Nu mai spălaţi copiii cu substanţe de deparazitat animale!
Dimensiune font:
* în doar o lună, 11 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe * ei au fost spălați de părinți cu tot felul de otrăvuri * ultimele două cazuri s-au înregistrat zilele trecute
Medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi sunt îngrijoraţi din cauza numărului mare de cazuri care s-au intoxicat după ce s-au spălat cu substanţe de uz veterinar.
Din luna decembrie până ieri, la unitatea medicală au fost aduse şi internate 11 cazuri de intoxicaţie organofosforată, folosită de obicei la deparazitarea animalelor.
„Facem un apel către toţi părinţii, Diazinolul, această substanţă organofosforată este extrem de nocivă, toxică, şi poate determina decesul copiilor, dar şi al adulţilor. De aceea insistăm să nu se mai utilizeze produse farmaceutic veterinar în tratamentul sau spălarea pe cap a copiilor”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.
Două surori se zbat între viață și moarte
La începutul săptămânii, două surori în vârstă de 3 şi 4 ani, din Lungani, au fost aduse cu elicopterul la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, după ce au fost spălate pe cap cu o substanţă folosită la deparazitarea animalelor. Una dintre ele a fost adusă în comă, cealaltă se află în stare foarte gravă. În ambele cazuri prognosticul medicilor este rezervat.
„Fetiţa în vârstă de 4 ani, intoxicată cu substanţă organofosforată, este cu o stare generală bună, stabilă din punct de vedere hemodinamic. Putem spune că a trecut de momentul critic. În schimb, fetiţa de 3 ani se află într-o stare extrem de gravă, cu un prognostic extrem de rezervat, cu şanse de supravieţuire minime”, a spus dr Ionescu.
Primele măsuri care se iau în cazul unei intoxicații sunt cele de prevenire a absorbției toxicului, prin îndepărtarea substanței care nu a fost încă absorbită în organism. În cazul intoxicaţiilor produse prin ingestie este recomandată evacuarea conținutului tubului digestiv fie prin provocarea de vărsături (prin stimularea fundului gâtului cu degetul sau cu o linguriţa după ce s-a băut un pahar cu apă caldă sau lapte), fie prin administrarea unor purgative.
În intoxicaţiile prin inhalare de substanțe gazoase este recomandat ca primul gest să fie scoaterea victimei din mediu.
De asemenea, în cazul în care substanţele toxice pătrund prin tegumente, se va spăla pielea cu săpun şi apă în cantităţi mari.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau