JOIA MARE. Ce nu trebuie să faci și ce nu trebuie să mănâci în această zi. Rugăciunea care trebuie spusă
Dimensiune font:
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, fiind cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră, Joia Patimilor sau Joimăriţa. Cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, potrivit tradiţiei.
Paști 2020, Joia Mare. Denia din Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtășaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.
Paști 2020, Joia Mare. În seara din Joia Mare, la biserică se citesc cele 12 Denii sau cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.
Paști 2020, Joia Mare. În seara de Joia Mare, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru.
Paști 2020, Joia Mare. Fiecare creştin aprinde în Joia Mare câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere.
Ce nu ai voie să faci în Joia Mare
Paști 2020, Joia Mare. În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare, iar tradiția spune că în noaptea dintre Miercurea Mare și Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Obiceiul este, la sate, să li se lase câteva scaune afară pentru a se odihni pe ele și să se facă focuri mari în curte la care să se încălzească...
Paști 2020, Joia Mare. În Joia Mare este interzis să ne sărutăm, pentru că Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romanii pe mâna cărora l-a dat. Nici să dormim în timpul zilei nu e permis, altminteri ne vom da lenii pe parcursul întregului an.
Femeile nu au voie să spele rufe pentru că pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.
Ce nu ai voie să mănânci
Paști 2020, Joia Mare. Există numeroase tradiții importante legate de această zi, însă cea mai importantă este cea legată de alimentație. În Joia Mare nu ai voie sub nicio formă să mănânci oțet sau urzici, dar nici undelemn. Explicația este una simplă: fiind în Săptămâna Patimilor, în care trebuie să postim gândindu-ne la sacrificiul suprem făcut de Hristos pentru umanitate, nu trebuie să consumam lucrurile cu care a fost batjocorit Mântuitorul de către semenii noștri.
Paști 2020, Joia Mare. Trebuie amintit faptul că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri. Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet. Iar cu untdelemn a fost uns la coborârea de pe cruce în mormânt.
Paști 2020, Joia Mare. De asemenea, în Joia Mare se prepară cele mai importante copturi: pască, cozonaci cu mac și nucă și babele coapte în forme speciale de ceramică. Pasca cea mai importantă, coptură rituală a Paștelui, se fac din făina de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă, și are, cel mai adesea, formă rotundă.
Rugăciunea care se spune în această zi
Rugăciunea Sfântului Antim Ivireanul
"Dumnezeule și Parinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, dă-mi harul Tău, deschizându-mi gura. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și invață-mă îndreptările Tale.
Câte ți-am gresit până în acest ceas, cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare mila Ta. Ca, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea.
Tu ești Unul Sfânt, ajutător, puternic și apărător al vieții noastre și pe Tine Te laudă toată zidirea in veci. Amin."
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau