Magistraţii ieșeni au pronunţat trei sentinţe dure, în cazuri de omor

1tribunal

Dimensiune font:

| 01-07-2024 08:50

* o femeie şi-a înjughiat mortal soţul, după 32 de ani de căsnicie * cei doi se băteau frecvent * el dădea cu parul, ea se apăra cu ce apuca * doi fraţi, însoţiţi de fiul unuia dintre ei, au năvălit în casa unui consătean, vechi duşman de-al lor, au dat cu parii în el până ce l-au omorât * doar un cap în gură i-a dat tovarăşului de pahar şi a fost cât pe ce să-l trimită pe lumea cealaltă.

În cursul zilelor de joi şi vineri, magistraţii de la Tribunalul Iaşi s-au pronunţat în trei dosare ce conţineau acuzaţii foarte grave, două de omor şi una de tentativă la omor, în acest ultim caz, făptuitorul având un noroc chior, victima supravieţuind miraculos.

Fiul lor trebuia să stea cu ochii pe ei și să-i despartă la timp

Maria A. din Bărbăteşti, comuna Cucuteni, era căsătorită de 32 de ani cu Vasile. Un mariaj care, în ultimii ani, a fost unul cu năbădăi, presărat cu multe conflicte fizice între soţi. Femeia, total analfabetă, era casnică, avea grijă doar să ţină gospodăria. Şi, evident, să gătească. Pentru ei, dar şi pentru fiul lor cel mic, care locuieşte în aceeaşi casă.

Cum am menţionat mai sus, armonia cuplului s-a dus pe copcă de ceva vreme. Vasile venea obosit de la muncă, nu înainte de a se opri pe la birtul din sat şi găsea pricină de scandal din aproape orice nimic. Se ajungea rapid la violenţe fizice, mai întâi un schimb de pumni, apoi şi intrau în rol armele gospodăreşti. El, cu parul. Ea, cu cuţitul. Drept urmare, fiul lor trebuia să stea cu ochii pe ei mai ceva ca pe butelie şi să-i despartă la timp, înainte de a se produce o grozăvie. Din păcate, în după-amiaza de 8 septembrie 2022, tânărul n-a mai fost pe fază, ca să-i despartă la timp şi s-a produs tragedia.

În cursul dimineţii, femeia a luat o maşină de ocazie şi s-a dus la Târgu Frumos pentru a face cumpărături, revenind acasă în jurul prânzului. Vasile avea zi liberă, aşa că a îngrijit animalele din gospodărie, le-a dat mâncare, fiul lor fiind în ziua sa liberă de la muncă. În jurul orei 13.00, a ieşit la fotbal, acasă nu avea ce să muncească, fiind zi de mare sărbătoare, Sfânta Maria.

Ziua începuse bine. S-a terminat prost.

După fotbal, bărbatul s-a oprit la o bere cu prietenii, iar pe la ora 17.00 a ajuns acasă. Maria îl aştepta destul de nervoasă, urma să meargă la vecinii lor de peste drum, pentru a sărbători împreună onomastica gazdei. Au stat acolo mai bine de două ore, răstimp în care au băut din belşug. S-au întors acasă veseli şi au pus muzică. Numai că Vasile n-avea chef nici de audiţii, nici de dans. S-a dus în dormitor, s-a aşezat pe pat şi s-a uitat la televizor până ce a adormit. Femeia a mai trebăluit până pe la 21.00, apoi a mers şi ea la somn, dar în altă cameră.

La o bucată de noapte, Vasile s-a trezit şi s-a dus în odaia unde dormea Maria. Avea chef de harţă, reproşând consoartei că nu face treabă aşa cum ar trebui. Nevastă-sa a răspuns cu aceeaşi monedă. Nervos, bărbatul a pus mâna pe o rangă, lovind-o cu ea pe femeie în zona feţei.

Ea a încercat să scape cu fuga, refugiindu-se pe terasă. El a ajuns-o, la început n-a lovit-o, doar a acuzat-o de infidelitate. Maria i-a arătat cotul. Vasile n-a suportat sfidarea, a pus mâna pe un băţ, a trântit-o pe femeie la podea, i-a pus genunchiul pe piept şi a încercat s-o lovească, dar a fost împiedicat de intervenţia fiului, care i-a despărţit.

Vasile s-a dus în casă şi s-a culcat. Maria a mai rămas câteva minute pe terasă, vorbind singură, apoi a intrat şi ea. A luat un cuţit din bucătărie, a intrat peste soţul ei şi l-a înjunghiat în piept. Omul a murit înainte de sosirea ambulanţei.

Pentru fapta ei, Maria a primit o condamnare la 9 ani de închisoare.

L-au scos afară din casă şi au bătut la el ca la fasole

Între Gheorghe R. (54 de ani) şi fraţii Acatrinii din Boureni, comuna Moţca, exista o stare conflictuală mai veche, aceştia avându-l la index pe consăteanul lor, după ce el chemase de câteva ori poliţia pentru aplanarea unor scandaluri.

Cei din familia Acatrinii sunt trei: Claudiu (39 de ani), Samuel (20 de ani) şi un copil în etate de doar 12 ani. Toţi trei aveau să fie participanţi activi la omorul din seara de 28 iulie 2023. În ziua menţionată, Claudiu tocmai se întorsese acasă, el fiind proaspăt angajat al unei firme de construcţii din Mureş. În cursul dimineţii, s-a „cinstit” împreună cu Samuel, apoi, după-amiază, au ieşit cu bicicletele la plimbare.

Gheorghe, împreună cu fraţii şi cumnata sa, culegea prune în grădină. Claudiu i-a văzut, s-a oprit şi le-a strigat din drum: .„Să vă faceţi sicrie!”. După care, a luat câteva pietre de pe jos şi le-a aruncat în direcţia vechiului duşman. Acesta i-a zis să înceteze, că, altfel, mai cheamă o dată poliţia.

Claudiu nu s-a oprit, dar Gheorghe n-a mai sunat la 112, ci a preferat să scoată un spray lacrimogen, să vină la gard şi să pulverizeze un jet în direcţia celui din drum. Afectat de jet, Claudiu a abandonat bicicleta şi s-a întors pe jos acasă. Nu înainte de a-l ameninţa pe Gheorghe că se va întoarce împreună cu fraţii săi şi-l va omorî. S-a ţinut de cuvânt.

După doar câteva minute, a revenit, fiind însoţit de Samuel şi de puştan. Toţi erau înarmaţi cu pari. Au sărit gardul, au spart uşa de la intrare, l-au scos afară pe Gheorghe, l-au dus în spatele casei, acolo începând să bată în el ca la fasole. L-au lăsat zăcând într-o baltă de sânge şi au plecat spre casa lor. Nu înainte ca Claudiu să spargă cu parul camera de supraveghere din zonă. Spera că va şterge, astfel, orice dovadă a agresiunii comise. Nu i-a folosit la nimic.

Victima a ajuns la Paşcani, la spital, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă. Din păcate, au apărut nişte complicaţii, starea de sănătate s-a degradat treptat în următoarele două săptămâni, Gheorghe decedând în data de 10 august.

În urma acestei crime, Claudiu a primit 11 ani şi trei luni, Samuel s-a ales cu o condamnare similară, singurul care a scăpat fiind mezinul. La vârsta sa, nu răspunde penal.

 

 

La beţie, i s-a năzărit că oaspetele i-ar fi furat, cânvda, banii şi telefonul

Gheorghe G. şi Cristian I. din Cîrjoaia, comuna Cotnari au sărbătorit cam atipic Revelionul 2022/2023, petrecerea încheindu-se tragic. Cei doi au început cheful la un consătean, au stat acolo până pe la ora 23.00, când gazda le-a cerut să plece, deoarece vrea să se odihnească.

Pentru Gheorghe şi Cristian era prea devreme ca să meargă la somn, încă nu venise momentul pentru a ciocni şampania. Primul l-a invitat la el acasă pe cel de-al doilea, S-au oprit în bucătărie, s-au aşezat pe câte un scaun, amândoi fiind cu spatele la sobă. Au continuat să bea, căldura i-a moleşit şi i-a luat de cap mult mai repede decât s-ar fi aşteptat.

Imediat după intrarea în noul an, fiind mai mult decât „pilit”, lui Gheorghe i s-a năzărit că oaspetele său i-ar fi furat, cândva, 800 lei şi telefonul mobil. S-a ridicat de pe scaun, l-a apucat pe Cristian cu mâinile de umeri, l-a ridicat, apoi i-a dat un cap în gură. Atât de tare, încât oaspetele s-a prăbuşit la podea. În cădere, s-a mai lovit şi de plita de la sobă. Nu mai mişca.

Gazda s-a panicat, a sunat la 112, ambulanţa a venit în timp util, Cristian a ajuns la spitalul din Hârlău, unde a fost operat de urgenţă. A avut mult mai mult noroc decât cel din Boureni (despre care am scris ceva mai sus), scăpând cu viaţă.

Nu şi Gheorghe, care a fost judecat pentru tentativă la omor, primind opt ani şi şase luni. Claudiu CONSTANTIN

 

***

În total, în cele trei dosare, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au dat condamnări de 40 de ani închisoare.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALERTĂ - ANM a emis Cod Roșu de furtuni extrem de puternice
02/07/2024 15:47

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis Cod Rosu de furtuni in judetul Suceava. In mai multe localităti din Suceava se anuntă grindină de medii si mari dimensiuni, vijelie puternică, averse to ...

Invitați de excepție la premiera spectacolului „Fluturi, fluturi...
02/07/2024 14:45

Invitati de exceptie la premiera spectacolului „Fluturi, fluturi..." Vineri, 12 iulie, de la ora 19.00, la Sala Unirii, Ateneul National din Iasi va prezenta premiera spectacolului de teatru Fl ...

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
02/07/2024 12:28

În anul 2024, prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători, organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Emines ...

Prima promoție de actori ieșeni, la ceas aniversar
02/07/2024 11:32

  La Universitatea Natională de Arte „George Enescu” din Iasi, intalnirea primei generatii de absolventi ai Facultătii de Teatru. În urmă cu 30 ani, ei au finalizat studiile la De ...

„Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii”, expoziție la Palatul Culturii
02/07/2024 10:08

Expozitia „Leonardo da Vinci – Inventiile unui geniu al Renasterii” va mai putea fi vizitată la Iasi pană pe 31 Iulie la Muzeul Etnografic al Moldovei (din cadrul Palatului Culturii). &Ici ...

A fost semnat contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare de la Colegiul Pedagogic!
02/07/2024 08:35

* investitia se ridică la 162,5 milioane de lei si va fi implementată prin intermediul Programului National „Scoli Sigure si Sănătoase” al Guvernului Romaniei, de consolidare si reabilitate a im ...

Durata întreruperilor în furnizarea energiei electrice s-a redus, la Iași, cu 80%
02/07/2024 08:30

* rapoartele ANRE mentionează faptul că in 2014 durata intreruperilor era 382,4 minute la nivelul judetului Iasi, respectiv 114 minute la nivelul municipiului, iar in 2023  durata a fost redusă cu 80%, ...

Noi reguli de eliberare a pașaportului simplu temporar
02/07/2024 08:21

Odată cu intrarea in vigoare, pe 3 iulie 2024, a noilor modificări aduse la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetătenilor romani in străinătate, prin care au fost revizuite conditiile ...

Autoritățile vor să evite separarea de familie a peste 250 de copii din municipiul Iași
02/07/2024 08:12

* Proiectul „Acasă in sigurantă – interventii specifice pntru reducerea riscului de separare a copilului in familie” urmează să fie depus spre finantare in cadrul apelului „Servicii ...

Intrarea la muzeele ieșene, gratuită!
02/07/2024 07:57

Ieşenii si turistii aflati in vizită in capitala Moldovei au posibilitatea de a vizita gratuit marti, 2 iulie, unităţile aflate in subordinea Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR), in cadrul proiec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei