Tradiții la sărbătoarea Sfântului Dumitru
Dimensiune font:
* pe 26 octombrie, creștin-ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir * de această zi sunt legate multe tradiții și superstiții * Sfântul Dimitrie este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, după Sfânta Parascheva * conform superstițiilor, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii
Creștinii ortodocși îi vor prăznui, pe 26 și 27 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și pe Sfântul Dimitrie cel Nou, două sărbători foarte importante
În credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe alungă iarna și renaște natura, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă plantele. Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru căldură intra în pământ și gerul începe să-și facă simțită prezenta. În ajunul sărbătorii se aprind focuri peste care sar copiii spre a le aduce sănătate tot anul. Focul alungă fiarele și încălzește morții, iar după ce focul este stins, oamenii aruncă un tăciune în grădină pentru a aduce rod anul viitor. Sfântul este considerat patronul ciobanilor, iar sărbătoarea are și valențe premonitorii.
De Sfântul Dumitru, ciobanii prezic cum va fi iarna: întind un cojoc în mijlocul oilor și dacă pe el se așază oaia neagră, iarna vă fi blândă, iar dacă se va culca oaia albă, va veni o iarnă aspră.
De asemenea, vremea poate fi interpretată și în funcție de alte semne. Dacă în dimineața Sfântului Dumitru, atunci când ies din țarc, oile se îndreaptă către sud, se spune că iarna va fi dificilă. Dacă se îndreaptă către nord, iarna va fi ușoara. Totodată, o iarnă grea și anevoioasă este prevestită de luna plină și de nori în noaptea Sfântului Dumitru. Dacă va ploua în această zi și vremea este urâtă, iarna va fi grea. Pe de altă parte, un cer senin va prevesti o iarnă senină.
De sărbătoarea Sfântului Dumitru, în unele sate românești se mai păstrează și astăzi obiceiul tăierii coamei cailor tineri, sub 3 ani, pentru ca să crească frumos. O altă superstiție spune că nu este bine să folosești pieptănul în această zi deoarece risti sa atragi asupra ta relele, primejdiile și fulgerele, mai ales mânia lupilor. Ziua lui Sâmedru, așa cum mai este cunoscut în popor, era una a soroacelor - acum se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la Sfântul Gheorghe. Acum se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se închid stânele. Sâmedru, adică „plăcut lui Dumnezeu pentru bătrânețea să”, este socotit a fi și patronul caselor și paznicul care-i apară pe oameni de fiarele sălbatice. Sâmedru este patronul iernii pastorale. Despre Sfântul Dumitru se spune că încheie misiunea fratelui său, Sfântul Gheorghe. Dacă primul încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele.
Pe 27 octombrie este sărbătorit un alt sfânt, Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel Nou, considerat a fi ocrotitorul Bucureștiului. Legat de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, există un obicei prin care fetele nemăritate pot afla numărul pețitorilor care le vor trece pragul casei. În aceasă zi, busuiocul capătă proprietăți miraculoase în această zi și de aceea este bine să fie sfințite casele.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau