Muzeul de Etnografie a lansat o aplicație unică la nivel național
Dimensiune font:
La Muzeul de Etnografie, din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a fost lansată, marți, MuzeAR, o aplicaţie interactivă care foloseşte tehnologia XR pentru valorificarea patrimoniului muzeului.
Această aplicaţie dezvoltată în Iaşi, unică la nivel naţional, utilizează tehnologia AR pentru a da viaţă obiectelor de patrimoniu şi a le prezenta într-un mod inedit. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, ei pot descoperi utilizări uitate de mult timp şi pot dobândi o nouă înţelegere a istoriei şi culturii locale. „Plecând de la presa de ulei, de la râşniţe sau alte obiecte care se găsesc în Muzeul de Etnografie, toate acestea nu fac decât să ne bucure experienţa dintr-un muzeu şi să facă această trecere de la trecut la viitor. Cred că muzeul nu se opreşte la vitrină, ci trebuie să fie interactiv. Muzeul trebuie să fie palpabil, să îţi dea voie să îl foloseşti”, a declarat Andrei Apreotesei.
Prin furnizarea unei experienţe interactive şi personalizate, prin intermediul aplicaţiei MuzeAR, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depăşind limitele tradiţionale ale vizitei muzeale.
De asemenea, AR atrage tinerii, membrii generaţiei tehnologizate, şi îmbunătăţeşte procesul de învăţare prin oferirea de experienţe interactive şi captivante pentru vizitatori. Pe parcursul traseului expoziţional, cu ajutorul telefonului, publicul poate descoperi utilitatea şi modul de întrebuinţare a trei artefacte, instalaţii ţărăneşti de mari dimensiuni aflate în colecţia muzeului. „Cu ajutorul aplicaţiei MuzeAR nu doar recreem o bucată de istorie locală importantă, ci ne bucurăm de o valorificare mai bună a patrimoniului cu ajutorul tehnologiei şi atragerea generaţiei tinere la muzeu”, a spus Victor Munteanu, şef de secţie la Muzeul Etnografic al Moldovei, Palatului Culturii din Iaşi.
Aplicaţia MuzeAR reprezintă o inovaţie remarcabilă în domeniul muzeografiei şi al tehnologiei, aducând în premieră la Iaşi elemente de realitate augmentată şi animaţie 3D pentru a oferi vizitatorilor o experienţă interactivă şi captivantă în timpul vizitei la muzeu. „Echipa Centric de XR ajută clienţii să descopere lucruri pe care nu le credeau posibile. Îi ajutăm să vadă dincolo de lumea 2D, astfel încât să îşi poată gestiona mai bine atuurile, să îşi crească productivitatea şi să îmbunătăţească experienţa clienţilor. MuzeAR este o aplicaţie care recrează 3D practicile istorice şi culturale care s-au pierdut sau sunt dificil de redat, folosind tehnologia AR. În procesul tehnic de realizare al aplicaţie MuzeAR, echipa Centric a început prin crearea scenariului privind secvenţele vizuale ale scanării 3D (storyboarding). Mai apoi, s-au scanat 3D obiectele reale, definind-se punctele de referinţă din spaţiul virtual pentru alinierea corectă a obiectelor la mediul real, s-au creat modele digitale tridimensionale ale obiectelor folosind software specializat. La final, în procesul de animare al personajelor s-au folosit dispozitive Kinect. Dispozitivele Kinect sunt folosite pentru captarea mişcărilor şi gesturilor utilizatorilor, în timp ce alte echipamente, cum ar fi camerele de scanare 3D şi software-ul de modelare şi animaţie, sunt utilizate pentru captarea şi prelucrarea datelor necesare pentru crearea şi animarea obiectelor şi personajelor în mediul virtual”, spune Florin Zaharia, Discipline Coordinator XR Team, Centric IT Solutions România.
Extended Reality (XR) este termenul generic utilizat pentru a descrie tehnologiile care combină elemente din realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) şi realitatea mixtă (MR) pentru a oferi utilizatorilor o experienţă integrată şi imersivă. Realitatea Augmentată (AR) adaugă elemente virtuale sau digitale la mediul fizic existent. Aceste elemente pot fi vizualizate printr-un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, care foloseşte camere şi senzori pentru a detecta şi afişa elementele AR în contextul mediului fizic al utilizatorului. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau