Comorile din capitala Moldovei - Locuri pe care trebuie neapărat să le vezi dacă ajungi în Iaşi.
Dimensiune font:
Iașul, unul dintre cele mai frumoase și importante orașe ale țării, are foarte multe lucruri de arătat celor care decid să îl viziteze. Astfel, chiar dacă există foarte multe obiective cunoscute, există și câteva locuri care așteaptă să fie descoperite de către turiști. Capitala Moldovei este un oraș ce se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, cu mănăstiri impunătoare ce veghează orașul de pe înaltele coline dar și cu restaurante celebre, ce au au adunat, de-a lungul anilor, nume importante din literatură și nu numai.
Superba bibliotecă din oraşul celor şapte coline
Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află în capitala Moldovei, într-o clădire încărcată de istorie şi de importanţă pentru oraşul Iaşi şi nu numai. Este vorba despre Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” care a fost votată, într-un chestionar online în 2015, la care au participat câteva sute de mii de utilizatori, ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume, concurând cu biblioteci precum cele de la Trinity College din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Biblioteca Naţională din Praga. Biblioteca Gheorghe Asachi se află în Palatul Universitar din Iaşi. Acesta a fost schiţat de către Louis Blanc şi Petru Poni care s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în ce privește arhitectura academică.
În prezent, în Biblioteca „Gheorghe Asachi” din Iaşi se află peste 962.000 de documente. Astfel, este vorba despre peste 522.000 de cărţi, peste 129.000 de reviste, peste 5.000 de CD-uri şi DVD-uri şi peste 300.000 de documente tehnice.
Iaşul, oraşul vegheat de mănăstiri superbe
La nivel național, Iașul este recunoscut pentru frumoasele mănăstiri și biserici pe care le are. Cu toate acestea, unele dintre ele „fură” instant privirile turiștilor, fiind amplasate pe colinele orașului. Aflate la înălțime, acestea pot fi observate din aproape orice loc din capitala Moldovei fiind foarte spectaculoase mai ales pe timpul nopții.
Luminate puternic, cele două mănăstiri par că veghează asupra orașului în orice moment. Pe una dintre cele şapte coline ale Iaşului se află Mănăstirea Cetăţuia. Frumoasă şi impunătoare, aceasta poate fi observată din foarte multe zone ale oraşului Iaşi. În noaptea de Înviere, aceasta capătă un farmec aparte, foarte mulţi credincioşi urcând dealul pentru a spune o rugăciune şi pentru a lua Lumina Sfânta. Fiind aşezată pe un deal înalt, din partea de sud a Iaşului, Mănăstirea oferă şi o frumoasă panoramă a oraşului. Mulţi ieşeni şi nu numai au trecut pragul Mănăstirii Galata, însă nu mulţi ştiu unele detalii legate de această construcţie. Lăcaşul de cult, care poate fi observat din mai multe zone ale Iaşului, este cea mai veche clădire din municipiu. Mănăstirea Galata, cu hramul Înălţarea Domnului, a fost atestată documentar în anii 1582-1583 şi a rămas, de atunci, în picioare. O lucrare de restaurare a avut loc în anii 1960, când s-a îndepărtat varul modern, care acoperea pictura originală.
Construcţia, ridicată de domnitorul Petru Şchiopul, a mai trecut printr-un incendiu, în 1762, care a afectat serios interiorul, ce a fost repictat în 1811. Ea se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau