Memoria exilului românesc trece în patrimoniul UAIC!

1freiburg2
1freiburg1
1freiburg3
1freiburg4

Dimensiune font:

| 21-01-2023 10:08

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a preluat Biblioteca Română din Freiburg, una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii ale exilului românesc * UAIC va gestiona acest poatrimoniu alături de Academia Română, filiala Iași * planurile UAIC, dezvăluite de rectorul său, prof.univ.dr Tudorel Toader, sunt legate de conservarea patrimoniului prestigioasei biblioteci, de selectare, de ordonare a arhivei, de digitalizare, pentru a o face accesibilă din orice colț al lumii

Fidelă principiilor de cultivare, dezvoltare și transmitere a valorilor naționale către românii de pretutindeni și nu numai, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit ceea ce pentru mulți dintre intelectualii români pare încă de domeniu imposibilului: preluarea Bibliotecii de la Freiburg, loc consacrat al memoriei exilului românesc, simbol al rezistenţei culturii naționale.

Recuperarea valorilor naționale s-a înscris de multă vreme între preocupările dominante ale conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima universitate modernă a României, iar eforturile în acest sens s-au concretizat, la sfârșitul anului 2022, prin cea mai importantă mutare realizată în sfera culturală, în ultimii ani. UAIC a preluat Biblioteca Română de la Freiburg, loc al memoriei exilului românesc.

 „Stabilitatea și viitorul acestui edificiu cultural sunt foarte importante pentru noi și ne vom strădui în acest sens” - prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul UAIC 

Pentru aceasta, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof.univ. dr Tudorel Toader, alături de prof.univ. dr Ionel Mangalagiu, prorector, și de academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, s-au deplasat la Freiburg, la finalul lunii decembrie 2022, unde, au avut o întrevedere cu secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, și Mihai Neagu Basarab, directorul Bibliotecii Române din Freiburg.

La sediul Bibliotecii, aceștia s-au întâlnit și cu membri ai diasporei academice, profesori universitari, cercetători, oameni de cultură, doctori în științe, precum și cu reprezentați ai mediului asociativ românesc. „Am știut că aici există un depozit de cultură, de educație, de istorie, știință și am convenit, împreună, să punem în valoare acest fond documentar, o lucrare cu adevărat necesară. Inițial, s-a discutat posibilitatea de a prelua doar jumătate din patrimoniul Bibliotecii, iar cealaltă jumătate să revină Universității din Freiburg. Apoi, ni s-a propus să preluăm noi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, totul, însă am susținut posibilitatea ca jumătate din patrimoniu să revină Academiei Române, prin filiala sa de la Iași. Aceasta, din dorința de a asigura stabilitate și continuitate, de a păstra identitatea acestui obiectiv, pentru ca Biblioteca să aibă doi poli de susținere, doi piloni de spijin”, a mărturisit prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Costurile necesdare lucrărilor de modernizare a Bibliotecii vor fi suportate de la bugetul de stat. „Domnul secretar de stat Gheorghe Florin Cârciu a înțeles importanța acestui demers și a garantat că toate cheltuielile necesare modernizării Bibliotecii vor fi suportate integral de la bugetul de stat, prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pe care-l reprezintă. Noi nu vom lua fondul de carte de acolo, biblioteca își va păstra funcția, va rămâne acolo, își va păstra statutul pe care-l are, de bibliotecă publică. Există spații de cazare de care tinerii doctoranzi, cercetători se vor putea folosi în procesele de studiu, de documentare”, a precizat rectorul UAIC.

Pentru început, planurile UAIC sunt legate de conservarea patrimoniului prestigioasei biblioteci, de selectare, de ordonare a arhivei, de digitalizare. „Dorim ca Biblioteca să devină accesibilă și celor care nu au șansa de a veni la Freiburg pentru a se documenta în formula clasică, prin plăcerea aceea de a răsfoi fila de carte. Dacă partea fizică a fondului documentar este conservată, iar partea electronică va facilita accesul de oriunde din lume, înseamnă că ne putem aduce și noi o minimă contribuție la perenitatea acestei instituții”, a adăugat rectorul UAIC, prof.univ.dr Tudorel Toader.

Conform declarațiilor rectorului UAIC, se lucrează la documentele predării patrimoniulu, la clarificarea problemei din perspectivă juridică, „deoarece Universitatea nu poate să angajeze nicio cheltuială dacă nu are un drept juridic, indiferent de forma acestuia”. „Vom găsi, cu siguranță, formatul juridic necesar, cu clauzele pe care donatorii le vor evoca, pentru că dorința exprimată de ambele părți este aceea ca Biblioteca să rămână în Freiburg, cu fondul documentar, cu informațiile accesibile, iar doritorii, cercetătorii, specialiștii din diferite domenii să vină, să se documenteze, să publice, să pună în valoare acest fond documentar. Stabilitatea și viitorul acestui edificiu cultural sunt foarte importante pentru noi și ne vom strădui în acest sens”, a adăugat prof.univ.dr Tudorel Toader.

După redactarea documentelor de transfer a proprietății către UAIC și Academia Română, filiala Iași, UAIC a decis să angajeze specialiștii necesari pentru a face „ordine” în bibliotecă, prin digitalizare, transfer în online, astfel încât accesul la bibliotecă să-l aibă oricine, din orice parte a lumii.

Manuscrisele lui Eminescu, Alecsandri, Rebreanu, Eliade, Enescu…

Înființată la 1 mai 1949, din iniţiativa lui Virgil Mihăilescu, fost bibliotecar al Academiei Române, şi a unui grup de români din afara granițelor țării, ca spațiu de rezistență anti-comunistă, spațiu de refugiu al românismului în calea sovietizării forțate, al neantizării spiritului și ființei naționale, Biblioteca Română din Freiburg a reprezentat, decenii la rând, un centru intelectual de referință, singura sursă de nutrire culturală a românilor din diaspora.

Izvor mănos de cultură și spirit românesc, Biblioteca a rămas, decenii la rând, unica bibliotecă românească din Occident întemeiată de români, una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii ale exilului românesc. 

Biblioteca Română de la Freiburg a pornit la drum cu 36 de opere româneşti, 14 broşuri şi manuale diverse, 10 volume de traduceri în limbi străine, 8 lucrări despre România, 16 publicaţii din străinătate, 2 lucrări manuscrise și 110 volume din literaturi străine.

Biblioteca și-a sporit foarte repede fondul de carte, din nenumărate donaţii, cuprinzând nu doar volume românești și străine, ci și scrisori, manuscrise, documente originale. Instituția a primit chiar și o subvenție din partea statului german, însă aceasta a fost suprimată, în anii '80, odată cu tensionarea relațiilor dintre statul roman comunist și cel german.

Astăzi, în colecții se află circa 200.000 de volume şi aproximativ un milion de exemplare din diferite periodice, numărul acestora, editate de exilul românesc în ultimele șapte decenii, depăşind 2.500 de titluri.

În cadrul Bibliotecii există Secţia Sud-Est Europeană, Secţia Macedo-Română, Secţia Textelor Documentare, Secţia Tezelor de Doctorat, Secţia Periodicelor, Secţia „Monitoarelor Oficiale” şi a „Buletinelor Oficiale” 1875-1976, precum şi Secţia de Manuscrise, lucrări extrem de valoroase.

Biblioteca Română din Freiburg are în patrimoniu o colecţie impresionantă de reviste și gazete româneşti apărute în exil, dar și unele manuscrise de o valoare inestimabilă, cum ar fi manuscrisul poeziei Criticilor mei”, scrisă de Mihai Eminescu (donat de familia dinastică de Hohenzollern), precum și manuscrise ale unor scriitori ca Vasile Alecsandri, Sextil Puşcariu, G. Racoveanu, Liviu Rebreanu, Pamfil Şeicaru, Ionel Teodoreanu, Cincinat Pavelescu, Ştefan Baciu, Aron Cotruş, Mircea Eliade, George Enescu, Elena Văcărescu, Vintilă Horia, Regina Maria, Basil Munteanu, Ion Pillat, Mitropolitul Visarion Puiu, Dinu Lipatti, G. Tutoveanu, Victor Ion Popa.

Tot aici se regăsesc obiecte şi costume populare din aproape toate provinciile româneşti şi din Macedonia, printre acestea aflându-se „costumul muscelean purtat de regina poetă Carmen Syilva (Regina Elisabeta a României)” şi, „în aceeaşi vitrină, mănuşile şi pantofiorii minusculi ai micuţei principese Maria, moartă la o vârstă fragedă”, precum şi un alt costum muscelan complet, „care a aparţinut cândva familiei Haşdeu”.

Biblioteca deţine şi lucrări plastice realizate de Nina Batalli, Dimitrie Berea, Eugenia Caragaţă, Eugen Ciucă, Eugen Drăguţescu, N. Dumitrescu, Dimitrie Ghiaţă, Alexandru Istrati, Ion Mirea, Theodor Pallady, Magdalena Rădulescu, J. A. Steriadi, G. Tomaziu, dar şi o impresionantă colecţie numismatică.

Sute de teze de doctorat și lucrări de licență documentate în Biblioteca Română din Freiburg

Mihai Neagu Basarab, directorul Bibliotecii, a dezvăluitv faptul că, în decurs de peste 70 de ani, la Biblioteca Română din Freiburg s-au realizat 360 de teze de doctorat și lucrări de licență, atât de către români din afara granițelor (înainte de anul 1990), dar și de românii din țară, după căderea regimului comunist. „Mulți străini și-au făcut doctoratul cu material documentar de la noi, ca, de pildă, un japonez care a susținut la Tokio o teză de doctorat despre Ștefan Baciu, cu un profesor japonez care îi fusese student lui Ștefan Baciu la Universitatea din Honolulu. Am avut și doctoranzi români din zonele limitrofe patriei locuite de români, de pildă, o tânără din Voivodina, precum și un tânăr din Basarabia stabilit în Canada. Apoi, Buletinele anuale ale Bibliotecii Române din Freiburg cuprind multe sute de pagini de studii, o serie dintre ele privind exilul, dar și Basarabia și Bucovina, lupta anticomunistă și alte subiecte care devin din ce în ce mai curajoase, în ultima vreme… Mai vin la noi să cerceteze materiale de negăsit în altă parte și cercetători faimoși, profesori universitari nu numai din România, ca Mircea Anghelescu, Ion Dur sau Alexandru Ruja, ci din întreaga Europă sau chiar din America de unde a venit anul trecut celebrul istoric din Washington, Paul Shapiro, care a rămas la Freiburg o săptămână întreagă. Orice savant cu dragoste de adevăr este binevenit să studieze textele documentare ale Bibliotecii”, mărturisea, recent, Mihai Neagu Basarab, directorul Bibliotecii Române din Freiburg.

„Biblioteca din Freiburg este o comoară, un model unic - nu mai avem în altă ţară o bibliotecă românească”, afirma istoricul Neagu Djuvara, care a folosit Biblioteca pentru documentarea în vederea realizării tezei de doctorat.

Ioana MARIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

BANCUL ZILEI

05:39

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Creştere îngrijorătoare a virozelor respiratorii; patru pacienţi cu gripă A în terapie intensivă
08/01/2025 12:39

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că există o creştere ingrijorătoare a numărului de cazuri de viroze respiratorii, iar patru pacienţi cu gripă de tip A ...

„Bărbierul din Sevilla” are loc mâine, la Opera Iași
08/01/2025 10:04

„Bărbierul din Sevilla” are loc maine, la Opera Iasi Opera Natională Romană din Iasi programează maine primul spectacol al anului. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări opera ...

Zeci de copii mutilați pe viață, la Iași. Medicii cer autorităților interzicerea petardelor
08/01/2025 08:33

 * 30 de copii au ajuns in ultimele zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi cu răni grave cauzate de folosirea petardelor * dintre acestia, mai bine de jumătate au rămas mutilati pe v ...

Noi reguli la Serviciul de stare civilă Iași
08/01/2025 08:25

* incepand cu data de 8 ianuarie 2025, activitatea de lucru cu publicul a Serviciului de stare civilă Iasi se reorganizează in totalitate, accesul la serviciile institutiei urmand a se face doar pe bază de p ...

Un moşneag, la un pas de crimă: şi-a desfigurat vecinul cu cârja!
08/01/2025 07:34

 La 70 de ani, Costică U. a ajuns in puşcărie şi va sta acolo in următorii patru ani, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Între el şi familia vecinului, Liviu A. (43 de ani), există o d ...

O lume în cerneală albastră. Amintiri din școala copilăriei comuniste, trăite în lumea digitală
08/01/2025 06:57

Prin ferestrele inalte ale scolii, in prima zi de scoală din 2025, soarele diminetii pătrunde semet, desenand pe peretii albi jocuri de lumină care par să acompanieze efervescenta unui nou inceput. Lumina ...

Un ieşean şi-a colindat nevasta cu vătraiul
08/01/2025 06:37

 Crăciunul a inceput frumos, dar nu s-a terminat deloc la fel pentru familia D. din Miroslava. Marinel şi Mioara au inceput cheful pe la miezul nopţii, după ce plecaseră colindătorii. Aveau provizii ...

Au fost condamnaţi cei mai mari traficanţi de droguri din Iaşi
08/01/2025 06:31

 Patru ani le-a trebuit procurorilor DIICOT pentru a strange dovezile impotriva celor mai mari traficanţi de droguri care au activat vreodată pe raza municipiului Iaşi. E vorba de Ionel Nălbaru, Răzva ...

„Ceea ce vedem e doar un început de austeritate”
08/01/2025 06:18

- Domnule profesor, cum evaluati impactul măsurilor de austeritate asupra performantei organizatiilor publice si private din Romania? Există modalităti prin care managerii pot atenua efectele negative? - I ...

„Desenul nu este doar un act mecanic, ci o călătorie spre înțelegerea mai profundă a propriilor emoții și aspirații”
08/01/2025 05:59

V-ati gandit vreodată că puteti rezolva unele probleme doar desenand cateva linii? uneori, răspunsurile se ascund in simplitatea unei foi albe si a unor culori. Ei bine, un astfel de miracol este posibil pri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei