Iașul neștiut. O călătorie printre tăceri și povești ascunse

5.4-1200x750

Dimensiune font:

| 11-09-2024 07:33

 În inima Iașului, oraș cu o istorie bogată, departe de zgomotul arterelor principale și de tumultul zilnic, există locuri care păstrează o frumusețe aparte, discretă, ascunsă privirii celor grăbiți * străzile înguste, pavate cu piatră veche, clădirile cu fațadele lor tăcute și ușor deteriorate de timp, sunt martorele unor vremuri trecute, pline de povești pe care doar cei atenți la detalii le pot descoperi * aceste locuri ascunse poartă cu ele amintiri și frânturi de viață ce ne aduc mai aproape de esența unui oraș ce pare să respire o istorie vie, dar tăcută

Dacă te plimbi pe străzile Iașului, simți cum fiecare pas te poartă înapoi în timp, într-o epocă în care casele își deschideau porțile pentru a primi oaspeți, iar ferestrele mari, cu cadre din lemn fin lucrat, priveau cu atenție viața care se desfășura în fața lor. Zidurile scorojite și crăpăturile fine din fațade nu sunt semne ale decadenței, ci mărturii ale trecerii timpului, un timp în care poveștile s-au adunat, strat după strat, formând o arhivă tăcută a trecutului.

Fiecare detaliu arhitectural poartă o amprentă personală. Ușile mari, sculptate în lemn masiv, cu ancadramente bogat ornamentate, își păstrează mândria, în ciuda trecerii anilor. Casele, odinioară locuințe ale unor familii înstărite, stau acum liniștite, învăluite de o aură de mister. Grădinile, cândva îngrijite cu atenție, sunt astăzi locuri sălbatice unde natura își reintră în drepturi, acoperind cu iedera groasă treptele și pereții care odinioară găzduiau întâlniri secrete și discuții aprinse.

Istoria acestor locuri nu este una simplă, ci plină de contraste și de întâmplări surprinzătoare. În curțile acestor clădiri, cândva fastuoase, se ascund povești de curaj, trădare, iubire și suferință. Fiecare colț de stradă, fiecare curte închisă, îți șoptește o frântură de istorie, dezvăluindu-ți o lume ascunsă, dar profund vie.

În cartierul Buneivestiri, ale cărui case sunt, fiecare, o pagină de cultură românească - doar nu degeaba e străbătut de strada numită cândva Română, astăzi Lascăr Catargi -, se află o străduță numită Theodor Pallady. Aparent fără rost, de vreme ce vestitul pictor, prieten al lui Matisse, a locuit mai mult la Paris și, la Iași, pe dealul bucolic al Buciumului. „Puțină lume, însă, știe că, pe această stradelă, șade o casă mare și galbenă, corabie neclintită de furtunile vremilor, care a aparținut bunicului impunător al lui Theodor, alintat Toto. Asprul, dominatorul și veșnic nemulțumitul Toderaș Pallady. Casa, neschimbată, așa cum ni se-arată în desenul pe care i-l va face mai târziu pictorul, are unele dintre cele mai frumoase mascaroane din oraș. Splendidele capete apotropaice, așezate deasupra ferestrelor, își joacă de mai bine de un secol rolul de barieră împotriva blestemelor și nenorocului”, ne spune Sorina Dănăilă, un îndrăgit povestitor urban de la care am aflat tainele multor străzi.

Spre exemplu, știați că în curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, pe clădirea actualului cămin al școlii, fostă casă a lui Neculai Culianu, unul dintre întemeietorii, în chiar localurile de azi ale liceului, al vestitelor Institute Unite, se înalță un straniu foișor, pe care aproape că nimeni nu-l mai vede și despre a cărui trebuință cine să mai știe? „Acolo papa Culianu își instalase nici mai mult nici mai puțin decât luneta de scrutat cerul înstelat al nopții. Că doar nu degeaba era profesor de astronomie la Universitate, după ce, făcându-și studiile la Paris, îi prezentase, tânăr înflăcărat, Observatorul din Paris înseși împărătesei Franței - Eugenia de Montijo. Un mic observator astronomic pe o clădire școlară... ce poate fi mai original?”, a continuat Sorina Dănăilă poveștile neștiute ale Iașului.

 Multe case din oraș au acoperișuri extrem de particulare, cu streșini de o frumusețe sveltă, susținute în elanul lor către în afară de bârne ce depășesc fațada și între care se nasc firide elegante. Cele mai strălucitoare, însă, și colorate streșini și firide sunt cele de pe fațada Colegiului Național. „Pentru a le vedea, nu trebuie decât să ridicăm privirea. Pe un fond verde turcoaz, ni se înfățișează atunci un șir lung de mici fresce înflorate, zugrăvite cu măiestria filigranului în fiecare spațiu creat între doua streșini. Un buchet ca o ghirlandă eternă, care înveselește neașteptat fațada sobră, de cărămidă roșiatică, a acestui emblematic loc de înaltă învățătură”, a zâmbit povestitorul urban.

Tainele din colțurile tăcute ale orașului

Eiii, dar ce ați spune dacă ați fi invitați să cunoașteți cel mai misterios loc din Iași? Un mic tronson al străzii Cuza-Vodă, cuprins între Piața Selectului și Piața Filarmonicii? „Aici, în ciuda degradării și ruinei, așteaptă să fie văzute unele dintre elementele cele mai enigmatice ale orașului. Capete de zeități ce par a fi fost tăiate de două amazoane cu sabia în mână, așezate în firidele unor frontoane ce sunt doar o scenă și-un decor. Porți de intrare al căror metal e meșteșugit în cel mai autentic stil Art Nouveau. Deasupra lor se deschid uriașe cochilii Saint-Jacques, cu inițiale sibilinice înscrise în căușul lor. Și-apoi, multe căști înaripate și caducee care străpung chiar și stupi ai unor albine harnice și devotate. Câțiva metri, dar plini de semne de întrebare și de povești pe care tramvaiul ni le toarce cu bunăvoință”, ne-a dezvăluit taina Sorina Dănăilă.

Și dacă suntem pe strada Cuza-Vodă, cât mai este până la Mânăstirea Trei Ierarhi, un giuvaer în sine, încastrat în minunate brâie de piatră care-i dau castitatea și strălucirea de mireasă a lui Dumnezeu. Înăuntru, în lumina de miere topită care te învăluie misterios, câteva detalii surprinzătoare. Un iconostas unic, aurit, plin de simboluri mistice, țesute printre liane și vrejuri Art Nouveau. Un mobilier de-o eleganță austeră, dar plin de materiale prețioase și insolite - jad, fildeș, sidef, citrin, email. Și, plutind parcă în razele soarelui care se intersectează la o anumită oră din zi, un policandru maiestuos, de care atârnă, lucru incredibil, imense ouă de struț. „Ce să fi avut în minte, oare, Vasile Lupu când a hotărât această extravaganță pentru biserica sufletului lui? E sigur că el, noul Basileu de la Iași, nu putea face altfel decât să-și ia drept model pe sfânta sfintelor și minunea minunilor, nimeni alta decât Hagia Sofia constantinopolitană. Căci numai acolo mai văzuse el un candelabru cu ouă de struț, mărturisitoare ale magnificenței împărătești”, a mai destăinuit povestitorul urban. La Iași ca la Constantinopol... la o vreme de aur a capitalei Moldovei.

Priviți hornurile și așteptați să iasă djinnul celor 1001 de nopți”

Pe măsură ce călătoria a continuat pe străzile Iașului, Sorina a ridicat de multe ori ochii, căutând cu privirea hornurile de pe case, de care mereu a fost fascinată. „Oriunde aș merge, ridic privirea și-mi imaginez focul din cămin a cărui căldură deseneaza cu litere de fum poveștile ce se deapănă la gura sobei. La Iași, două rânduri de hornuri mă uimesc mereu. Ele dau măsura trecerii timpului și a evoluției influențelor. Primul rând de hornuri șade pe Baia Turcească, nou restaurată. Atât de stranii, cu forma lor de minaret cu marginile trențuite, ele vorbesc nesmintit despre Ulița feredeielor de altădată, cu băile calde și reci, cu băieșii pricepuți la bătăi cu măturica și la frământat mușchii încordați, cu aerul bezmetic de vremi fanariote, pierdute în aburul hammamurilor și al narghilelor. Priviți hornurile și așteptați să iasă djinnul celor 1001 de nopți. La câțiva pași, doar, în atât de franțuzitul Palat roznovenesc, un alt fel de hornuri, masive și largi, amintesc de cum boierimea fanariotă a trecut, cu greu și cu nostalgie, la obiceiurile occidentale, dând sobele pe șemineele deschise, generoase, încălzind altfel spații mai largi și mai luminoase, cu ferestre înalte ca niște golfuri săpate în zidurile casei și îndreptate către talazurile străzii. Ridicați privirea și vedeți cum pe horn se strecoară fumul fin de țigară al bonjuriștilor pedanți. Căci hornurile vorbesc la înălțime despre tainele caselor, șoptind povești despre mersul lumii...”, a mai spus povestitorul urban, cu gândul la alte călătorii pe alte ulițe neștiute ale Iașului.

Plimbarea prin aceste locuri este o călătorie interioară, o întâlnire cu trecutul uitat, dar încă vibrant. Atmosfera de liniște și melancolie te învăluie, iar zgomotul lumii moderne dispare, lăsând loc unei tăceri pline de sens. Aici, istoria nu este doar o succesiune de date și evenimente, ci o experiență personală, aproape tactilă, pe care o simți în aerul greu, în piatra veche, în arborii bătrâni care păstrează tăcută amintirea unor vremuri apuse.

Maura ANGHEL

 

Aceste străzi ascunse ne reamintesc că istoria unui oraș nu este doar în monumentele sale mari și bine cunoscute, ci și în locurile umile, departe de ochii mulțimii, în colțurile tăcute unde timpul pare să fi rămas în loc. Explorarea acestor spații este o redescoperire a sufletului orașului, o invitație de a privi mai profund, dincolo de suprafață, și de a descoperi frumusețea fragilă și misterioasă a unor povești nespuse.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Spărgătorul a ţâşnit din W.C., apoi a furat bomboanele şi parfumurile victimei
14/01/2025 23:59

 Intra pe geam, ţaşnea din W.C., pătrundea in celelalte incăperi, inşfăca la repezeală ce-i pica la indemană, lucruri de volum mic, să incapă uşor in buzunare, să nu bată la ochi, apoi ieşea ...

Un ieşean a devastat barul şi l-a bătut pe barman. A fost nemulţumit de whisky
14/01/2025 23:58

 De ziua lui, Claudiu C. şi-a invitat fratele şi un prieten pentru a petrece la un local din Copou, unul cu program de noapte. S-au aşezat la o masă din dreapta barului şi au comandat trei pahare de w ...

Un ieşean a luat câţiva pari în cap și s-a ales cu 25.000 lei
14/01/2025 23:57

 Florin C. din Bosia a zăcut in spital o lună şi jumătate, după ce a fost bătut zdravăn de doi consăteni de-ai săi, Eugen G. şi Marian C. Seara, puţin inainte de a se lăsa intunericul, chiar in ...

Hoţ dovedit, prins în flagrant, apoi achitat!
14/01/2025 23:56

 Fapta care a făcut obiectul acestui dosar s-a petrecut pe 9 noiembrie 2020, cand Dumitru G. a intrat intr-un magazin Lidl, şi-a indesat in buzunare mai multe poduse alimentare, in valoare totală de 135 ...

Gripa a băgat în spital peste o sută de ieșeni în câteva zile!
14/01/2025 21:34

* in săptămana 6 - 12 ianuarie au fost raportate 375 internări, reprezentand 7,95 % din numărul total de cazuri de infectii respiratorii acute, cu 59 mai multe fată de saptămana anterioară * incidenta ce ...

Mai bine de jumătate dintre contribuabilii municipalității își plătesc taxele cash
14/01/2025 21:32

* incasările realizate anul trecut la principalele impozite si taxe locale, in cuantum de 1.453.525.860 lei, au fost mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioadă a anului 2023, cu exceptia cotelor si ...

Adolescenții ieșeni nu sunt pregătiți de Bacalaureat. Mii de note între 1 și 2,99, la simularea examenului
14/01/2025 21:30

La simularea examenului de Bacalaureat organizată de ISJ Iaşi in ultima lună a anului trecut, prezenţa elevilor ieşeni a fost mai scăzută comparativ cu simularea din 2024. Procentul de promovare este sub ...

Dezastru la simularea Evaluării Naționale, în județ - Opt din zece elevi au luat note sub 5 la Matematică!
14/01/2025 21:28

La simularea Evaluării Naţionale organizată in luna decembrie de Inspectoratul Şcolar Judetean Iasi, 80,3% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural au luat note sub 5 la Matematică, iar 54% dintre ...

„Tinerii simt că literatura este o poveste vie care se scrie cu ei și despre ei și asta îi deschide ca oameni”
14/01/2025 20:51

Ce moment mai bun decat Ziua Culturii Nationale, in care il celebrăm pe inegalabilul Mihai Eminescu, puteam alege pentru un dialog despre literatură? Într-o astfel de zi, interviul cu Lavinia Ungureanu, ...

  Luxul accesibil. Magazinele second-hand premium schimbă piața modei din Iași
14/01/2025 17:07

În ultimii ani, magazinele second-hand de lux au inceput să ocupe un loc important in peisajul urban al Iasului. Spatii elegante, cu un aer sofisticat, pun la dispozitia clientilor piese semnate de desig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei