8% dintre ieșeni au rămas fără dinți!
Dimensiune font:
* cazurile de edentație unitară, adică pierderea unui singur dinte, sunt într-o creștere ușoară - 14% în mediul rural și 5,8% în mediul urban * în ceea ce privește edentație totală, adică persoanele care nu mai au niciun dinte, procentul a crescut îngrijorător, media ultimilor ani fiind de 8% din populația orașului Iași! * în mediul rural, numărul cazurilor este mult mai mare
Starea de sănătate orală a populației din Iași a fost evaluată în ultimii zece ani printr-o caravană prin care peste 50.000 de persoane din orașul Iași au beneficiat de servicii stomatologice gratuite. Populația cuprinsă în studiu se încadrează în media de vârstă de 22 - 40 de ani. Mulți dintre cei evaluați spun că merg la medicul stomatolog doar în situații de urgență, iar doar 35% dintre ei fac controale periodice.
Cât de des se spală ieșenii pe dinți? Destul de des, o spun cercetările efectuate de către stomatologii din Iași. Majoritatea persoanelor spun că se spală de două ori pe zi, 61% în municipiu și 43,6% în mediul rural. Există și persoane care spun că se spală de trei ori pe zi, însă procentul este sub 20%. Îngrijorător este faptul că din numărul total de pacienți evaluați, 10% nu se spală zilnic pe dinți.
Specialiștii spun că periuța de dinți se schimbă odată la trei luni. Însă, realitatea stă puțin diferit când vine vorba de statistici. Procentul ieșenilor care își înlocuiesc periuța doar o dată pe an este de 12,4%, iar cel corespunzător de locuitori din mediul rural este de 31%. Faptul că 6,6% dintre ieșeni și 26,5% locuitorii din mediul rural au afirmat că înlocuiesc periuța de dinți la nevoie este... dificil de interpretat.
Numărul pacienților fără dinți, în creștere
Medicii stomatologi spun că numărul pacienților diagnosticați cu carii, pete și fisuri între șanțuri este în creștere. „Prevalența leziunilor odontale prezintă o creștere față de anii anteriori, la 68,4% comparativ cu anul 2018, când au fost înregistrate procente de 58,5%. În mediul rural, prevalența a fost identificată la 71,2%, asemănătoare cu cea înregistrată la nivelul anului 2010, când programul a debutat. Este îngrijorătoare prevalența medie a leziunilor odontale. Subliniem necesitatea terapiei stomatologice dar și importanța conștientizării populației asupra riscurilor de a dezvolta această patologie și asupra efectelor sale pe termen lung”, a declarat prof.univ.dr.Norina Forna, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.
Boala paradontală este inflamația țesuturilor care înconjoară dinții. Această afecțiune poate duce în cazurile mai grave la pierderea dinților. În mediul rural, incidența resturilor radiculare crește semnificativ comparativ cu anu 2018, la 26,5% față de 19,3%. „Leziunile paradontale au crescut și ele față de anul anterior, cu un procent de 40%, iar în mediul rural de 22% din cazurile consultate”, au mai transmis medicii.
Cazurile de edentație unitară, adică pierderea unui singur dinte, sunt într-o creștere ușoară. Prevalența este de 14% în mediul rural și de 5,8% în mediul urban. Cazurile de edentație totală, adică persoanele care nu mai au niciun dinte, este în creștere de la an la an. Spre exemplu, media celor zece ani de monitorizare indică o prevalență de 8% din populația orașului Iași. În mediul rural, numărul cazurilor este mult mai mare, de la an la an, cu un procent de 1,9%. „Rezultatele înregistrate indică afectarea stării de sănătate orală a populației din orașul Iași, determinată probabil de accesul relativ redus la tratamente stomatologice de calitate, cauzat atît de lipsa de cunoștințe în domeniu, cât și de situația economică, în general”, a mai spus prof.univ.dr.Norina Forna. Singura soluție pentru acest pacienți sunt implanturile sau protezele fixe. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau