„Cea mai înaltă expresie a eleganței interioare a unei femei este creativitatea”

Dimensiune font:

| 13-03-2025 17:54

 * dialog cu poeta Aurora Ciucă, avocat în Baroul Iași, membră a Uniunii Scriitorilor din România, profesor de Drept la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

- Când priviți în urmă, care sunt momentele în care v-ați simțit cea mai autentică expresie a artei de a fi femeie?

- Cred că de fiecare dată când am reușit să aduc bucurie, iubire și armonie în sufletele celor dragi sau, pe plan profesional, când am dezamorsat o situație tensionată cu un zâmbet sau când am găsit cuvântul potrivit pentru a convinge.

- Credeți că feminitatea se învață, se moștenește sau se descoperă pe măsură ce înaintăm prin viață?

- Întrebarea îmi amintește de Simone de Beauvoir și de faimoasa ei butadă „Nu ne naștem, ci devenim femei”. Sigur, suntem departe de acea epocă în care era nevoie de o voce curajoasă care denunța tarele unei societăți patriarhale pledând pentru schimbarea statutului femeii, dar esența afirmației rămâne aceeași. Feminitatea este un ansamblu de trăsături de comportament, de emoții, de valori,  competențe și aptitudini tipic feminine. La acestea se adaugă și aspectul fizic, stilul vestimentar, trăsăturile de personalitate (empatie, sensibilitate, grijă, creativitate) dar și maternitatea ca dar unic al Naturii. Construcția noastră culturală răspunde unor cerințe sociale astfel încât portretul nostru biologic poate fi augmentat, prin educație, de-a lungul vieții. Eleganța, bunul simț, discreția, adecvarea trebuie exersate. Chiar și mersul pe tocuri se învață, nu-i așa?

- Cum reușiți să îmbinați rigoarea Dreptului cu fluiditatea artei și cu acea finețe a feminității care nu poate fi codificată în nicio lege?

- Cât se poate de firesc. Ca profesionist al dreptului am intrat într-o lume în care am fost atentă la comportamentul și la atitudinea celor din jur și, mai ales, la magia cuvintelor.  Limbajul specific al dreptului („legaleza”, cum i se spune în culisele pretoriului) și arta se întâlnesc în Cuvânt. Iar rigoarea dreptului deși trebuie respectată, poate fi „îmblânzită” prin metafore. Feminitatea care, așa cum spuneți, nu poate fi codificată, ține de esența naturii noastre dar diferă de la femeie la femeie în funcție de personalitate, de cultură, de mediul social. Fără îndoială, domeniul juridic poartă amprenta durității și un mic risc al alterării feminității există. Dar, având în vedere că  vremurile s-au schimbat și că lumea juridică s-a „feminizat”, cred că mai este destul loc pentru un zâmbet și pentru elegantia juris.

- Fiecare femeie își are propriul fel de a lăsa o urmă asupra lumii. Dacă ar fi să o faceți doar prin artă, ce formă ați alege – un roman, o pictură, o simfonie?

- Am ales Poezia și ador „retragerea” ritualică în…Parnas pentru a vedea lumea cu ochii minții. Și, ca o completare la  întrebarea precedentă, pot să vă spun că și dreptul (sau unele concepte și instituții juridice) poate fi o temă poetică. 

- În ce mod credeți că eleganța interioară a unei femei poate deveni o forță transformatoare într-o lume care pare să își piardă delicatețea?

- Cred că cea cea mai înaltă expresie a eleganței interioare a unei femei este creativitatea. Lumea a fost de multe ori pe punctul de a-și pierde delicatețea și omenirea a traversat epoci sângeroase și brutale dar femeile, chiar și atunci când erau „invizibile” pe plan social, au reușit să  aducă armonie și  culoare, să inspire prin cuvânt și prin faptă. Astăzi, o femeie educată, cultă, rafinată care se afirmă pe tărâmul creativității, în orice domeniu, cred că nu poate trece neobservată.

- Ce loc are frumusețea în misiunea unei femei? Este doar un dar, o responsabilitate sau un limbaj al sensibilității?

- Bună întrebare ! Frumusețea a fost și a rămas o temă constantă de dezbatere. De la frumusețea formelor trupului la frumusețea ideală care înseamnă armonizarea corpului cu sufletul (acea kalokagathia din versurile lui Sappho și sculpturile lui Praxiteles), la frumusețea platoniciană (ca armonie și proporție), de la frumusețea  romantică la cea agresivă, conceptul a fost revizitat. Frumusețea este (și) creația celui ce admiră, nu doar a admiratei. Ca să răspund întrebării, cred că frumusețea este și un, dar și o responsabilitate și un limbaj al sensibilității. Istoria ne spune povești despre femei foarte frumoase care au „înmulțit” acest dar printr-o excepțională dezvoltare intelectuală. Dar și invers, femei foarte instruite, sensibile  și vizionare, mai puțin înzestrate fizic, au oferit lumii o frumusețe spirituală care le-a plasat în panteonul umanității.

- Arta ne face mai fragili sau mai puternici? Și ce înseamnă, pentru o femeie, să fie în același timp puternică și diafană? Cum își construiește cariera în lumea dură a bărbaților ?

 - Cred că un răspuns tranșant e greu de formulat. În general, artiștii aduc în fața lumii o parte din sufletul lor și modul în care sensibilitatea le este apreciată de ceilalți îi poate fragiliza sau ranforsa. Femeile au nevoie de și mai multă forță pentru a se expune. Și nu neapărat pentru a fi validate într-o lume a bărbaților, pentru că mi se pare la fel de dificilă intrarea într-o ”adunare” a femeilor (cum ar spune Aristofan). Așa încât, forța fragilității și fragilitatea forței sunt pe același balansoar.

- Care a fost cea mai prețioasă lecție pe care v-au oferit-o femeile din generațiile trecute? Și ce lecție ați vrea să lăsați, la rândul dumneavoastră, celor care vor veni?

- Dacă mă gândesc la femeile din familia mea îmi amintesc lecția corectitudinii și a onestității. Lărgind tabloul, femeile încoronate sau nu, creatoare sau nu din generațiile trecute m-au uimit prin perseverența și determinarea cu care au vrut să schimbe lumea schimbându-se ele însele. Femeile care citeau și scriau erau periculoase, femeile care îndrăzneau să iasă din cadența timpului lor erau pedepsite. Și totuși, femeile  au trecut barierele prejudecăților și și-au pus amprenta asupra lumii lor și a noastre.

- Cum arăta lumea în care a trăit mama dumneavoastră? Ce valori din acea lume vi se par astăzi de neînlocuit și ce credeți că s-a pierdut iremediabil?

- Cunosc lumea aceea din poveștile de acasă, din literatură și din istorie. Mi se pare că s-a pierdut puțin din cumsecădenia și cumințenia  aceea a oamenilor care-ți dădeau încredere. S-a pierdut  expresia „pe cuvânt de onoare” pe care o foloseam și eu, ca argument suprem al bunei mele credințe. S-au păstrat însă tradițiile, ritualica întoarcere la rădăcinile identitare și bucuria de a trăi.

- Cum vedeți dumneavoastră lumea fiicei și a nepoatei dumneavoastră? Credeți că frumusețea, eleganța, sensibilitatea mai au același rost ca altădată?

- Paradoxal, deși sunt lumi diferite, între ele există puncte de confluență. Generațiile lor (Millennials și Z) dincolo de statisticile care le diferențiază în funcție de atașamentul față de telefoane, rețele sociale sau de alte preferințe, au păstrat doza necesară de idealism și de ambiție și sunt foarte receptive la implicarea în cauze sociale (aici ne asemănăm foarte bine). În ce privește frumusețea, eleganța și sensibilitatea, da, cred că au același rost, să facă lumea mai bună, să transmită mesajul de „suroritate” și de solidaritate feminină.

- Există vreun gest, vreun obiect sau vreo tradiție pe care încercați să o păstrați vie pentru generațiile ce vin, chiar dacă lumea se schimbă cu o viteză amețitoare?

- Desigur, acestea sunt ancorele noastre identitare în această lume în schimbare. Păstrăm gestul pios față de înaintași, tradițiile românești și toate obiectele „totem” care ne reînvață continuitatea.

- Alături de studentele dumneavoastră, în sălile de curs, simțiți că există un fir de continuitate între generații sau că fiecare epocă își scrie propria poveste, fără legături cu trecutul?

- Fără îndoială, firul invizibil care unește generațiile este perceptibil și în amfiteatre. El ne ajută să țesem în continuare povestea lumii noastre, privind cu reverență spre trecut și cu încredere spre viitor. În plus, e datoria noastră, a profesorilor (profesoarelor) de azi să construim  punți solide între (ano)timpurile academice și să predăm lecția perenității.

- Ce vă fascinează cel mai mult la tânăra generație de femei și ce vă neliniștește cel mai tare?

- Mă fascinează dezinvoltura cu care privesc viața și-și visează viitorul. Au avut norocul să se nască în libertate, în familii protectoare și aceste amprente sociale și private sunt vizibile în tot ceea ce fac. Ce mă neliniștește (dar nu foarte tare) este această tendință de uniformizare vestimentară și /sau de look. E adevărat, trăim într-o eră a imaginii în care ignoararea mesajelor despre frumusețe (augmentată) și despre stil (comun) este un exercițiu individual dificil. Cred însă că feminitatea trebuie trăită ca o experiență personală, păstrând legătura cu corpul (ca prelungire a minții, cum spunea I. Culianu). Normele estetice și vestimentare sunt importante dar nu într-atât încât să conducă spre abolirea diferențelor.

- Într-o lume în care zgomotul pare să acopere frumusețea subtilă a gesturilor feminine, cum poate o femeie să rămână un simbol al armoniei?

- Cred că frumusețea vine din calm, din stabilitate. Femeia este, prin excelență, emoție, empatie la care trebuie adăugată o dimensiune etică, de onestitate și bunătate. Emanciparea și independența femeii nu trebuie să ducă la exacerbarea acelui coté masculin existent în fiecare dar nici la afirmarea agresivă a naturii feminine (când totul e prea mult, prea evident, prea ostentativ). Ambele pot ucide feminitatea. Ca atare, pledez pentru firesc, pentru zâmbet, pentru bunătate.

 - Dacă ar fi să scrieți un singur rând despre ceea ce înseamnă să fiți femeie, un rând care să rămână pentru eternitate, ce ați scrie?

- Ha, ha! Ca să nu sune ca un epitaf,  o să vă rog să-mi mai dați câțiva ani de gândire pentru a răspunde...

- Scriitoarele tinere par să trăiască între două lumi – una care încă mai cere rafinament și profunzime, alta care le grăbește să fie directe, uneori brutale. Cum vedeți această schimbare de ton în literatură?

- Cred că este fie o alegere deliberată (pentru a frapa), fie o manifestare firească a personalității. Până la urmă, adagiul antic Pro captu lectoris habent sua fata libelli rămâne extrem de actual. Cărțile au destinul lor, trasat de cititori. La fel și scriitoarele care-și caută stilul sau, cine știe, inventează stiluri…

- Există lucruri care, deși par disonante, simțiți că își au rostul lor în această construcție fragilă a existenței? Ce elemente ale lumii de azi vi se par cel mai greu de așezat într-un tablou coerent?

- Agresivitățile de toate felurile și ura sunt culorile cele mai întunecate ale tabloului lumii.

 - Se spune că fiecare generație își rescrie definiția feminității. Ce ați adăuga și ce ați păstra neschimbat în această continuă redefinire?

- Contextul istoric și moravurile schimbătoare.

- Dacă ați putea scrie o scrisoare pentru o femeie din viitor, care încă nu s-a născut, ce sfat i-ați lăsa despre felul în care frumusețea, puterea și sensibilitatea pot coexista în aceeași ființă ?

- Dragă femeie din viitor, fii autentică!

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Aurora Ciucă este un nume sonor în domeniul dreptului internațional și al drepturilor omului din România. Avocat în Baroul Iași, este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde predă discipline precum Drept internațional public și Protecția internațională a drepturilor omului.

De-a lungul carierei sale, Aurora Ciucă a deținut numeroase poziții academice și administrative, inclusiv cea de decan al Facultății de Drept la Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iași. De asemenea, a fost profesor invitat la instituții prestigioase, cum ar fi Universitatea Panthéon-Assas (Paris II) din Franța și Universitatea din Parma (Italia). Activitatea sa de cercetare se concentrează pe dreptul internațional, drepturile omului și bioetică, având numeroase publicații în aceste domenii. Printre lucrările sale se numără „Drept internațional public” și „Mozaic de drept internațional și drepturile omului”. Este și coordonator de doctorat la Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu" din București. 

În plus față de activitatea academică, Aurora Ciucă este o poetă sensibilă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, și fondator al Asociației „Vespasian V. Pella” din Iași, demonstrând un angajament profund față de promovarea culturii și a valorilor juridice în societatea românească.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Seară de mai, sub arc de vioară și reverberație de simfonie. Filarmonica „Moldova” oferă ieșenilor două concerte speciale
02/05/2025 15:43

Într-un oras care trăieste cu muzica aproape de inimă, inceputul lunii mai aduce două seri de răsfăt pentru iubitorii de clasic, rafinament si trăire sonoră. Orchestra simfonică a Filarmonicii &bd ...

Tinerii Iașului, în oglinda lui 2 Mai. Între visuri și provocări și renaștere
02/05/2025 13:41

În Iasi, un oras in care trecutul academic si efervescenta tehnologiei se ciocnesc zilnic, tinerii respiră simultan curaj si indoială. De Ziua Natională a Tineretului, 2 mai, am stat de vorbă cu multi ...

Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, condamnat definitiv la 8 ani pentru viol, a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău
02/05/2025 13:40

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Barlădeanu (numele de mirean: Cornel Onilă), a fost ridicat de poliţişti din comuna Agapia si transferat la Penitenciarul Bacău, după ce a fost condamnat definitiv la ...

Iașul văzut prin ruj roșu. Locuri unde femeile pot ieși singure, cu stil și încredere
02/05/2025 13:09

Sunt zile in care nu vrei să fii cu nimeni altcineva decat cu tine. Nu din tristete, nu din plictiseală, ci dintr-o nevoie profundă de a fi prezentă. Cu pasi siguri, un ruj rosu care nu se cere explicat si ...

Tinere voci, mari emoții. Patru debuturi în „Rigoletto” la Opera Iași electrizează weekendul cultural
02/05/2025 11:45

La Iasi, cortina se ridică in fortă in acest weekend. Nu doar o dată, ci de patru ori. Si nu oricum: Opera Natională Romană din Iasi oferă un regal liric rar, cu debuturi spectaculoase in „Rigoletto ...

Zâna păpușilor” și „Historia de un amor”. O duminică specială la Opera din Iași, cu doi campioni internaționali pe scenă
02/05/2025 09:23

O zi, două lumi. Magia si focul dansului revin la Iasi, intr-o duminică care merită tinută minte Există zile care trec neobservate si există zile in care timpul pare să se incline in fata artei. Duminic ...

Arsuri severe la copii: două cazuri tratate la Iaşi readuc în discuţie siguranţa celor mici
01/05/2025 21:29

 Două cazuri recente de copii cu arsuri grave, transferaţi de la Spitalul Judeţean Satu Mare la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, evidenţiază atat complexitatea tratării unor astfel de trau ...

Numărul eroilor revoluției scade vertiginos
01/05/2025 21:28

* in doar două luni, beneficiarii de indemnizatii conform Legii nr. 341/2004 - recunostintei fată de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, a scăzut ...

Apartamentele de închiriat în regim hotelier, tot mai căutate la Iași
01/05/2025 21:27

Iasul, unui dintre cele mai mari si importante orase din Romania, este si un real punct de atractie pentru turisti. Capitala Moldovei a devenit o destinatie perfectă pentru o mini-vacantă, de tip city-break, ...

Mici și bere gratis, la Ciric
01/05/2025 21:24

De 13 ani, angajatii companiilor din subordinea Primăriei Iasi au parte de o petrecere autentică la iarbă verde, de 1 mai. Sindicatele au organizat si anul acesta o petrecere de pomină, pentru sute de angaj ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei