Carnagiu la Bălțați
Dimensiune font:
* șapte persoane și-au pierdut viața ieri înt-un accident rutier produs pe Drumul Naţional 28, la ieșirea din localitatea Bălţaţi, spre Târgu Frumos * alte două persoane, rănite, au fost duse la spital * una dintre acestea, o gravidă, a născut un băiat de aproape 3 kilograme * scandalizați, oamenii solicită infrastructură, o nouă legislaţie, introducerea de radare fixe şi transportul pe calea ferată a nisipului de la balastiere până la Iaşi
În accidentul produs marți, 1 februarie, la ora 6,40, au fost implicate trei maşini: un autocamion, o ambulanță și un autovehicul destinat transportului de persoane.
„În urma impactului, mai multe persoane au fost rănite, iar pentru 7 dintre acestea a fost constatat decesul. În prezent, la fața locului sunt mai multe echipaje de poliție rutieră care efectuează cercetarea la fața locului, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul și acționează pentru fluidizarea traficului rutier”, a anunțat Ioana Bâlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, imediat după producerea tragediei.
Şase dintre cei șapte morţi în accident se aflau în autovehicul și erau muncitori în construcţii. Cea de-a şaptea victimă decedată este şoferul celei de-a treia maşini implicate în accidentul rutier, respectiv autocamionul de mare tonaj. „Au fost trimise iniţial patru echipaje, s-a suplimentat cu încă trei, cu mai mulţi medici, asistenţi şi paramedici. Au fost găsite iniţial şase persoane inconştiente, au fost evaluate, s-a început resuscitarea. Pentru unele dintre ele s-a declarat imediat decesul. A şaptea persoană, şoferul dubiţei, a fost şi el găsit în stop cardio respirator prin traumă. S-a efectuat resuscitarea timp de o oră. Din păcate, fără răspuns”, a spus dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi. Cele șase victime din interiorul autovehicului destinat transportului de persoane erau muncitori în construcţii - din două sate ale comunei Balș - şi se deplasau la locul de muncă.
Șoferul ambulanței, operat de urgență
Accidentul a fost atât de grav încât – susțin specialiștii - energia cinetică din momentul impactului a produs leziuni extrem de severe la nivelul tuturor segmentelor organismelor celor şapte persoane decedate.
Când au ajuns salvatorii la locul tragediei, cele trei persoane aflate în ambulanţă erau stabile. „Prima a plecat de acolo, aşa cum a dorit, gravid, care era pacientă în ambulanţă. Ea era stabilă hemodinamic. A fost dusă la maternitate. Şoferul ambulanţei şi asistenta au fost preluaţi de echipajele noastre. Se află în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Sf. Spiridon. Şi ei sunt stabili, conştienţi, au câteva contuzii. Vor fi evaluaţi. Sperăm ca evoluţia lor să fie una favorabilă”, a spus dr. Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
Însă, la scurt timp de la această declaraţie a medicului, starea şoferului de pe ambulanţă s-a schimbat. Iniţial personalul medical a constatat că acesta are contuzii abdominale. Cu ajutorul investigaţiilor imagistice au descoperit că starea şoferului e mult mai grav afectată. „Şoferul a fost dus în sala de chirurgie, după ce s-a constatat că are o ruptură de splină hemoperitoneu”, a spus dr. Cimpoeşu.
Gravida a născut un băiețel de aproape 3 kg
În sală a fost dusă şi gravida pe care ambulanţa de la Târgu Frumos o preluase din Fărcăşeni – Strunga pentru a o duce să nască la o maternitate din Iaşi.
În vârstă de 24 de ani, femeia era gravidă în luna 37. Ea a chemat ambulanţa să o ducă la maternitate după ce i se rupseseră membranele. Tânăra a fost dusă să nască la Maternitatea Elena Doamna. „Este o pacientă aflată la prima naştere, gravidă de 37 de săptămâni. Ea a fost ea a ajuns la noi din cauza faptului că este şi cu infecţie Covid, cu naştere declanşată, având membranele rupte. Am evaluat atât gravida, cât şi fătul, starea lor este bună, nu au fost afectaţi în niciun fel de accidentul respectiv. Supraveghem şi sperăm să nască natural”, a spus dr Răzvan Socolov. În cursul după amiezii, în urma unei naşteri naturale, tânăra a dat viaţă unui băiat în greutate de 2.700 grame, scorul APGAR fiind 9. Medicii urmează să facă analize pentru a afla dacă mama fiind pozitivă la COVID19, bebelusul a luat virusul. „Se face evaluare prin teste PCR repetate, să vedem daca există o contaminare a nou născutului care poate fi, mai degrabă, în tipul naşterii decât intrauterin”, a spus medicul.
Oamenii cer infrastructură
În urma acestei tragedii, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul", a declarat Ioan Bâlea.
În timp ce poliţiştii cred că accidentul a fost produs după ce camionul a derapat într-o curbă, a lovit cu remorca ambulanţa, după care a intrat pe contra sens şi a lovit autoutilitara, pe Internet părerile sunt împărţite. Unii dintre internauţi cer infrastructură. „Drumul este foarte bun, însă la români le trebuie separatoare de sens, eventual drumuri cu gard de 2 metri de beton între sensuri. Autostrada A8 va fi gata prin 2088, de aia au denumit-o așa! Dar și pe autostradă românii circulă pe contrasens, pentru că ei trebuie să facă ceva ca să încalce legea. Așadar niciodată românii nu vor înțelege că legile trebuie respectate, nu încălcate. Dumnezeu să-i ierte!”, „Ne trebuie infrastructură! Nu o bandă şi jumătate pentru valorile de trafic care sunt pe sectorul de drum Târgu Frumos - Iaşi”. Alţii vor o nouă legislaţie, introducerea de radare fixe şi transportul pe calea ferată a nisipului de la balastieră până la Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau