Chiriile modice devin istorie în piețele ieșene!
Dimensiune font:
Niciun comerciant care va dori închirerea de terenuri sau de spaţii comerciale în pieţele şi târgurile din oraş nu va achita mai puţin de 30 sau 40 de lei pentru fiecare metru pătrat * măsura a fost stabilită în ideea de a le oferi tuturor comercianţilor condiţiile egale, după ce s-a descoperit că unii târgoveţi achitau un tarif de 13 lei pe metru pătrat * o altă măsură îi are în vedere pe tarabagii, care vor fi taxaţi cu 30 de lei zi în loc de 25 lei/tarabă/zi
Directorul interimar al SC Ecopiaţa, Radu Botez, continuă să iniţieze proiecte menite a aduce pe un făgaş de normalitate activitatea societăţii pe care o păstoreşte. Ultima decizie în acest sens este reprezentată de un proiect aflat în dezbatare publică prin care comercianţii care au închiriat terenuri sau spaţii comerciale trebuie să achite un tarif de minim 30 lei pe metru pătrat, respectiv 40 de lei metru pătrat. „Nu este vorba de o majorare a tarifelor. Am constatat că o parte dintre comercianţi, puţin, este drept, îşi desfăşoară diverse activităţi achitând un tarif de 13 lei metru pătrat. Vorbesc aici de contracte încheiate, de exemplu, prin 2010. Între timp, preţul de pornire la licitaţiile noastre este de 30 lei metru pătrat. Este o chestie de corectitudine, toţi comercianţii trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii”, spune şeful Ecopiaţa. „Considerăm oportună propunerea proiectului de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de întreținere, administrare și exploatare a piețelor, târgurilor, bazarului
și talciocului, practicate de către S.C. Ecopiața S.A. începând cu anul 2023, respectiv stabilirea tarifului minim de 30 lei/mp/lună pentru folosinţa terenurilor şi de 40 lei/mp/luna pentru folosinţa spaţiilor comerciale”, se arată în proiect. Prevederea are în spate şi notă de fundamentare în care se arată că tarifele practicate în prezent de SC Ecopiața SA nu au mai fost majorate din luna septembrie 2017, ceea ce face ca acestea să nu reflecte costurile reale aferente serviciilor prestate. Mai mult, între timp au apărut creşteri de prețuri la utilități (energie electrică, gaze naturale și apă – canal), la materiale de întreținere și curățenie, la serviciile de salubrizare utilizate în activitatea curentă a societății, dar şi creșteri a cheltuielilor salariale determinate de actualizările anuale ale salariului minim pe economie din perioada 2018-2022.
Se scumpesc tarabele
Un al doilea proiect va fi votat în viitoare şedinţă a Consiliului Local şi se referă la actualizarea tarifelor pentru serviciul public de întreținere, administrare și exploatare a piețelor, târgurilor, bazarului şi talciocului practicate de SC Ecopiața. În linii mari, comercianții vor avea de achitat sume majorate, cu toate că șefii societății susțin că, pentru a crește eficiența serviciilor prestate și pentru a asigura o transparență mai bună a modului de încasare a contravalorii serviciilor oferite de către SC EcoPiața utilizatorilor piețelor agoalimentare din municipiul Iași, s-a procedat atât la comasarea cât și la eliminarea unor taxe practicate în prezent. Astfel, dacă până acum, comercianții din piețele din Alexandru cel Bun, CUG, Nicolina, Hala centrală, Independenței și Păcurari achitau 25 lei/zi pentru tarabă, conform proiectului vor avea de plătit 30 lei/zi. În același timp, comercianții din pieța Dacia, taxați anterior cu 20 lei/zi, vor achita 24 lei/zi.
Noile tarife îi vizează pe comercianții de produse lactate. Astfel, dacă până acum, aceștia plăteau 30 lei/zi/tarabă, noul tarif este de 35 de lei/zi în timp ce folosirea vitrinei frigorifice scoate din buzunarele comercianților 60 lei/zi în loc de 50 lei/zi.
Nu sunt singurele majorări. Astfel, cei care nu doresc să plece cu marfa acasă pentru a reveni, încărcaţi, a doua zi, pot folosi boxele din incinta pieţelor dar pentru care vor achita 60 lei/zi. Este vorba de cei care comercializează mărfuri cu volum mare în pieţele Alexandru cel Bun, Nicolina, CUG. Cei din Dacia şi de la Hala Centrală vor achita doar 30 lei/zi/boxă.
Şi tarifele pentru maşinile cu marfă se vor majora. Parcarea unui autovehicul de până la 1.000 kg de marfă va costa 100 lei/zi. Apoi, parcarea maşinile de până la 3,5 tone va fi taxată cu 130 lei/zi, iar pentru cele de peste 10 tone, cu 300 de lei pe zi.
Nu scapă de scumpiri cei care vor să-şi înstrăineze maşinile. Tariful pentru maşinile expuse spre vânzare sunt de 24 lei/zi duminica şi de 12 lei/zi de luni până vineri. Cel mai ieftin pare a fi abonamentul de 220 lei pe lună valabul pentru 6-10 maşini.
Scumpirile îi vizează şi pe comercianţii din Bazar. Tariful pentru desfacarea produselor pe bază de contract este de 60 lei/mp/lună, plus 10 lei/zi locul de vânzare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau