Autismul, afecțiunea înțeleasă cu greu de români. Ce șanse are un astfel de copil la noi în țară?
Dimensiune font:
În ultimii ani, la nivel național se vorbește tot mai mult despre tulburarea de spectru autist. Conform specialiștilor, aceasta este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului ce poate afecta capacitatea de a interacționa, de a comunica și implicit comportamentul persoanei respective. Chiar dacă copiii cu autism nu se deosebesc de ceilalți, există câteva aspecte care îi diferențiază, susțin psihologii
Astfel, un copil care se confruntă cu o astfel de deficiență va învăța, comunica și interacționa în moduri diferite.Potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din Statele Unite, unul din 59 de copii are autism, această tulburare fiind de patru ori mai frecventă la băieţi. Totodată, fetele prezintă simptome mai puţin evidente în comparaţie cu aceştia, chiar dacă este vorba despre o afecţiune care îşi face simţită prezenţa pe tot parcursul vieţii. În România, părinții încă descoperă târziu prezența autismului la propriul copil. Acest lucru, susțin medicii, este un factor îngrijorător. Simptomele autismului, observate din timp, pot fi ameliorate mult mai rapid și ușor.
,,Copilul cu autism nu vorbește și nu face contact vizual cu alte persoane. Un copil cu autism nu se joacă normal cu jucăriile și nu are relații sociale cu alți copii. Totodată, poate să nu răspundă când este strigat pe nume. Când se joacă, cei mai mulți dintre ei flutură mâinile, țopăie sau se învârt pe loc. De multe ori, părinții refuză să creadă că este vorba despre autism și aleg să meargă la ORL, crezând că este vorba despre o problemă de auz”, a precizat Paula Marcu, psihopedagog special, președinte al Asociației ,,Îți arăt că pot".
Ce șanse are un copil cu autism?
Medicii susțin că există șanse reale ca un copil cu autism să se poată integra în societate. Cu toate acestea, oamenii din România trebuie să conștientizeze existența acestor deficiențe și să le trateze cu seriozitate. Terapia ABA, susțin psihologii, este cea mai potrivită pentru cei mici și îi poate ajuta să ducă o viață normală.
,,Această terapie are rezultate foarte bune, se obține un procentaj mare de copilași care ajung să fie integrați și recuperați. Dacă terapia începe devreme, de la vârsta de 2 ani, de exemplu, șansele de recuperare sunt foarte mari. ABA este o terapie prin care copilul învață cum să învețe. Cu toate acestea, întâlnim și situații mai dificile, când un copil prezintă și alte afecțiuni. Cert este că avem foarte mulți copii integrați în societate, care fac față cu brio în școlile și grădinițele de masă”, adaugă psihopedagogul ieșean.
Totodată, susțin specialiștii, există și situații în care copiii cu autism nu se pot adapta în totalitate în societate sau nu pot face față în instituțiile de învățământ. Astfel, această situație trebuie privită și tratată cu sinceritate și trebuie identificate soluțiile optime pentru fiecare caz în parte. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau