Prăbuşire controlată a taberei şcolare de la Ciric
Dimensiune font:
De ceva vreme, Primăria a solicitat de la MTS fosta tabără Ciric, cu scopul de a derula un proiect de modernizare, în condiţiile în care obiectivul este lăsat de izbelişte * Ministerul invoca faptul că tabara ar face obiectul unor dispute în instanţă, motiv pentru care nu poate fi atribuită Primăriei Iaşi şi nici transferată altui minister * parlamentarii ieşeni încearcă să mişte cumva lucrurile, însă demersul este sortit eşecului atât timp cât ministerele îşi pasează responsabilitatea
În urmă cu doi ani, deputatul Marius Ostaficiuc a adresat o interpelare pe subiectul Taberei de la Ciric. Parlamentul social-democrat făcea referire la faptul că 80 de căsute au fost lăsate în paragină, iar tabăra a devenit o ruină în condiţiile în care, altădată, era perla turismului pentru copiii. Cum municiaplitatea ieşeană îşi exprimase dorinţa de a prea tabăra în administrare, deputatul a dorir să afle atunci condiţiile în care se poate face transferul. „Imobilul nu poate face obiectul unui act normativ de transmitere în domeniul local al Primăriei Iaşi decât după reglementarea situaţiei juridice a terenului şi întocmirea cărţii funciare şi actualizarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului de la Ministerul Finanţelor”, se arată în adresa MTS publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
În adresă, MTS prezintă istoricul zbuciumat al fostei tabere - din punctul de vedere al numeroaselor schimbări în structura guvernelor din 1999 încoace - şi concluzionează că nu se pot face investiţii atât timp cât nu este clară situaţia juridică. „Deoarece imobilele respective au fost în administrarea mai multor instituţii de-a lungul timpului, până în prezent MTS nu a reuşit să identifice documentele privind situaţia patrimonială a imobilului respectiv, pentru a putea înscrie în cartea funciară terenul aferent imobilului. Tot din această cauză imobilul nu poate face obiectul unor investiţii”, a mai arătat MTS.
În adresa autorităţii centrale sunt invocate nu mai puţin de 11 de acte normative: ordonanţe/hotărâri ale guvernului şi diverse ordine de ministru care au reglementat, direct sau indirect, din 1999 încoace, funcţionarea taberelor şcolare la nivel naţional.
Luna trecută, Ostaficiuc a readus subiectul în actualitate, dar de data aceasta interpelarea a fost adresată Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. „În municipiul Iași, în apropiere de Aeroportul Internațional, a funcționat până în urmă cu câțiva ani Tabăra Ciric, o unitate aflată în gestionarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret, instituție subordonată Ministerului Tineretului și Sportului. În urmă cu doi ani am mai adresat o interpelare către conducerea MTS pentru clarificarea situației taberei de la Ciric, răspunsul Ministerului fiind unul de natură juridică. Practic, Consiliul Local Iași și-a manifestat intenția de a prelua terenul pe care a fost ridicată baza de la Ciric, însă din cauza unor chestiuni de ordin juridic referitoare la proprietarul acelei suprafețe. La doi ani de la acel moment, lucrurile au rămas la același stadiu. Prin urmare, vă rog să aduceți o nouă serie de clarificări referitoare la tabăra Ciric: 1. Care este situația juridică a terenului respectiv? 2. Ce intenție are MTS cu tabăra Ciric? 3. Când a fost emisă ultima adresă a Consiliului Local Iași referitoare la preluarea terenului în cauză?”, întreabă Marius Ostaficiuc. Din păcate, răspunsul primul de deputatul ieşean nu lasă să se întrevadă perspectivele unei prelurări a bazei de către Primăria Iaşi întrucât „nu au fost finalizate procedurile de preluare a patrimoniului aferent sectorului tineret de la MTS”, spun cei de la Ministerul Familiei.
Buruieni, maidanezi, oamni si străzii...
Fosta tabără școlară, care strângea vară de vară sute de copii, este în paragină de două decenii. Cele cinci hectare de teren sunt năpădite de buruieni, iar singurii locatari sunt oamenii străzii şi maidanezii. De altfel, chiar în acest an, autorităţile au dat la Ciric peste un ieşean care locuieşte fără acte legale şi care a devenit stăpân peste tabără, găzduind o haită de câini”. „Pot fi reconstruite acele spații de cazare foarte pitoreși la momentul respectiv”, a spus primarul Chirica. Măsură cu atât mai neceseară cu cât, la doar câțiva kilometri distanță, în inima pădurii, găsim o tabără privată unde copii învață cum să supraviețuiască sub cerul liber în schimbul unor sume deloc mici. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau