Cuplurile de ieşeni cu peste jumătate de veac de căsnicie, premiate
Dimensiune font:
Cetăţenii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi care nu s-au înscris pentru acordarea premiului de 500 de lei o pot face în continuare, banii urmând a le fi transferaţi într-un cont bancar
Primăria Iași, prin Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, a organizat ieri, în Parcul Expoziției, cea de-a XIX-a ediţie a sărbătorii Ziua Familiei. Iaşul este primul oraş din ţară care a pus bazele iniţitiativei prin care cuplurile care au aniversat 50 de ani de căsnicie sunt sărbătorile într-un cadrul festiv. La eveniment luat parte peste 570 de familii care au aniversat 50 de ani de căsătorie în perioada 15 mai 2022 - 10 mai 2023. Acesta este cel mai mare număr de cupluri premiate din istoria de aproape două decenii a Zilei Familiei. Dintre acestea 74 de familii au fost premiate în cadrul festivității de către primarul Mihai Chirica. „Cele 74 de cupluri sunt familiile care au depus solicitare în ultima lună şi pe care ne-am gândit să le premiem într-un cadru festiv. Noi, la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, ştim care sunt cuplurile care s-au căsătorit în urmă cu 50 de ani, însă nu ştim dacă acestea se mai află în Iaşi sau dacă mai sunt împreună, prin urmare acordarea premiului se face în urma solicitărilor cuplurilor eligibile. Cu această ocazie îi informăm pe care nu au ştiut de acţiunea de astăzi şi îndeplinesc condiţiile pomenite că pot depune solicitare oricând doresc, iar banii le vor fi viraţi în contul bancar”, spune Marius Bodoga, directorul executiv al Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași. Acesta a precizat că persoanele premiate şi cele venite în Parcul Expoziţiei pot fi considerate modele. „Bineînţeles, ne bucură acest număr, ne bucură că avem modele. În aceste vremuri cred că este important în primul rând să avem modele pe care să le urmăm, să ne poată împărtăşi din secretul rezistenţei, ce trebuie să facem să ajungem şi noi măcar jumătate din această sumă de ani destul de consistentă. Mai mult decât atât, cred că trebuie să avem grijă şi de generaţia tânără, să le promovăm astfel de modele, şi, în primul rând valorile morale, de valorile pe care generaţia mai în vârstă le-a cultivat şi a fost baza de temelie a unei călătorii atât de însemnate”, a mai spus directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Iaşi.
Şi primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj celor prezenţi. „Ar trebui să dăm timpul cu 50 de ani în urmă şi să spunem că a fost un record la căsătorii. Dar 50 de ani de viaţă împreună nu cred că este nici greu, nici uşor, depinde de temperamentul ficăruia dintre parteneri. Nu pot decât să-i felicit, să se bucure de nepoţi, de strănepoţi, să rămână în comunitate, să se implice, şi să ne vedem şi în anii care urmează. Această tradiţie a început de pe vremea domnului primar Constantin Simirad şi mi-a plăcut, aşa că am preluat-o şi eu. Cele 600 de familii care locuiesc împreună de peste 50 de ani sunt un exemplu de statornicie, un bun exemplu pentru cei care se cătătoresc în aceste vremuri şi, de ce nu, un exemplu chiar şi pentru mine. De la aceste cupluri am învăţat că nevoie de răbdare, răbdare şi iar răbdare. Cred că asta le-a trebuit celor care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie, pentru că fluturii din stomac se sting într-un mod firesc, dar cred că înţelepciunea, înţelegerea, răbdarea, respectul şi buna înţelegere sunt ingredientele pentru o căsnicie până la moarte”, a spus primarul Mihai Chirica.
Familiile invitate au participat la o tombolă la care au fost atribuite câte o pereche de verighete din aur oferite de partenerul evenimentului, Coriolan Aur Smarald. După acordarea premiiilor, Fuego a încântat cuplurile de vârstnici cu melodiile sale.
Istoricul Zilei Familiei
Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluția A / RES / 47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
În data de 7 mai 2003, pentru a marca acest eveniment, Consiliul Local al Municipiului Iaşi a adoptat Hotărârea nr. 236 / 2003 prin care hotărăşte acordarea, într-un cadru festiv, a unei diplome de onoare şi a unui premiu fiecărei familii din Iaşi care a împlinit 50 de ani de căsnicie, fondurile necesare fiind alocate de la bugetul local. Laura RADU, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau