„Ne dorim liniște. Niciun artist nu poate crea dacă nu are o stare de armonie interioară”
Dimensiune font:
„Vin ca un domn străin, cu un gând pacificator și îmi doresc să ofer o imagine bună Operei Naționale Române Iași. Sunt interesat să rezolvăm problemele colectivului, care să fie unul integrat. Îmi propun ca în scurt timp să fie active Consiliul de Administrație și Consiliul Artistic. Am discutat deja cu reprezentanții celor două sindicate. Încerc să înțeleg cât mai repede problemele cu care se confruntă și să găsim împreună soluții”, a spus Daniel Șandru în prima zi din cele 59 ale mandatului său de director general interimar al Operei Naționale Române Iași (ONRI), în cadrul unei conferințe de presă derulate vineri, 5 martie. La dialog a participat și noul coordonator artistic al Operei, tenorul Andrei Fermeșanu, dar și artiști și membri ai sindicatelor.
Mandatul, chiar interimar, nu va fi unul deloc ușor, fiind preluat de către Daniel Șandru după ce fostul manager, Beatrice Rancea, a fost suspendat din funcție în urma unei anchete a DIICOT. Pe prima poziție a listei de priorități se află plata salariilor, noul manager interimar dând asigurări că plățile vor respecta ziua de 15 martie, iar cei 258 de angajați își vor lua banii.
Despre instaurarea unei stări de liniște a vorbir și noul coordonator artistic, Andrei Fermeșanu, în opinia căruia „niciun artist nu poate crea dacă nu are o stare de armonie și de liniște interioară”. „Sunt solist în corpul artistic al Operei și cunosc îndeaproape reputația întreguluicolectiv. În aceste zile de frământări, când poate lipsește limpezimea, îi invit pe toți colegii mei să fie concilianți. Este important să ne folosim energiile într-un sens creator și nu unul distructiv pentru că dizarmonia și discordia nu ajută actul artistic. Toate probleme existente vor fi analizate punctual. Ne dorim să oferim spectacole măcar la același nivel artistic, așa cum au fost până acum”, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, adăugând că au fost stabilite și spectacolele lunii martie - „Rigoleto” (11 martie, ora 18.30), „El Tango” (14 martie, ora 18.30), „Requiem”și Gala Primăverii” (21 martie) și „Elixirul dragostei” (24 martie, ora 18.30). La Gala Primăverii vor urca pe scenă și copiii din Corul municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia, fostul coordonator al Corului „Juniorii” al ONRI. Cât privește alte chestiuni administrative, cum ar fi reangajarea unor artiști care au plecat în urma disputelor cu Beatrice Rancea ori cooptarea altor persoane în corpul artitic, deciziile se vor lua în funcție de evoluția situației, însă se preferă, mai ales în ceea ce privește artiștii lirici, să fie valorificat potențialul ONRI, inclusiv în ceea ce privește viitoarele premiere sau spectacole.
Daniel Șandru este profesor universitar, a coordonat Departametul Centenar din cadrul Guvernului Cioloș, apoi Departamentul Centenar din cadrul Primăriei Iași. A activat și în sfera privată, fiind directorul revistei „Timpul”, publicație distinsă cu Ordinul Cultural.
Andrei Fermeșanu este un artist apreciat, tenor al Openerei Naționale Române Iași și dirijorul Corului „Marii Uniri” de la Ateneul Național Iași
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau