Ministerul Energiei: Valoarea exproprierilor pentru amenajarea Hidroenergetică Paşcani, de pe râul Siret, depăşeşte 27 de milioane de lei

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 02-02-2024 22:15

 râul Siret, Pascani

Valoarea exproprierilor pentru amenajarea Hidroenergetică Paşcani, de pe râul Siret, depăşeşte 27 de milioane de lei, conform un proiect de Hotărâre privind aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere, pus în dezbatere de Ministerul Energiei, relateză News.ro

”Conform informaţiilor puse la dispoziţie de Hidroelectrica SA, pentru realizarea obiectivului de investiţie de utilitate publică de interes naţional „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani pe râul Siret” este necesară ocuparea unei suprafeţe totale de 23.174.585 mp teren, aferentă unui număr total de 4.165 imobile”, potrivit unui proiect de Hotărâre privind aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere, declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativt eritoriale, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani pe râul Siret”.

Obiectivul de investiţii „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani pe râul Siret” este situat la circa 2,5 km amonte de oraşul Paşcani, pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Dolhasca din judeţul Suceava, Lespezi, Vânători şi Valea Seacă şi Paşcani din judeţul Iaşi.

Iniţiată în anul 1985, Amenajarea Hidroenergetică Paşcani este cea mai mare investiţie a statului român de până acum, în judeţul Iaşi.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spunea în decembrie 2023 că stadiul de execuţie pentru proiectul Amenajării Hidroenergetice Paşcani este de 80%.

Acesta a solicitat atunci Hidroelectrica să finalizeze lucrările la hidrocentrala de la Paşcani, judeţul Iaşi.

„Sunt astăzi la amenajarea Hidroenergetica de la Paşcani, un alt proiect început înainte de 1989, în anul de graţie 1985. Proiectul de aici, acest lac de acumulare în devenire este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apă. Sunt lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată şi este la un stadiu de 80%”, a declarat Sebastian Burduja, în decembrie 2023.
În varianta optimizată, obiectivul asigură: un volum de 68,7 milioane metri cubi apa având ca principală folosinţă producerea de energie electrică – energie medie de 25,3 GWh/an, ce se realizează prin centrala hidroelectrică Paşcani, cu o putere instalată de 9,4 MW; posibilitatea alimentării cu apă industrială în zona Paşcani-Târgu Frumos; asigurarea în aval a debitului ecologic pentru priză; asigurarea dezvoltării durabile a zonei; atenuarea undelor de viitură mici şi mijlocii.

”Înainte de adoptarea Legii nr. 255/2010, Hidroelectrica a achiziţionat un număr de 552 de imobile proprietate privată, în suprafaţă de 2.034.942 mp, situate pe amplasamentul coridorului de expropriere, în zona ce va fi ocupată de cuveta lacului de acumulare. Un număr de 3.376 imobile, în suprafaţă totală de 14.088.796 mp teren, aflate în proprietatea privată a altor titulari, sunt prevăzute în Anexa 2, pentru care valoarea despăgubirilor estimate de evaluator ANEVAR este de 27.471.242,50 lei”, se precizează în proiect.

Din coridorul de expropriere fac parte, de asemenea, şi 84 imobile în suprafaţă de 6.579.220 mp proprietate publică a statului, precum şi 153 imobile proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale, în suprafaţă de 471.627 mp.

Suma de 27.471.242,50 lei aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată afectate de coridorul de expropriere al lucrării rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna ianuarie 2024, de către expertul autorizat ANEVAR Ion Gheorghescu.

Terenurile afectate de obiectiv sunt parţial alocate desfăşurării activităţilor agricole, parţial sunt neproductive, parţial sunt ocupate de fond forestier şi parţial sunt ocupate de ape (râul Siret) care îşi modifică frecvent albia. Din această cauză, terenurile sunt deseori supuse viiturilor. După finalizarea investiţiei, terenurile afectate de coridorul de expropriere vor fi în parte afectate construcţiilor hidrotehnice, în parte acoperite de ape – lacul de acumulare, iar o parte vor fi destinate asigurării zonei de retenţie REMU (curba suprafeţei libere a apei din lac) pentru protecţie în caz de inundaţii. Drumul judeţean DJ 208, a cărui platformă este situată la aceeaşi cotă ca şi barajul, va fragmenta practic lacul în două părţi.

”Întrucât în prezent nu deţinem toate informaţiile necesare schimbării administratorilor, prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte exclusiv aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate publică a statului, urmând ca operaţiunile privind schimbarea administratorilor asupra acestor imobile, să facă obiectul unui act distinct”, se menţionează în document.

Prin Protocolul din 17.01.2007 investiţia Acumularea Paşcani pe râul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava s-a transmis din patrimoniul A.N. Apele Române în patrimoniul Hidroelectrica. Producătorul de energie a continuat realizarea lucrărilor, în prezent acestea fiind în stadiu foarte avansat de execuţie, cu termen final de punere în funcţiune august 2026, arată Nota de fundamentare.

Varianta optimizată a investiţiei a fost aprobată prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 15/25.10.2022 în baza Studiul de fezabilitate actualizat în 2022 care a ţinut seama de necesarul de apă actual şi de perspectivă, în baza studiilor realizate de INHGA, din care rezultă că au crescut semnificativ cerinţele privind debitele ecologice pe râul Siret, în aval de barajul Paşcani.

La rândul său, Studiul de fezabilitate ediţia 2022 a fost avizat de Consiliului TehnicoEconomic cu Avizul nr 58/2022, iar prin Decizia Directoratului 879/11.08.2022 si Hotărârea nr 66/14.09.2022 a Consiliului de Supraveghere al S.C.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. s-au avizat devizul general actualizat şi a indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţie. Conform legislaţiei în vigoare, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr 15/25.10.2022 s-au aprobat Devizul general actualizat şi Indicatorii tehnicoeconomici ai obiectivului de investiţie „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani pe râul Siret”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
20/11/2024 09:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
20/11/2024 09:12

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
20/11/2024 08:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
20/11/2024 08:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
20/11/2024 08:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
20/11/2024 08:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Cum recunoaștem și cum ne eliberăm de atitudinile toxice
19/11/2024 17:08

Atitudinile noastre joacă un rol crucial in modul in care percepem lumea si interactionăm cu cei din jur. În societatea contemporană, tot mai multe persoane se confruntă cu atitudini toxice care le af ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei