Drama unei mame cu cinci copii, victimă a violențelor domestice
Dimensiune font:
De mai bine de un deceniu, o mamă cu cinci copii din județul Iași trăiește un adevărat calvar. În tot acest timp, ea a fost bătută de soț, un individ violent, care consuma zilnic alcool și își descărca nervii pe cei mici, care nu erau lăsați nici măcar să se joace sau să se ducă la școală. După toate momentele de groază prin care a trecut, femeia a găsit puterea de a pleca cu copiii la un centru social din Iași.
„La jumătatea lunii decembrie am ajuns la centru, în urma violenței de acasă, pentru că soțul meu consuma foarte mult alcool. În urmă cu trei - patru ani mă bătea pe mine și făcea scandal, nu avea treabă cu copiii, dar recent a început să îi lovească, să îi fugărească, să îi trimită la muncă”, a declarat femeia.
Din declarațiile victimei, bărbatul s-a schimbat din momentul în care a început să bea. Pe lângă faptul că era agresiv cu familia sa, acesta avea și relații extraconjugale.
„Când l-am cunoscut eu nu era așa. El s-a schimbat după vreo cinci ani de relație, a început să consume mai mult alcool și încet, încet a început să aibă și relații extraconjugale. L-am prins de nenumărate ori cu alte femei. Am încercat să discut el, că avem copiii mari și le este rușine de ceea ce face el, să nu mai consume alcool, să își vadă de treaba lui. Spunea că se liniștește când era treaz, dar după scurt timp o lua de la capăt”, a mărturisit victima.
Momentul critic al acestei familii chinuite a fost la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, când soțul și-a dat întreaga familie afară din casă, iar pe femeie a amenințat-o cu un cuțit.
„A scos copiii afară, m-a strâns de gât și m-a amenințat cu cuțitul. În seara respectivă mi-am luat copii și am plecat. Am chemat și poliția care l-a dus pe soț la Socola, unde a stat internat patru zile. El nu era agresiv doar cu mine, ci și la locul de muncă, iar în sat se lua de oricine. De fiecare dată când consuma alcool devenea foarte agresiv”, a adăugat victima agresiunilor domestice.
A rămas singură cu cei cinci copii
Chiar dacă familia locuia în aceeași curte cu părinții bărbatului, femeia nu a găsit niciodată sprijin din partea lor. Mai mult, chiar, în momentul în care victima a alertat poliția, toți s-ar fi întors împotriva ei.
„Părinții mei mi-au spus de multe ori să plec, să nu mai stau cu el pentru că niciodată nu se va schimba. Ani de zile am locuit în aceeși curte cu soacra mea. Nu am avut niciodată probleme cu ei până de curând, când a fost un scandal monstru. Atunci am plecat acasă. În acel moment, soacra mea nu a mai recunoscut nimic din ceea ce s-a întâmplat și s-a întors împotriva mea”, a mai spus victima.
Acum, femeia își dorește să divorțeze de soț și să câștige custodia celor cinci copii pentru a putea duce o viață normală și liniștită.
Agresiunile domestice, frecvente în județul Iași
Din păcate, numărul cazurilor de violență domestică este mai mare în mediul rural. Puține sunt femeile care au puterea de a cere ajutorul autorităților pentru a scăpa de bătăile soților, deoarece marea majoritate depind financiar de aceștia.
Centrul social pentru ocrotirea femeilor victime ale violenței domestice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași este „colacul de salvare” al acestor femei agresate. În momentul de față, centrul are în grijă aproximativ 15 femei pentru o perioadă de maxim trei luni. Aici, femeile și minorii primesc consiliere psihologică și sprijin material pentru depăși aceste momente grele.
„În Centru se asigură gratuit asistenţa specializată a victimelor violentei în familie, cât şi a copiilor acestora, şi servicii sociale de găzduire pentru o perioadă determinată de timp, până la depăşirea situaţiei de criză, suport social, consiliere psihologică, consultanţă juridică. De asemenea, victimele primesc sprijin în participarea la un curs de formare profesională şi căutarea unui loc de muncă, cât și pentru obţinerea unei locuinţe sociale”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt DGASPC Iași.
Doar anul trecut, peste o mie de cazuri de violență domestică au fost semnalate polițiștilor. „În anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au fost înregistrate 1.439 de sesizări privind fapte de lovire sau alte violențe, în cazul cărora victima și autorul sunt rude”, a declarat Anca Vâjiac, purtător de cuvânt IPJ Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau