„Binele este în noi, trebuie doar să îl împărțim cu cei mai puțin norocoși”

e516337b-0630-46de-9431-2d84eea6768f

Dimensiune font:

| 03-12-2023 12:14

 Dialog cu Ana Emanuela Surdu, fondatoarea Asociației umanitare „Dansk Rumænsk humanitær hjælp”

Nu o cunosc pe Ana Emanuela Surdu, am aflat despre ea din social-media, acel mesager care ne aduce aproape indiferent în ce parte a globului suntem. Mi-a scris și parcă îi auzeam vocea caldă, deși nu am vorbit niciodată. Parcă o auzeam spunându-mi toate poveștile emotionante în care s-a implicat ca româncă plecată peste țări, tocmai în Danemarca. De patru ani, Ana Emanuela Surdu și un grup de oameni inimoși oferă sprijin necondiționat, iar până acum au trimis în țară în jur de 30 de TIR-uri cu lucruri de care oameni din diferite structuri aveau nevoie. Fie spitale, centre pentru bătrâni, centre de pasalemtn ori școli, cu toții s-au bucurat să primească, iar cei care i-au ajutat, să dăruiască

- Ce v-a inspirat pentru un astfel de demers? Nu e puțin lucru să ajutați atâția oameni.

- Ce m-a inspirat ? O discuție telefonică purtată cu o prietenă care lucrează într-un centru de plasament din România. Noi două am avut colaborări multe în trecut, ea mi-a spus de multele neajunsuri cu care se confruntă. După ce am încheiat discuția, mintea și inima au început să lucreze. Îmi tot spuneam că trebuie să fac ceva, orice, oricât, oricum. Așa a început primul meu proiect. Cu o postare pe Facebook, făcând apel la comunitatea română din Danemarca expunând situația și rugându-i să se implice. Impactul a fost unul neașteptat, semnificativ și asta mi-a dat mult curaj. Prima campanie a generat acțiuni nenumărate.

- Ce v-ați propus?

-  Nu am pornit acest drum cu obiective precise, dar văzând potențialul și grija acestei mici comunități de români, dar și dorința de a împărtăși compasiunea și generozitatea cu ceilalți ai noștri rămași acasă, impulsul de a face mai mult m-a acaparat. Am început să identific cazuri, ba chiar de multe ori cei din jur veneau cu sugestii…. Uite, Ema, acolo e nevoie de ajutor. Poți, vrei să te implici? Mă întrebau.

- Unde a ajuns sprijinul dvs?

- În diferite locuri – școli, spitale, centre de bătrîni. La școli am trimis mobilier, table interactive, laptopuri, divers mobilier, în spitale - paturi speciale, cărucioare, toaletele mobile, lifturi, produse sanitare etc. Am lucrat cu preoți, asociații umanitare, persoane fizice private. Am sprijinit cămine de copii și bătrâni, copii bolnavi de cancer  etc . Ba chiar am strâns fonduri pentru construirea unei case - o familie cu 8 copii care locuia într-o cocioabă. O măicuță mi-a solicitat ajutorul, iar acest lucru m-a marcat. În 50 de zile, casa s-a construit. Am promis că de Crăciun copiii vor avea lumină și căldură. Am apelat chiar la primarul comunei să ne vină în ajutor. A fost ceva incredibil! Nu am contabilizat ajutoarele pentru ca scopul nu este acesta. Având în vedere ca bunurile trimise au rol de folosință pe termen lung, mă refer la cel medical și cel  școlar, cred că vor folosi pentru un număr de beneficiari. Nu mai vorbesc despre impactul emoțional pentru mulți copii și bătrâni, știind că acel pachețel vine din Danemarca. Îmi vine acum în minte un TIR trimis la părintele Tănase, inclusiv un pian am oferit. Doamne, ce mult s-au bucurat copiii. La fel a fost și la Suceava, la un preot care are în grijă mulți copii. Nu vă mai spun ca părintele Dan Damaschin a făcut un apel pentru lapte praf, cred că era pe timpul pandemiei. În trei zile am reușit să achiziționăm sute de cutii de lapte praf și pamperși, plus multe altele. Am mai oferit ajutor Spitalului de Pneumologie Reșița, dar și la Buzău, Giurgiu, Sapoca, Călărași Sapunari, la cămine de bătrâni din Galați, Botoșani, Iaș, Asociației Veteranilor de Război, la Asociația „Dragoste Desculță”, unei mănăstiri din Suceava care are în grija 200 de bătrâni. M-au impresionat scrisorile primite de la diferite spitale și cămine de bătrâni, copii. Bucuria din sufletul copiilor și bătrânilor instituționalizați, a persoanelor cu diferite handicapuri care nu își permiteau să-și cumpere un cărucior special a fost imensă!

- Cum pot persoanele din Danemarca și din alte țări să se implice sau să contribuie la această campanie?

- Cu sufletul cel mai mult și puterea exemplului, implicare, financiar, voința de a face ceva folositor. Binele este în noi, trebuie doar să îl împărțim cu cei mai puțin norocoși. Eu sunt membră într-o asociație umanitară daneză, care m-a sfătuit să fac o Asociație Româno-Daneză și tot ei au sprijinit în mare parte proiectele mele. Din când în când mai fac și voluntariat în diverse locuri. Am mulți prieteni danezi care fac campanie pentru un proiect pe care îl inițiez. De exemplu, două doamne au croșetat sute de căciuli, fulare, pulovăre și ciorapi pentru copilași. Noi ajutăm când ni se cere ajutorul. Tot ceea ce facem este în timpul liber, toți avem un serviciu. Care pot să ofere ajutor pot contribui la asigurarea costurilor pentru transport, este foarte scump. De cele mai multe ori facem apel către comunitatea română din Danemarca. De câteva ori, am făcut apel la Asociația Daneză să ne sprijine parțial sau integral. Sunt recunoscătoare membrilor Comunității Româno-Daneze și transportatorilor care ne ajută cu servicii gratuite. E mare lucru!

 - Ce lecții importante ați învățat din experiența acestor campanii umanitare?

- Cea mai importantă lecție este aceea că binele adună oamenii la un loc. Am cunoscut sufletul oamenilor și este uimitor cum o comunitate mică de români răspunde, în mare parte, prezent. Cred ca o parte din noi a rămas acasă și mai cred că sufletul nostru, chiar dacă suntem departe tot aproape de cei ai noștri, este tot acolo. Am mai învățat ca nimic nu este imposibil când îți unești forțele, că doar împreună putem fi puternici! Sunt un om simplu care iubește oameni și credă că fiecare poartă această dragoste în suflet.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei