Ieșenii, adepții țigărilor electronice. Cât de dăunătoare sunt, în realitate, aceste gadgeturi?
Dimensiune font:
* „Pe o scară a periculozității, cele mai nocive sunt țigările clasice, în funcție de conținutul de nicotină. Și cei care fumează pipă inhalează acel fum, dar ei sunt predispuși mai ales la cancer de buză. Apoi, vin aceste țigări moderne, care sunt și ele periculoase. Există riscul de apariție a cancerului de laringe, în special din cauza nicotinei, dar și a substanțelor pe care le conțin țigările electronice”, susține prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL
În ultimii ani, foarte multe persoane au început să înlocuiască țigările clasice cu noile gadgeturi pentru fumat, care reușesc să câștige foarte mult teren în rândul fumătorilor. Acest lucru se întâmplă și la nivelul Iașului, mai ales în rândul tinerilor, care sunt atrași de arome dar și de culorile frumoase ale acestor dispozitive.
Medicii susțin că orice formă a fumatului este extrem de dăunătoare pentru organismul uman și că persoanele care au acest viciu se supun unor riscuri imense.
„În primul rând, trebuie să spunem că nu există noțiunea de fumat sănătos. Fumatul nu are niciodată efecte pozitive, bune, asupra organismului uman. Este adevărat, aceste țigări electronice nu sunt la fel de dăunătoare ca țigările clasice, dar esența rămâne. Toxinele conținute de țigară tot sunt inhalate. Pe o scară a periculozității, cele mai nocive sunt țigările clasice, în funcție de conținutul de nicotină. Și cei care fumează pipă inhalează acel fum, dar ei sunt predispuși mai ales la cancer de buză. Apoi, vin aceste țigări moderne, care sunt și ele periculoase. Există riscul de apariție a cancerului de laringe, în special din cauza nicotinei dar și a substanțelor pe care le conțin țigările electronice. Fumatul este prima cauză a apariției cancerului de laringe”, a precizat prof. dr. Dan Mârțu, medic primar ORL.
E bine ca țigările clasice să fie înlocuite cu cele electronice?
Chiar dacă și țigările electronice sunt toxice pentru organism, medicii susțin că sunt mai puțin dăunătoare decât cele clasice. Astfel, persoanele care doresc să se lase de fumat ar putea opta pentru această variantă, chiar dacă nu este cea mai sănătoasă. Totodată, specialiștii mai declară că ar fi indicat ca acest viciu să fie tăiat de rădăcină, nu continuat sub diferite forme. „Este o îmbunătățire dacă încercăm să înlocuim țigările clasice cu aceste dispozitive pentru fumat, în cazul în care nu putem să renunțăm de tot la acest viciu. Putem opta pentru această variantă, deoarece conținutul toxic dintr-o țigară electronică este mai mic decât dintr-o țigară clasică”, a adăugat prof. dr. Dan Mârțu. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau