În zilele noastre, acest lucru este în mare parte ceremonial, deoarece medicii vor confirma decesul pontifului prin mijloace medicale standard.
Conform tradiției, atunci când suveranul pontif nu răspunde, inelul său sigilar, care servește drept sigiliu pentru documentele oficiale papale, este deteriorat sau distrus, ceea ce înseamnă sfârșitul domniei sale, iar apartamentele papale sunt sigilate. Camerlengo informează Colegiul Cardinalilor, un organism de conducere format din înalți oficiali ai Bisericii, că papa a murit, înainte ca moartea sa să fie anunțată lumii printr-o declarație a Vaticanului către mass-media.
Perioada de doliu
Moartea papei va declanșa nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de Novendiale, obicei originar din Roma antică. De asemenea, Italia declară de obicei o perioadă de doliu național.
Trupul său va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de public, unde sute de mii de persoane, inclusiv demnitari străini și lideri mondiali, se vor alinia pentru a-și aduce omagiile. În trecut, cadavrul papei era expus pe o platformă ridicată numită catafalc, însă ritualurile funerare simplificate ale lui Francisc îl vor vedea întins într-un sicriu deschis, fără atât de mult fast și fast.
În timp ce Papa Francisc este înmormântat, la Bazilica Sfântul Petru și în întreaga lume catolică vor avea loc slujbe zilnice de rugăciune și slujbe de reculegere.
Între timp, Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție numită sede vacante, care înseamnă „scaunul este vacant”, în timpul căreia conducerea bisericii este transferată temporar Colegiului Cardinalilor - deși nu pot fi luate decizii majore până la alegerea unui nou papă.
Înmormântarea
Înmormântarea papei va avea loc cel mai probabil în Piața Sfântul Petru între patru și șase zile de la moartea sa, iar cei îndoliați se vor strânge în Vatican pentru slujbă. Aceasta va fi condusă de decanul Colegiului Cardinalilor, în prezent italianul Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani.
În mod tradițional, papa este apoi înmormântat în Grotele Vaticanului, cripte aflate sub Bazilica Sfântul Petru. Aproape 100 de papi sunt înmormântați acolo, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, care a demisionat în 2013 și a murit în 2022.
Alegerea
La două-trei săptămâni după înmormântarea papei, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a ține un conclav, procesul extrem de secret de alegere a unui nou papă. În teorie, orice bărbat botezat romano-catolic este eligibil pentru papalitate, dar în ultimii 700 de ani, papa a fost întotdeauna ales din Colegiul Cardinalilor.
Marea majoritate a celor 266 de pontifi aleși de-a lungul istoriei au fost europeni. Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Argentina, este primul pontif non-european din ultimii 1 300 de ani.
Spre deosebire de politica obișnuită, candidații la funcția de papă nu fac campanie deschisă pentru această funcție. Observatorii Vaticanului îi consideră pe cardinalii care au șanse mari de a deveni papabili, adică „papabili”.
În ziua votului, Capela Sixtină, cu faimosul său tavan pictat de Michelangelo, este închisă fizic și cardinalii, care au depus un jurământ de confidențialitate, sunt închiși înăuntru.
Papa Francisc
Vizită istorică în România
Papa Francisc a vizitat România între 31 mai și 2 iunie 2019. A fost o vizită istorică, desfășurată sub motto-ul „Să mergem împreună”, marcând a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999.
Ceremonia de bun venit s-a desfăşurat la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial Cotroceni. Papa Francisc a făcut o vizită de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni.
Tot la Palatul Cotroceni, papa Francisc s-a întâlnit cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic, unde a susţinut un discurs.
Ulterior, s-a întâlnit privat cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, unde a ținut un discurs.
La Catedrala Naţională, a avut loc o rugăciune în comun în prezenţa papei Francisc şi a Patriarhului Daniel.
Papa Francisc a participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Catolică Sfântul Iosif, unde a rostit o omilie. A fost al doilea papă care a celebrat Sfânta Liturghie în această catedrală, după Ioan Paul al II-lea, în 1999.
Pe 1 iunie, Papa Francisc a fost prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde a prezidat Sfânta Liturghie şi a rostit o omilie.
După aceea, a mers la Iaşi, unde a vizitat Catedrala Sfânta Maria Regină şi a participat la întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii, unde a susţinut un discurs.
În ultima zi a vizitei, pe 2 iunie, papa Francisc a ajuns la Blaj, unde a celebrat cea de-a treia Sfântă Liturghie din cadrul călătoriei sale apostolice în România. Cu această ocazie, a avut loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii.
La Blaj, s-a întâlnit şi cu comunitatea romă.
Vizita papei Francisc s-a încheiat cu o ceremonie de rămas-bun pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal a decolat spre Roma.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com A murit Papa Francisc FOTO
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau