Se fură apă ca-n codru în nordul Moldovei. Afaceriști și parohii, printre cei prinși cu ocaua mică
Dimensiune font:
Compania de apă și canal din Botoșani a descoperit că numai în jumătate de an, pe teritoriul județului, au fost consumați peste 38.000 de metri cubi de apă în mod fraudulos. Printre cei prinși cu ocaua mică sunt și afaceriști, dar și parohii.
Serviciul antifraudă al companiei de apă și canal a județului Botoșani, Nova Apaserv, societate unde Consiliul Județean Botoșani este acționar majoritar, a descoperit furturi masive de apă, pe tot teritoriul județului.
Consumul fraudulos de apă a fost descoperit în urma unor controale la peste 200 de utilizatori din județ, atât persoane fizice, dar și agenți economici, biserici, instituții. Rapoartele controalelor indică o realitate halucinantă. Nu mai puțin de 38.000 de metri cubi de apă au fost utilizați fraudulos, numai în ultimele șase luni ale anului 2023.
Jumătate din cei verificați consumau apă fraudulos
Rapoartele prezentate de corpul de control, Consiliului de Administrație al Nova Apaserv, indică o realitate absolut îngrijorătoare. Dintre cei 200 de utilizatori controlați, jumătate consumau apă fraudulos. Este vorba în special despre localnici care trăiesc la casă și au învățat diferite metode prin care pot păcăli contorul de apă, reușind să declare mult mai puțin decât consumă în realitate. Au fost descoperiți inclusiv cei care „s-au înțepat“ la rețeaua de apă fără să aibă un contract de prestări servicii cu Nova Apaserv.
Pe lângă utilizatori casnici, au fost prinși cu ocaua mică și agenți economici, dar și parohii. La firme și biserici fie lipseau sigiliile de la apometre, fie aveau aparatele de măsurat consumul blocat, fiind consumați fraudulos sute de metri cubi de apă. Nu lipsesc nici cazurile în care au fost depistate branșamente clandestine și distrugerea sigiliilor.
Pagube de sute de mii de lei
În urma furturilor masive de apă, Nova Apaserv a raportat pierderi de peste 240.000 de lei. Cei prinși consumând apă fraudulos au fost, în unele cazuri, debranșați de la rețea. Restul au fost obligați să plătească, în tranșe acolo unde sumele erau mari, pagubele făcute către operatorul de apă.
Județul Botoșani, deși este al doilea din România ca suprafață de luciu de apă, are mari probleme cu alimentarea populației. În fiecare vară, oamenii rămân fără apă la robinete, mai ales pe tronsonul Botoșani-Flămânzi. De vină sunt în principal magistralele prea înguste și prea vechi pentru consumul actual. Majoritatea sunt din anii '70 și sunt foarte degradate. Se estimează că de la Botoșani la Flămânzi, aproximativ 70% din apă se pierde pe rețea. Nova Apaserv spune că de vină este și consumul fraudulos de apă care aduce pierderi societății.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau