Preşedinţii de asociaţii au „uitat” să expertizeze mansardele
Dimensiune font:
Vestea bună ar fi că legea permite acum intabularea unor construcţii ridicate fără autorizaţie de construire, însă este necesară expertizarea lor, pentru a se vedea dacă acel bun corespunde din punct de vedere tehnic pentru a intra în circuitul civil * în Iaşi sunt în jur de 1.000 de mansarde ridicate fără autorizaţie
În ultimii ani, în Iaşi, cererea mare de apartamente a dus la explozia construcţiilor la mansardele blocurilor. Majoritatea celor care au realizat astfel de contrucţii au susţinut că de pe urma mansardării blocurilor au de câştigat atât asociaţia, firmele constructoare şi, evident, cei aflaţi în căutarea unor locuinţe, pe care şi-au procurat-o la preţuri mult mai mici decât ar fi dat în mod normal pe un apartament obişnuit. Singura problemă o constituie faptul că 90% dintre mansardele construite în Iaşi au fost ridicate ilegal, fără expertizări sau certificate de urbanism.
Doar o construcţie din trei este ridicată legal
Din păcate, situaţia trenează. În vara lui 2017, Serviciul Control Urbanism al Poliţiei Locale constata faptul că din 967 de şarpante şi 112 mansarde amenajate pe blocurile din Iaşi, doar 150 au autorizaţie de construire. În luna mai 2018 au obținut certificate de urbanism pentru autorizarea intervențiilor la construire șarpantei 28 de blocuri din cartierele Dacia și Nicolina deşi potrivit edililor președinții și administratorii asociațiilor de proprietari au înaintat cereri la Serviciul de Urbanism „cu sutele”. O statistică recentă indică faptul că dintr-un total de 1.241 de şarpante şi mansarde existente în Iaşi, doar 153 sunt autorizate. În privința șarpantelor, din 1.018 construite, doar 96 sunt autorizate, iar în cazul altor 147 asociațiile de proprietari au obținut deja certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate. În ceea ce privește cele 123 de mansarde, 57 sunt autorizate, iar asociațiile de proprietari au obținut certificate de urbanism pentru intrarea în legalitate a altor 15.
Defalcat pe cartiere, cele mai multe se găsesc în cartierul Mircea cel Bătrân. Dintr-un total de 209 de şarpante şi 21 de mansarde, sunt autorizate 16. În Alexandru cel Bun, regăsim aceeaşi situaţie: 119 construcţii, 21 autorizate. În Dacia, au fost autorizate 4 şarpante şi 4 mansarde dintr-un total de 149, iar în zona Gară-Silvestru, 15 din 42. După ignorări repetate ale notificărilor Primăriei, au fost dezactivate 3 şarpante în Nicolina – CUG şi alte patru pe zona Păcurari – Canta. Oricum, există şi asociaţii care par a lua lucrurile în serios, în 250 de cazuri constatându-se introducerea în listele de plată a sumelor necesare obţinerii autorizaţiilor de construire (proiectare/avize, expertize) sau necesare dezafectării.
Paşi necesari
Referindu-se la acest subiect, primarul Mihai Chirica spune că deşi legislaţia s-a schimbat, în sensul că a apărut o lege care specifică faptul că unele construcţii edificate fără autorizaţie de construire pot intra în circuitul civil pe baza unei adeverinţe care atestă că acel bune există, trebui parcurşi mai mulţi paşi. „Se identifică bunul respectiv prin măsurători cadastrale, apoi se face o expertiză tehnică pentru a se vedea dacă acea edificare răspunde nomelor tehnice pentru a intra în circuitul civil”, a afirmat ediluil-şef. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau