Bani pentru agricultorii ieşeni afectaţi de secetă
Dimensiune font:
Specialiștii spun că, dacă ritmul precipitațiilor va rămâne același, este foarte posibil să avem din nou probleme în vară în unele zone ale județului, atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în cazul culturilor * deja la nivelul Prefecturii se vorbeşte despre alocări de fonduri pentru agricultorii care au înregistrat pagube din cauta secetei
Prefectura Iaşi a continuat ieri analiza măsurilor care trebuie luate în cazul în care anul acesta va fi la fel de secetos ca anul 2022. Este vorba de o nouă schemă de ajutor de stat acordată producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022. „Cei care beneficiază de acest grant sunt agricultorii care au înregistrat pagube în procente cuprinse între 30% și 100% ale culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia sau mazăre, înființate în primăvara anului 2022. Procedurile se vor derula prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură Iaşi. Este foarte important ca toate instituțiile să cunoască foarte bine ce au de făcut pentru a veni în sprijinul agricultorilor. Știm cu toții faptul că seceta de anul trecut a provocat pagube semnificative pentru producătorii din județul nostru și nu numai”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Este nevoie de intervenţia ApaVital
Specialiștii spun că, dacă ritmul precipitațiilor va rămâne același, este foarte posibil să avem din nou probleme în vară în unele zone ale județului, atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în cazul culturilor. De aceea, este extrem de important ca investițiile ApaVital desfășurate în județ să se finalizeze cât mai repede, mai ales în zone în care pot apărea probleme din cauza lipsei de precipitații. „În acest sens, am discutat cu reprezentanții ApaVital despre stadiul în care se află lucrările derulate cu fonduri europene pentru fiecare zonă a județului în parte, cu un accent pus pe zonele care vara trecută au suferit în ceea ce privește alimentarea cu apă. Compania de apă implementează în această perioadă un program investițional uriaș, de peste 500 milioane euro, demarat cu mulți ani în urmă și care beneficiază de fonduri nerambursabile. O veste bună ar fi că este în curs de finalizare o investiție importantă în zona Vlădeni. Totodată, se caută în continuare soluții pentru a aduce apă potabilă din mai multe surse, astfel încât în cazul în care apar probleme într-o anumită zonă, să existe posibilitatea de a compensa cu apă dintr-o altă sursă. Pe de altă parte, este nevoie să extindem suprafața irigabilă pentru ca fermierii să poată apela la irigații în caz de secetă”, a spus anterior prefectul Bogdan Cojocaru.
14 milioane de euro pentru reabilitarea irigaţiilor în zona Sculeni - Țuțora - Gorban
Douăsprezece comune din judeţul Iaşi - Victoria, Popricani, Golăiești, Ungheni, Holboca, Țuțora, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Grozești, Răducăneni și Gorban – vor beneficia de reabilitarea sistemelor de irigaţii datorită unor fonduri guvernamentale asigurate de Ministerul Agriculturii. Prin intermediul Agenției Națională de Îmbunățiri Funciare (ANIF), sunt puse la bătaie 500 de milioane de lei în cadrul unei licitaţii care vizează mai multe loturi, 70 milioane lei din această sumă fiind destinată reabilitării amenajării de irigații din Sculeni - Țuțora - Gorban. Firma care va câștiga licitația va construi canale de irigaţii, moderniza staţiile de pompare existente şi va reabilita instalaţiile electrice necesare. „Amenajarea de irigații Sculeni - Țuțora - Gorban este situată în zona din lunca râurilor Prut și Jijia, cuprinsă între localitățile Sculeni la Nord și Gorban la sud. Amenajarea este împărțită în două compartimente determinate și delimitate de lucrările de îndiguire și regularizare a râurilor Prut, Jijia și Bahlui”, se arată în documentația de licitație.
Conform sursei citate este vorba despre 8.727 hectare în zona Sculeni – Țuțora și de 12.282 hectare în zona Țuțora – Gorban. „Prin realizarea lucrărilor propuse se vor elimina pierderile de apă prin infiltrație, iar singurele pierderi de apă care se vor produce vor fi cele prin evaporație”, spune ANIF. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau