FITPTI 2021 reunește impresionante exclusivități naționale
Dimensiune font:
Pe parcursul a 10 zile (1-10 octombrie), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (ediția a XIV-a) reunește artiști din 11 țări (Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România, Spania), în 20 de locații din oraș și din afara lui, peste 85 de reprezentații (indoor, outdoor, online, în eter) și peste 100 de evenimente (conferințe, lansări de carte, dezbateri, ateliere, expoziții etc.).
„Focusul Artă și tehnologie va urmări câteva dintre liniile de legătură dintre două tipuri de creativitate – scenică și științifică, preocupări estetice pe care pandemia le-a subliniat prin apropierea lor mai accelerată. Dispozitivele electronice, noile forme de agregare culturală, acomodarea spectatorului la ele sunt realități foarte recente pe care le evidențiem prin acest program bogat, variat, în care spectatorul tânăr ca deschidere receptivă va regăsi multe exclusivități naționale. Îndemnul FITPTI este Open new tab, fereastră către viitor!”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, selecționerul FITPTI.
Organizatorul FITPTI este Teatrul Luceafărul din Iași, iar finanțarea este asigurată de Consiliul Județean Iași. Un sprijin important îl asigură parteneri de cursă lungă ai evenimentului Primăria, Centrul Cultural German, autoritățile landului Baden-Württemberg din Germania, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Israel etc.
Așa cum a făcut întotdeauna, Festivalul reunește o serie de exclusivități naționale. Susanne Kennedy (deținătoarea Premiul Europa pentru Teatru, cea mai importantă distincție continentală a artelor scenice) va fi prezentă pentru prima oară în România, numai la FITPTI, prin instalația imersivă I AM (VR) concepută alături de Markus Selg (Germania). Spectatorii vor purta ochelari VR și vor pătrunde într-un univers foarte special, construit pe întrebarea existențială „cine suntem?”.
Cel dintâi spectacol realizat pe un text de teatru scris de un robot (Când un robot scrie o piesă, Praga Cehia) va fi în România numai în FITPTI. Proiectul THEaiTRE marchează împlinirea un veac de când cuvântul robot a fost pus în circulație de dramaturgul Karel Capek, miza fiind acum ca inteligența artificială (IA) să imagineze o lucrare care se pretează la punere în scenă. „Este un demers de pionierat, care va continua încă doi ani pe filiera îmbunătățirii modului în care IA poate fi utilă artei teatrale”, a mai precizat Oltița Cîntec.
Și Improbotics (Canada, Marea Britanie), o improvizație online streaming coordonată de inteligența artificială, va putea fi urmărită numai în festivalul ieșean. Conceptul acestui grup de improvizatori, cercetători ai IA și tehnicieni este să evidențieze modalitățile în care spontaneitatea umană poate conlucra cu cea a unui robot programat în acest sens. Publicul este participativ, propunând online temele de improvizație, într-un demers estetic care reunește prin implicare toate componentele acestui gen atât de popular.
Maura ANGHEL
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau