Când dispar cablurile de pe stâlpi?
Dimensiune font:
O obligaţia a firmelor deţinătoare de reţelistică este ignorată de acestea de ani buni * ne referim la mutarea cablurilor aeriene în subteran, aşa cum, de altfel, s-a decis în Consiliul Local * în prezent, au mai rămas destui operatori de telefonie mobilă sau de internet care nu au dus cablurile în subteran, invocând diferite motive, în principal cele de ordin financiar
Chiar dacă în Consiliul Local Iaşi a fost adoptat un regulament de introducere a cablurilor în subteran, firele au continuat să rămână agăţate, menţinând aspectul inestetic al oraşului. În fiecare an, municipalitatea transmite adrese oficială către toți administratorii sau deținătorii de rețele de cablu de date, prin intermediul căreia le solicita să își eticheteze toate cablurile pe care le deține, însă multe dintre acestea sunt abandonate, fiind dificil de identificat proprietarul. În luna martie de exemplu, a fost discutat faptul că, în continuare, există cabluri montate în mod abuziv și ilegal pe stâlpii din oraş. Primarul a trecut în revistă zonele unde s-a acţionat pentru îndepărtarea cablurilor. „În perioada 2019 – 2022 au fost dezafectate cablurile de pe strada Anastasie Panu, Bulevardul Independenței și Bulevardul Dimitrie Cantemir. Până în prezent au fost îndepărtate total cablurile abandonate de pe Bulevardul Carol l, Aleea Grigore Ghica Vodă, șoseaua Nicolina, strada Sf. Lazăr, strada Palat, strada Anastasie A. Panu și strada Bărboi. Totodată, au fost eliminate parțial cablurile de pe strada Costache Negri, strada Armeană, strada Sf. Sava, strada Agatha Bârsescu, strada I. C. Bratianu, strada Mănăstirea Dancu și strada Gavriil Musicescu. Nu în cele din urmă, au fost trimise somații către deținătorii de cabluri de pe strada Elena Doamna, strada Păcurari și șoseaua Păcurari cu termen pe 1 mai 2022”, a afirmat edilul-şef, care a menţionat atunci că acțiunile vor continua în toate zonele orașului.
Opt ani de dezinteres
Însă „jungla” aeriană de pe datează de ani buni. În 2013, de exemplu, conducerea Primăriei Iaşi anunţa faptul că în termen de maxim 2 ani de zile, adică în 2015, toate cablurile aeriene care mai sunt agăţate în prezent de stâlpi, vor fi îngropate în subteran. „Este o obligaţie provenită dintr-o hotărâre a Consiliului Local privind îngroparea cablurilor de pe stâlpi de la limita străzii, obligaţie pe care o vom duce la îndeplinire pentru că deja au început să pună cablurile în subteran. Pentru acest fapt am eliberat şi autorizaţiile de construire necesare. O să mai fie de trecut prin Consiliul Loca pentru aprobarea utilizării tubulaturilor pe care noi le-am adus pe fonduri europene, să vedem cumn găsim porţiţa legală şi mai departe, credem că în termen de 2 ani de zile, toate cablurile din oraş vor fi în subteran”, spuneau autorităţile de la acea vreme.
Canivouri inutile
Câţiva ani mai târziu, a apărut şi tubulatura din material plastic pentru care s-au cheltuit sume colosale, dar cu toate acestea cablurile companiilor de utilităţi au continuat să atârne inestetic pe stâlpii din oraş. B-dul Ştefan cel Mare, B-dul Carol, Sărăriei, Elena Doamna, Anastasie Panu, Păcurari, Fundaţie, Colonel Langa, Crişan, Cloşca, zona Nicolina – CUG sunt doar câteva dintre străzile unde, pe durata derulării lucrărilor la modernizarea infrastructurii rutiere, au fost îngropate în subteran uriaşele „râme” roşii, unde, în mod normal, ar trebui mutate toate cablurile de pe stâlpii din oraş.
„Cu fonduri europemne am reuşit să realizăm, în zonele unde am reabilitat trama stradală, nişte canivoluri speciale. Sigur, nu am reuşit să le montăm în toate zonele, însă toate companiile care folosesc domeniul public au obligaţia de a duce reţelistica în subteran”, spun oficialii Primăriei. Însă, chiar dacă există şi un HCL în acest sens, au mai rămas destui operatori de telefonie mobilă sau de internet care nu au dus cablurile în subteran, invocând diferite motive, în principal cele de ordin financiar. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau