Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
Dimensiune font:
Dumitru Bighiu este preot militar în cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a însemnat trimiterea în Kosovo.
Ofiţerul superior a plecat spre destinaţie pe data de 29 aprilie 2024, cu un avion militar, având de îndeplinit o misiune canonică. Preotul în sutană kaki va contribui la a aduce o parte din bucuria Sărbătorilor pascale în rândul soldaţilor români, care menţin pacea în interminabilul conflict din Balcani.
„Am primit misiunea de a asigura asistenţă religioasă militarilor români care se află în misiune de menţinere a păcii în Balcanii de Vest. E vorba de toate slujbele din rânduiala liturgică pentru Paşti. E pentru prima din momentul în care am îmbrăcat sutana preoţescă când petrec sărbătorile departe de familie, care m-a înţeles că e o misiune ce mi-am asumat-o“, a spus preotul militar.
Este căsătorit de 23 de ani şi are doi copii, o fată studentă la Medicină şi un băiat în clasa a III-a. A destăinuit că a ajunge preot militar a fost o provocare, după ce, timp de peste 13 ani a fost paroh în satul natal, la Ion Creangă, judeţul Neamţ.
În urmă cu doi ani a fost scos la concurs un post de preot militar în Garnizona Roman, s-a înscris şi a promovat examenul. Şi a constatat că are un cu totul alt statul, unul mai puţin comod decât cel din viaţa civilă, pentru că în calitate de militar este obligat să se supună altor rigori de când trăieşte în milocul celor îmbrăcaţi în haina militară.
„Am învăţat să-i înţeleg însoţindu-i în misiuni, la ceremonii militare, aşa încât acum mi-au devenit prieteni. Am înţeles şi rostul actualei misiuni, de a merge şi într-un teatru de război. Misiunea preotului militar este de a fi suport moral luptătorilor români“, a mai afirmat părintele Dumitru Bighiu, care va sta în Kosovo până pe 15 mai.
Recent, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie), cadrele de la Baza Logistică 3 Zargidava au avut o altă misiune de „suflet“. Tuturor celor 62 de foşti soldaţi cu acest statut care mai trăiesc în judeţul Neamţ le-au fost oferite pachete-cadou pentru a aduce în sufletul acestora un strop de bucurie şi un semn că nu au fost uitaţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau