Iaşul va avea cel mai mare pietonal din România
Dimensiune font:
Municipalitatea își propune crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre strada Alexandru Lăpuşeanu, prin Piaţa Unirii, urmând bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pe întreaga sa lungime, traversând strada Anastasie Panu şi având ca punct terminus Piaţa Palatului Culturii * primarul Mihai Chiricva spune că va fi cel mare pietonal din România atât timp cât suprafaţa amintită depăşeşte opt hectare
Până pe 22 august 2022 Primăria Municipiului Iași așteaptă oferte la o licitație pentru proiectarea și execuția unui pasaj subteran, rutier și cu linii de tramvai, în vederea fluidizării traficului între strada Anastasie Panu și strada Palat și crearea unui aliniament continuu de promenadă (pietonal) dinspre Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt către Palatul Culturii. Prevederea financiară a procedurii este de 23.974.949,45 lei, fără TVA, respectiv 28.530.189,85 lei, cu TVA (circa 5,77 milioane euro). „Noile tendințe de mobilitate urbană la nivel european pun accent pe soluțiile alternative la transportul clasic (cu autoturismul sau cu mijloacele de transport public), încurajând circulația cu mijloace de transport electrice, cu biciclete, trotinete și, mai ales, mersul pe jos. Pe de altă parte, zilele în care pietonalul Ștefan cel Mare este extins pentru a găzdui diverse evenimente arată că ieșenii își doresc zone fără mașini, în care să se plimbe și să se relaxeze. De asemenea, Piața Palatului Culturii a devenit spațiul preferat pentru concerte și spectacole. Nu în cele din urmă, eliminând circulația din fața Palatului Culturii, vom asigura o mai bună vizibilitate și accesibilitate atât pentru monumentul - simbol al orașului nostru, cât și pentru Casa Dosoftei și Biserica Nicolae Domnesc”, a argumentat primarul Mihai Chirica.
Pietonal Lăpuşneanu – Palatul Culturii
Municipalitatea își propune crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre strada Alexandru Lăpuşeanu, prin Piaţa Unirii, urmând bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pe întreaga sa lungime, traversând strada Anastasie Panu şi având ca punct terminus Piaţa Palatului Culturii sau chiar Ansamblul Palas. Pentru aceasta este nevoie de anularea intersecţiei semaforizate, inclusiv a trecerii pentru pietoni de pe strada Anastasie Panu, la nivelul Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi mutarea traficului auto în subteran. De asemenea, se urmărește anularea căii duble de rulare a tramvaielor pe direcţia strada Anastasie Panu – strada Palat, între Casa Dosoftei şi Biserica Nicolae Domnesc, şi mutarea liniilor de tramvai în subteran, în interiorul pasajului, pe acelaşi aliniament cu benzile dedicate traficului auto.
Pasajul subteran va avea patru benzi, cu două benzi pe sens, incluzând și noua cale dublă de rulare pentru transportul public cu tramvaiul. Liniile de tramvai vor fi amplasate pe benzile de la axul drumului. Pasajul va fi realizat dintr-o structură casetată cu o lungime de 70 de metri și o deschidere de 15 metri. Pasajul va avea o rampă de intrare pe strada Anastasie Panu, cu o lungime de 120 de metri, și o rampă de ieșire pe strada Palat, cu lungimea de 150 de metri.
Dispare şi parcarea de la Palatul CUlturii
Odată cu construirea pasajului subteran se va lua în calcul, printre altele, eliminarea locurilor de parcare şi implicit a traficului auto de pe esplanada Palatului Culturii, în contextul în care întreaga piaţă va fi reamenajată, precum şi extinderea Ansamblului Palas în zona Sfântul Andrei - Splai Bahlui.
Studiul de fezabilitate aferent pasajului subteran a fost realizat în cursul anului trecut de SC Profesional Acquisitions Consulting Company SRL, iar indicatorii tehnico – economici, devizul general și valoarea totală a investiției au fost aprobate în ședința Consiliului Local din 26 noiembrie 2021. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau