Fermierii ieșeni nu mai vor rachete antigrindină!
Dimensiune font:
* luni, câțiva fermieri s-au adunat în faţa punctului de lansare antigrindină din localitatea Maxut, comuna Deleni, solicitând rezolvarea în regim de urgenţă a statutului staţiilor antigrindină şi stabilirea unei proceduri mult mai clare privind folosirea rachetelor de împrăştiere a norilor de furtună* ei cer suspendarea imediată a acestui sistem care, în opinia lor, ar produce secetă prin reducerea cantităților de precipitații în unele zone, punând astfel în pericol recoltele
Fermierii ieșeni s-au alăturat colegilor din țară care, luni, începând cu ora 11, au declanşat un protest spontan, fiind nemulțumiți de modul de funcționare a Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Aceştia s-au adunat în faţa punctului de lansare antigrindină din localitatea Maxut (comuna Deleni), solicitând rezolvarea în regim de urgenţă a statutului staţiilor antigrindină şi stabilirea unei proceduri mult mai clare privind folosirea rachetelor de împrăştiere a norilor de furtună.
Potrivit reprezentanților fermierilor, în ciuda promisiunilor guvernanților, până acum nu a fost luată nicio măsură pentru reglementarea modului de funcţionare a stațiilor antigrindină din ţară.
Fermierii cer suspendarea imediată a acestui sistem care, susțin aceștia, produce secetă prin reducerea cantităților de precipitații în unele zone, punând astfel în pericol recoltele. „Sistemul antigrindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole, a generat o serie de efecte dezastruoase asupra activitățiloe agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri, fermieri din județele Vrancea, Prahova și Iași”, susţin fermierii.
„Ploile sunt din ce în ce mai puține, iar dacă în perioada următoare nu vom acvea precipitații, culturile de toamnă vor fi parțial sau chiar total compromise” - Cristian Stoica, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Iași.
Aceștia îl acuză pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că nu s-a ţinut de promisiunea făcută pe 15 ianuarie, când a declarat că va lua măsuri pentru elaborarea unui studiu de impact care să stabilească efectele pe care rachetele antigrindină le produc asupra mediului. „Protestul de astăzi (luni – n.r.) este un semnal de alarmă, fiindcă am primit multe promisiuni din partea guvernanților, inclusiv din partea ministrului Agriculturii, și până acum nu s-a întâmplat nimic. Începând de astăzi (luni – n.r.) devine funcțional sistemul antigrindină, iar prin protestul pe care noi l-am declanșat am dorit să atragem atenția asupra faptului că în acest moment nu există un arbitru care să spună dacă este suficient să tragem cu rachetele antigrindină sau nu. Ploile sunt din ce în ce mai puține, iar dacă în perioada următoare nu vom acvea precipitații, culturile de toamnă vor fi parțial sau chiar total compromise. Este nevoie acută de apă și pentru culturile pe care le-am semănat în această perioadă”, a declarat Cristian Stoica, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) – filiala Iași.
La rândul său, vicepreşedintele ACCPT Iaşi, Stan Tiberiu Dan, afirmă că intersele fermierilor nu sunt protejate deloc, deşi aceştia au făcut nenumărate demersuri la Ministerul Agriculturii pentru clarificarea acestei situaţii. „Pe 15 ianuarie, ministrul Agriculturii a promis că va emite un Ordin prin care se va reglementa această chestiune. De asemenea, a promis că va fi demarat urgent un studiu de impact, prin care să se stabilească dacă ionii de argint sunt în regulă pentru mediu. Practic, Ordinul care trebuia să fie dat de ministru urma să reglementeze folosirea mult mai strictă a rachetelor antigrindină. Din păcate, niciuna dintre toate aceste promisiuni ale guvernanţilor nu au fost puse în practică, motiv pentru care fermierii au fost nevoiţi să recurgă la această formă de protest”, a transmis Stan Tiberiu Dan. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau